Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji do dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 22 października 2009 r.
dotycząca rozszerzenia zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 7933)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2009/778/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dnia 14 stycznia 2008 r. przedsiębiorstwo Martek Biosciences Corporation złożyło do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa wniosek o rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 4 września 2008 r. właściwy organ oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, iż rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako składnika żywności jest dopuszczalne.
(3) W dniu 25 września 2008 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu, zgodnie z przepisami tego artykułu.
(5) W sprzeciwie państwa członkowskie wyraziły obawy w związku ze zwiększonym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3, a zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
(6) Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest jednak olej rybny. W kategoriach żywności, dla których wnioskowano o dodatek oleju z mikroalg Schizochytrium sp., kwasy tłuszczowe omega-3 mogą być dostarczane albo z oleju rybnego, albo alternatywnie z mikroalg Schizochytrium sp.
(7) Nie przewiduje się zatem, że stosowanie oleju z mikroalg w grupach żywności wymienionych w załączniku doprowadzi do niedopuszczalnego zwiększenia ogólnego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
(8) Olej z mikroalg Schizochytrium sp. spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Olej z mikroalg Schizochytrium sp., zgodny ze specyfikacją w decyzji Komisji 2003/427/WE (2), może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności, dla zastosowań i przy zachowaniu maksymalnych poziomów określonych w załączniku.
Artykuł 2
Olej z mikroalg Schizochytrium sp. jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „Olej z mikroalg Schizochytrium sp.”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin Road, Columbia, MD 21 045, USA.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.
W imieniu Komisji | |
Androulla VASSILIOU | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dz.U. L 144 z 12.6.2003, s. 13.
ZAŁĄCZNIK
ZASTOSOWANIE OLEJU Z MIKROALG SCHIZOCHYTRIUM SP.
Grupa zastosowań | Maksymalna zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) |
Wyroby piekarnicze (chleby i bułki) | 200 mg/100 g |
Batoniki zbożowe | 500 mg/100 g |
Napoje bezalkoholowe (w tym napoje na bazie mleka) | 60 mg/100 ml |