Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 278 str. 54
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 278 str. 54
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 21 października 2009 r.

dotycząca rozszerzenia zastosowania oleju z mikroalg Ulkenia sp. jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 7932)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2009/777/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dnia 4 listopada 2004 r. przedsiębiorstwo Lonza Ltd. (dawniej Nutrinova) złożyło do właściwych organów Niemiec wniosek o rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Ulkenia sp. jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 9 lutego 2005 r. właściwy organ oceny żywności w Niemczech wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, iż rozszerzenie zastosowania oleju z mikroalg Ulkenia sp. mogłoby grozić niedopuszczalnym zwiększeniem spożycia kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

(3) Dnia 21 kwietnia 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu, zgodnie z przepisami tego artykułu.

(5) W sprzeciwie państwa członkowskie wyraziły obawy w związku ze zwiększonym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3, a zwłaszcza kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

(6) Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest jednak olej rybny. Obecnie w kategoriach żywności, dla których wnioskowano o dodatek oleju z mikroalg Ulkenia sp., kwasy tłuszczowe omega-3 mogą być dostarczane albo z oleju rybnego, albo alternatywnie z mikroalg Ulkenia sp.

(7) Nie przewiduje się zatem, że stosowanie oleju z mikroalg w grupach żywności wymienionych w załączniku doprowadzi do niedopuszczalnego dodatkowego zwiększenia ogólnego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.

(8) Olej z mikroalg Ulkenia sp. spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Olej z mikroalg Ulkenia sp., zgodny ze specyfikacją w załączniku I, może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności, dla zastosowań i przy zachowaniu maksymalnych poziomów określonych w załączniku II.

Artykuł 2

Olej z mikroalg jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „olej z mikroalg Ulkenia sp.”.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Lonza Ltd., Muenchensteinerstrasse 38, CH – 4002 Basel.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 października 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

ZAŁĄCZNIK I

SPECYFIKACJA OLEJU Z MIKROALG ULKENIA sp.

Liczba kwasowa Nie więcej niż 0,5 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowa (PV) Nie więcej niż 5,0 meq/kg oleju
Wilgotność i substancje lotne Nie więcej niż 0,05 %
Substancje niezmydlające się Nie więcej niż 4,5 %
Kwasy tłuszczowe trans Nie więcej niż 1 %
Zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA) Nie mniej niż 32,0 %

ZAŁĄCZNIK II

ZASTOSOWANIE OLEJU Z MIKROALG ULKENIA SP.

Grupa zastosowań Maksymalna zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA)
Wyroby piekarnicze (chleby i bułki) 200 mg/100 g
Batoniki zbożowe 500 mg/100 g
Napoje bezalkoholowe (w tym napoje na bazie mleka) 60 mg/100 ml
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00