Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 października 2009 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 7647)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2009/752/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 29 września 2006 r. przedsiębiorstwo Neptune Technologies & Bioressources Inc. złożyło do właściwych organów Finlandii wniosek dotyczący wprowadzenia do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 29 stycznia 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. Sprawozdanie zawierało wniosek, że stosowanie ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności jest dopuszczalne.
(3) W dniu 19 lutego 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie ze wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgodnie z przepisami tego artykułu, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu wspomnianego produktu.
(5) W związku z tym w dniu 31 stycznia 2008 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W opinii naukowej panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, zawarty jest wniosek, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba jest bezpieczny przy przestrzeganiu zaproponowanych warunków stosowania.
(7) Na podstawie sprawozdania ze wstępnej oceny ustalono, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba, opisany w załączniku I, może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności, przeznaczony do zastosowań i przy maksymalnych poziomach określonych w załączniku II.
Artykuł 2
Nazwa „ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla antarktycznego Euphausia superba” znajduje się na etykiecie produktu jako takiego bądź w wykazie składników środków spożywczych, które go zawierają.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Neptune Technologies & Bioressources Inc., 225 Promenade du Centropolis, Bureau 200, Laval, Quebec, H7T 0B3, Kanada.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 2009 r.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJA DOTYCZĄCA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA
Opis
Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba produkuje się poprzez rozgniecenie mocno zamrożonego kryla antarktycznego i poddanie go ekstrakcji acetonem. Białka i materiał z kryla zostają usunięte z ekstraktu lipidowego poprzez filtrację. Aceton i pozostała woda zostają usunięte poprzez odparowanie.
Badanie | Specyfikacja |
Współczynnik zmydlania | Nie więcej niż 185 mg KOH/g |
Liczba nadtlenkowa (PV) | Nie więcej niż 0,2 meq O2/kg oleju |
Wilgotność i substancje lotne | Nie więcej niż 0,9 % |
Fosfolipidy | Nie więcej niż 50 % |
Kwasy tłuszczowe trans | Nie więcej niż 1 % |
Kwas eikozapentaenowy (EPA) | Nie mniej niż 15 % |
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) | Nie mniej niż 7 % |
ZAŁĄCZNIK II
ZASTOSOWANIA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA
Grupa zastosowań | Maksymalna zawartość połączonych DHA i EPA |
Przetwory mleczne z wyjątkiem napojów na bazie mleka | 200 mg/100 g lub dla serów 600 mg/100 g |
Produkty mlekopodobne, z wyjątkiem napojów | 200 mg/100 g lub dla produktów seropodobnych 600 mg/100 g |
Tłuszcze do smarowania i sosy | 600 mg/100 g |
Płatki śniadaniowe | 500 mg/100 g |
Suplementy diety | 200 mg na dawkę dzienną stosownie do zaleceń producenta |
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego | Zgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkt jest przeznaczony |
Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o obniżonej wartości energetycznej służących obniżeniu masy ciała | 200 mg/zamiennik posiłku |