description
Akt prawny
Akt prawny
archiwalny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 171 str. 48
Wersja archiwalna od 2009-07-01 do 2016-07-20
Wersja archiwalna od 2009-07-01 do 2016-07-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 171 str. 48
Wersja archiwalna od 2009-07-01 do 2016-07-20
Wersja archiwalna od 2009-07-01 do 2016-07-20
Akt prawny
archiwalny
archiwalny
ZAMKNIJ close
Alerty
Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczącego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 16 z dnia 21 stycznia 2009 r.)
1. W całym tekście, z dostosowaniem form gramatycznych:
zamiast: | „hybrydy”, |
powinno być: | „odmiany krzyżowe”. |
2. Strona 4, art. 2 lit. b):
zamiast: | „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich hybrydach oraz ich produktach pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”, |
powinno być: | „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz pochodne takiej frakcji białka, których to frakcji i pochodnych niektóre osoby nie tolerują oraz które to frakcje i pochodne nie rozpuszczają się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”. |
3. Strona 4, art. 3 ust. 2:
zamiast: | „Określenie »produkt bezglutenowy« stosuje się w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”, |
powinno być: | „Produkty te mogą być określane jako »produkt bezglutenowy«, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”. |
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close