Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2009-04-06 do 2020-02-26
Wersja archiwalna od 2009-04-06 do 2020-02-26
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 203/2009
z dnia 16 marca 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1137/2007 w odniesieniu do stosowania dodatku paszowego Bacillus subtilis (O35) w paszy zawierającej dekochinat oraz narazynę/nikarbazynę
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określa sposób uzasadniania i procedurę przyznawania takich zezwoleń.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje możliwość zmiany zezwolenia na dany dodatek na wniosek posiadacza zezwolenia, po uzyskaniu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”).
(3) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1137/2007 (2) dopuszczono wykorzystanie preparatu zawierającego mikroorganizmy Bacillus subtilis DSM 17299 (O35) dla kurcząt rzeźnych na okres dziesięciu lat.
(4) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zmianę zezwolenia na stosowanie tego preparatu w celu umożliwienia jego stosowania w paszy przeznaczonej dla kurcząt rzeźnych, zawierającej kokcydiostatyki - dekochinat i narazynę/nikarbazynę. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia.
(5) Urząd w swojej opinii z dnia 22 października 2008 r. uznał, że stwierdzono zgodność dodatku paszowego Bacillus subtilis DSM 17299 (O35) z dekochinatem i narazyną/nikarbazyną (3).
(6) Warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 zostały spełnione.
(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1137/2007.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 1137/2007 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 marca 2009 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dz.U. L 256 z 2.10.2007, s. 5.
(3) Opinia Panelu Naukowego ds. Dodatków Paszowych oraz Środków lub Substancji Wykorzystywanych w Paszach dla Zwierząt wydana na wniosek Komisji Europejskiej i dotycząca produktu mikrobiologicznego O35 (Bacillus subtilis) z dekokwinatem i narazyną/nikarbazyną. Dziennik EFSA (2008) 840, s. 1-7.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek (Nazwa handlowa) | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12% | |||||||||
Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej | |||||||||
„4b1821 | Chr. Hansen A/S | Bacillus subtilis | Skład dodatku: | Kurczęta rzeźne | __ | 8 x 108 | 1,6 x 109 | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulacji. | 22 października |
|
| DSM 17299 | Preparat Bacillus subtilis |
|
|
|
|
| |
|
| (O35) | DSM 17299 |
|
|
|
|
| |
|
|
| O minimalnej zawartości dodatku 1,6 x 109 CFU/g |
|
|
|
|
| |
|
|
| Charakterystyka substancji czynnej Koncentrat przetrwalnikowy Bacillus subtilis DSM 17299 |
|
|
|
| 2. Dozwolone stosowanie w paszy zawierającej dozwolone kokcydiosta-tyki: diklazuril, halofuginon, robeni-dyna, dekochinat, narazyna/nikarba-zyna. |
|
|
|
| Metoda analityczna (1): |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Oznaczanie liczby metodą posiewu powierzchniowego z użyciem tryptono-wego agaru sojowego oraz wstępnego podgrzewania próbek paszy |
|
|
|
|
|
|
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem wspólnotowego laboratorium referencyjnego: www.irmm.jrc.be/crl-feed-additives” |