Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od dnia notyfikacji do 2013-04-22
Wersja archiwalna od dnia notyfikacji do 2013-04-22
archiwalny
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 26 lutego 2009 r.
zmieniająca decyzję 1999/217/WE w odniesieniu do rejestru substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych
(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 1222)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2009/163/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych (1), w szczególności jego art. 3 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 określono procedurę dotyczącą ustalania zasad odnoszących się do substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych. W rozporządzeniu tym przewidziano przyjęcie rejestru substancji aromatycznych („rejestr”) po notyfikacji przez państwa członkowskie wykazu substancji aromatycznych, które mogą być używane w lub na środkach spożywczych sprzedawanych na ich terytorium, i na podstawie kontroli tej notyfikacji przez Komisję.
(2) W rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 przewidziano ponadto program oceny substancji aromatycznych figurujących w rejestrze („program oceny”) w celu sprawdzenia, czy substancje te spełniają ogólne kryteria ich użycia przedstawione w załączniku do tego rozporządzenia. W rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 postanowiono, że osoby odpowiedzialne za wprowadzenie substancji aromatycznych do obrotu mają przedłożyć Komisji wszelkie dane niezbędne do ich oceny. W rozporządzeniu tym postanowiono również, że po zakończeniu programu oceny ma zostać przyjęty wykaz substancji aromatycznych, których użycie ma być dozwolone, z wyłączeniem pozostałych substancji.
(3) Decyzją 1999/217/WE (2) Komisja przyjęła, na mocy rozporządzenia (WE) nr 2232/96, rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych.
(4) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiającym środki konieczne do przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) przewidziano, że osoba odpowiedzialna za wprowadzenie do obrotu pewnych substancji aromatycznych figurujących w rejestrze ma przedłożyć określone informacje w celu umożliwienia przeprowadzenia oceny tych substancji.
(5) W odniesieniu do 148 substancji nie przedłożono żadnych informacji ani nie poinformowano Komisji o zamiarze ich późniejszego przedłożenia. W związku z tym substancje te nie mogą być ocenione w odniesieniu do ich zgodności z ogólnymi kryteriami użycia substancji aromatycznych określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 2232/96. Należy zatem skreślić te substancje z rejestru.
(6) W zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 i zalecenia Komisji 98/282/WE z dnia 21 kwietnia 1998 r. w sprawie sposobów, przy pomocy których państwa członkowskie i państwa sygnatariusze Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym powinny chronić własność intelektualną w związku z opracowywaniem i produkcją substancji aromatycznych, o których mowa w rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady (4), w odniesieniu do niektórych substancji notyfikujące państwa członkowskie zażądały takiego sposobu rejestrowania tych substancji, aby chronione były prawa własności intelektualnej producenta.
(7) Okres ochronny dla tych substancji, wymienionych w części B rejestru, jest ograniczony do najwyżej pięciu lat od daty otrzymania notyfikacji. Okres ten obecnie upłynął w przypadku 4 pozostałych substancji, które w związku z tym powinny zostać przeniesione do części A rejestru.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 1999/217/WE.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Załącznik do decyzji 1999/217/WE zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lutego 2009 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 299 z 23.11.1996, s. 1.
(2) Dz.U. L 84 z 27.3.1999, s. 1.
(3) Dz.U. L 180 z 19.7.2000, s. 8.
(4) Dz.U. L 127 z 29.4.1998, s. 32.
ZAŁĄCZNIK
1. Skreśla się akapit pierwszy załącznika do decyzji 1999/217/WE w brzmieniu:
„Rejestr określonych chemicznie substancji aromatycznych został podzielony na dwie oddzielne części. W części A wymienione są substancje zgodnie z ich numerami FL. W części B wymienione są te substancje, w odniesieniu do których państwa członkowskie zażądały poufności w celu ochrony praw własności intelektualnej producenta.”.
2. W załączniku do decyzji 1999/217/WE w części A wprowadza się następujące zmiany:
a) skreśla się wiersze w tabeli odpowiadające substancjom, którym przypisano następujące numery FL:
01.025 | 01.062 | 01.068 | 01.069 | 01.071 | 01.072 | 01.073 | 01.074 |
01.075 | 01.076 | 02.053 | 02.068 | 02.118 | 02.129 | 02.130 | 02.151 |
02.163 | 02.199 | 02.215 | 02.232 | 02.237 | 02.238 | 02.244 | 03.018 |
03.021 | 04.060 | 04.071 | 04.081 | 04.083 | 05.054 | 05.133 | 05.135 |
05.176 | 05.177 | 05.200 | 05.207 | 05.209 | 05.210 | 05.212 | 05.213 |
05.214 | 05.215 | 06.060 | 06.068 | 06.099 | 06.108 | 06.113 | 07.143 |
07.144 | 07.145 | 07.163 | 07.173 | 07.174 | 07.192 | 07.216 | 07.241 |
07.245 | 07.246 | 07.252 | 08.110 | 08.111 | 08.126 | 08.128 | 09.311 |
09.384 | 09.576 | 09.635 | 09.654 | 09.817 | 09.845 | 09.853 | 09.881 |
09.887 | 09.896 | 09.903 | 09.914 | 10.041 | 10.046 | 10.065 | 10.071 |
11.011 | 11.012 | 11.013 | 11.019 | 11.022 | 11.024 | 12.110 | 12.115 |
12.186 | 12.245 | 12.246 | 12.247 | 12.248 | 12.250 | 12.260 | 12.261 |
12.263 | 13.036 | 13.104 | 13.110 | 13.121 | 13.131 | 13.147 | 13.156 |
13.158 | 13.159 | 13.164 | 13.181 | 13.187 | 14.090 | 14.151 | 14.153 |
14.156 | 14.157 | 14.158 | 14.162 | 14.165 | 14.166 | 15.041 | 15.046 |
15.053 | 15.059 | 15.065 | 15.073 | 15.075 | 15.095 | 15.100 | 15.101 |
15.104 | 15.105 | 15.117 | 15.121 | 15.122 | 15.123 | 15.124 | 16.050 |
16.064 | 16.065 | 16.066 | 16.067 | 16.068 | 16.069 | 16.070 | 16.078 |
16.079 | 16.084 | 16.085 | 17.009 |
|
|
|
|
b) w tabeli dodaje się wiersze w brzmieniu:
Nr FL | Grupa chemiczna | CAS | Nazwa | Fema | CoE | Einecs | Nr FL | Synonimy | Nazwa syste-maty-czna | Uwagi |
„09.929 | 8 | 220621-22-7 | glutaran L-mono-mentylu | 4006 |
|
| 09.929 |
|
|
|
03.023 | 16 | 1608-72-6 | octan 1-etoksyety-lowy | 4069 |
|
| 03.023 |
|
|
|
16.083 | 30 | 446-71-9 | 2-(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)-5,7-dihydroksy-chromanon |
|
|
| 16.083 |
|
|
|
07.250 | 5 | 3916-64-1 | 3,5-heptadien-2-on |
|
|
| 07.250” |
|
|
|
3. Skreśla się część B załącznika do decyzji 1999/217/WE.