Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2009-01-08
Wersja aktualna od 2009-01-08
obowiązujący
Alerty
POROZUMIENIE W FORMIE WYMIANY LISTÓW
między Wspólnotą Europejską i Republiką Chile dotyczące zmian w dodatku V do Umowy w sprawie handlu winem załączonej do Układu o stowarzyszeniu między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Chile, z drugiej strony
LIST NR 1
List Wspólnoty Europejskiej
Bruksela, dnia 4 stycznia 2009 r.
Szanowny Panie!
Mam zaszczyt odnieść się do art. 29 ust. 2 Umowy w sprawie handlu winem w ramach Układu o stowarzyszeniu między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Chile, z drugiej strony, z dnia 18 listopada 2002 r., który stanowi, iż Umawiające się Strony mogą za obopólną zgodą wnieść zmiany do dodatków do tej umowy.
W związku z zatwierdzeniem nowych praktyk enologicznych we Wspólnocie lub wprowadzeniem zmian w tym zakresie, o czym władze Chile zostały poinformowane w dniu 11 październikia 2006 r., oraz uwzględniając wnioski z trzeciego posiedzenia Wspólnego Komitetu ds. Umowy w sprawie Handlu Winem, które odbyło się w Santiago de Chile w dniu 10 stycznia 2008 r., należy zmienić pkt 2 dodatku V (Praktyki i procesy enologiczne oraz specyfikacje produktów) do Umowy w sprawie handlu winem.
Mam zatem zaszczyt zaproponować, aby pkt 2 dodatku V do Umowy w sprawie handlu winem zastąpić tekstem stanowiącym załącznik do niniejszego listu ze skutkiem od dnia otrzymania Pańskiej odpowiedzi potwierdzającej zgodę na przyjęcie treści niniejszego listu.
Byłabym zobowiązana za potwierdzenie przez Pana, że Rząd Pana kraju zgadza się z treścią niniejszego listu.
Z wyrazami szacunku
W imieniu Wspólnoty Europejskiej |
Mariann FISCHER BOEL |
|
LIST NR 2
List Chile
Bruksela, dnia 8 stycznia 2009 r.
Szanowna Pani!
Mam zaszczyt potwierdzić odbiór Pani listu z datą 4 stycznia o następującej treści:
„Mam zaszczyt odnieść się do art. 29 ust. 2 Umowy w sprawie handlu winem w ramach Układu o stowarzyszeniu między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Chile, z drugiej strony, z dnia 18 listopada 2002 r., który stanowi, iż Umawiające się Strony mogą za obopólną zgodą wnieść zmiany do dodatków do tej umowy.
W związku z zatwierdzeniem nowych praktyk enologicznych we Wspólnocie lub wprowadzeniem zmian w tym zakresie, o czym władze Chile zostały poinformowane w dniu 11 październikia 2006 r., oraz uwzględniając wnioski z trzeciego posiedzenia Wspólnego Komitetu ds. Umowy w sprawie Handlu Winem, które odbyło się w Santiago de Chile w dniu 10 stycznia 2008 r., należy zmienić pkt 2 dodatku V (Praktyki i procesy enologiczne oraz specyfikacje produktów) do Umowy w sprawie handlu winem.
Mam zatem zaszczyt zaproponować, aby pkt 2 dodatku V do Umowy w sprawie handlu winem zastąpić tekstem stanowiącym załącznik do niniejszego listu ze skutkiem od dnia otrzymania Pańskiej odpowiedzi potwierdzającej zgodę na przyjęcie treści niniejszego listu.
Byłabym zobowiązana za potwierdzenie przez Pana, że Rząd Pana kraju zgadza się z treścią niniejszego listu.”.
Mam zaszczyt poinformować Panią, że władze Republiki Chile zgadzają się z treścią tego listu.
Z wyrazami szacunku
W imieniu Republiki Chile |
Juan SALAZAR SPARKS |
|
ZAŁĄCZNIK
Punkt 2 dodatku V do Umowy w sprawie handlu winem otrzymuje brzmienie:
„2. Wykaz praktyk i procesów enologicznych zatwierdzonych w odniesieniu do win pochodzących ze Wspólnoty, wraz z warunkami ich stosowania lub, w razie ich braku, stosowanych na warunkach określonych w regułach wspólnotowych:
1) Napowietrzanie lub musowanie przy użyciu argonu, azotu lub tlenu
2) Obróbka cieplna
3) Stosowanie w winach wytrawnych świeżych osadów, które są dobrej jakości, nierozcieńczone i zawierają drożdże powstałe podczas ostatniej winifikacji win wytrawnych
4) Odwirowywanie i filtracja, przy zastosowaniu lub nie środka filtrującego, pod warunkiem że produkt tak przetwarzany nie zawiera żadnych niepożądanych pozostałości
5) Stosowanie drożdży do produkcji wina
6) Stosowanie preparatów ze ścianek komórkowych drożdży
7) Stosowanie poliwinylopolipirolidonu
8) Stosowanie bakterii kwasu mlekowego w zawiesinie winnej
9) Stosowanie dodatku jednej lub kilku następujących substancji wspomagających wzrost drożdży:
(i) dodanie:
- fosfatu dwuamonowego lub siarczanu amonu
- siarczynu amonu lub dwusiarczynu amonu
(ii) dodanie chlorowodorku tiaminy
10) Stosowanie ditlenku węgla, argonu lub azotu, osobno lub w połączeniu, wyłącznie w celu wytworzenia atmosfery obojętnej i obróbki produktu w warunkach braku kontaktu z powietrzem
11) Stosowanie dodatku ditlenku węgla
12) Stosowanie ditlenku siarki, wodorosiarczynu potasu lub disiarczynu potasu, który może również nosić nazwę pirosiarczanu potasu
13) Stosowanie dodatku kwasu sorbinowego lub sorbatu potasu
14) Stosowanie dodatku kwasu L-askorbinowego
15) Stosowanie dodatku kwasu cytrynowego w celu stabilizacji wina, pod warunkiem że ostateczna jego zawartość w tak przetwarzanym winie nie przekracza 1 grama na litr
16) Stosowanie kwasu winowego w celu zakwaszenia, pod warunkiem że wstępny poziom kwasowości wina, wyrażony w kwasie winowym, nie wzrósł powyżej 2,5 g/l
17) Stosowanie jednej lub kilku następujących substancji w celu odkwaszania:
- obojętny winian potasu
- wodorowęglan potasu
- węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapnia kwasów L (+) winowego i L (-) jabłkowego
- jednolity preparat kwasu winowego i węglanu wapnia w równych proporcjach i drobno sproszkowany
- winian wapnia lub kwas winowy
18) Oczyszczanie za pomocą jednej lub kilku następujących substancji stosowanych w celach enologicznych:
- żelatyna spożywcza
- białka roślinne
- bentonit
- karuk
- kazeina i kazeinian potasu
- albumina jaja kurzego lub albumina mleka
- kaolin
- enzymy pektolityczne
- ditlenek krzemu w postaci żelu lub roztworu koloidalnego
- tanina
- enzymatyczne preparaty betaglukanazy
19) Stosowanie dodatku taniny
20) Obróbka moszczu oraz nowego wina w czasie fermentacji węglem drzewnym dla celów enologicznych, w ramach pewnych ograniczeń
21) Poddawanie działaniu:
- win białych i różowych - żelazocyjanku potasu
- win czerwonych - przy użyciu żelazocyjanku potasu lub fitynianu wapnia, pod warunkiem że wino po takiej obróbce zawiera pozostałość żelaza
22) Stosowanie dodatku kwasu metawinowego
23) Stosowanie gumy senegalskiej po zakończeniu fermentacji
24) Stosowanie kwasu DL-winowego, nazywanego również kwasem gronowym, lub jego obojętnych soli potasowych w celu wytrącenia nadmiaru wapnia
25) Stosowanie do produkcji win musujących otrzymywanych przez fermentację w butelkach i przy oddzielaniu osadów przez degorżowanie:
- alginianu wapnia lub
- alginianu potasu
26) Stosowanie siarczanu miedzi
27) Dodanie wodorowinianiu potasu lub winianu wapnia, w celu wspomożenia wytrącania się winianu
28) Stosowanie dodatku karmelu w celu wzmocnienia barwy win likierowych
29) Stosowanie siarczanu wapnia do produkcji niektórych gatunkowych win likierowych produkowanych w określonych regionach (psr)
30) Stosowanie żywicy sosnowej w celu wyprodukowania wina stołowego »retsina«, które może być produkowane tylko na terytorium Grecji na warunkach określonych w przepisach Wspólnoty
31) Stosowanie dodatku lizozymu
32) Elektrodializa w celu zagwarantowania winowej stabilizacji wina
33) Stosowanie ureazy w celu zredukowania zawartości mocznika w winie
34) Stosowanie dodatku moszczu winogronowego lub rektyfikowanego koncentratu moszczu winogronowego do dosładzania wina na warunkach określonych w przepisach Wspólnoty
35) Częściowa koncentracja w drodze procesu fizycznego, włącznie z odwróconą osmozą, w celu zwiększenia naturalnej zawartości alkoholu w moszczu winogronowym lub winie
36) Stosowanie dodatku sacharozy, koncentratu moszczu winogronowego lub rektyfikowanego koncentratu moszczu winogronowego w celu zwiększenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach, moszczu winogronowym lub winie, na warunkach określonych w przepisach Wspólnoty
37) Stosowanie dodatku wina lub destylatu z suszonych winogron albo obojętnego alkoholu pochodzenia winnego do produkcji win likierowych
38) Dodanie kwasu L-askorbinowego, w ramach pewnych ograniczeń
39) Dodanie do win, w ramach pewnych ograniczeń i na warunkach, które zostaną określone, dwuwęglanu dimetylu (DMDC), aby zagwarantować stabilizację mikrobiologiczną
40) Dodanie mannoprotein drożdży w celu zapewnienia stabilizacji winnej i białkowej wina
41) Zastosowanie kawałków drewna dębowego przy produkcji wina.”.