Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-12-31
Wersja aktualna od 2008-12-31
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1345/2008
z dnia 23 grudnia 2008 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2136/89 ustanawiające wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i opisy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i produktów pokrewnych sardynce
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje możliwość przyjęcia wspólnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rybołówstwa we Wspólnocie, w szczególności w celu ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji. Te normy mogą w szczególności obejmować etykietowanie.
(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2136/89 (2) ustanawia wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i opisy handlowe w odniesieniu do konserwowanych sardynek i produktów pokrewnych sardynce we Wspólnocie.
(3) Rosnąca gama podaży produktów konserwowanych, będących we Wspólnocie przedmiotem obrotu i prezentowanych w ten sam sposób co konserwowane sardynki, wymaga dostarczania konsumentom wystarczających informacji na temat tożsamości produktu i jego podstawowych cech. Niezbędna jest zatem zmiana obowiązujących przepisów w zakresie opisów handlowych konserwowanych produktów, będących we Wspólnocie przedmiotem obrotu i prezentowanych w ten sam sposób co konserwowane sardynki.
(4) W tym celu należy wziąć pod uwagę zarówno normę Codex STAN94 zmienioną w 2007 r. zawartą w Codex Alimentarius, jak i szczególne warunki przeważające na rynku wspólnotowym.
(5) Ze względu na przejrzystość na rynku, uczciwą konkurencję i zapewnienie zróżnicowanego wyboru należy dodać gatunek Strangomera bentincki do wykazu gatunków, które można wykorzystywać do przygotowywania konserwowanych produktów pokrewnych sardynce.
(6) W celu lepszej identyfikacji każdego produktu pokrewnego sardynce systematyczną nazwę gatunku oraz obszar geograficzny jego połowu należy traktować jako pojęcia definiujące.
(7) Wymogi ustanowione w niniejszym rozporządzeniu powinny być stosowane bez uszczerbku dla dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (3).
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2136/89.
(9) Aby umożliwić podmiotom gospodarczym dostosowanie się do nowych wymogów, należy ustanowić okres przejściowy w odniesieniu do wprowadzania do obrotu produktów zgodnych z obowiązującą obecnie wersją rozporządzenia (EWG) nr 2136/89.
(10) Komitet Zarządzający ds. Produktów Rybołówstwa nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (EWG) nr 2136/89 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 1a ust. 2 dodaje się literę w brzmieniu:
„k) Strangomera bentincki”;
2) artykuł 7a otrzymuje brzmienie:
„Artykuł 7a
1. Bez uszczerbku dla dyrektywy 2000/13/WE konserwowane produkty pokrewne sardynce mogą być przedmiotem obrotu we Wspólnocie z zastosowaniem opisu handlowego składającego się z wyrazu »sardynki« połączonego z nazwą systematyczną gatunku i obszaru geograficznego, na którym go złowiono.
2. W każdym przypadku gdy opis handlowy przewidziany w ust. 1 jest zamieszczany na opakowaniu konserwowanego produktu pokrewnego sardynce, musi on być wyraźny i czytelny.
3. Nazwa systematyczna zawiera w każdym przypadku nazwę rodzajową i szczegółowe nazwy łacińskie.
4. Obszar geograficzny oznacza się jedną z nazw wyszczególnionych w pierwszej kolumnie załącznika, z uwzględnieniem odpowiedniego oznaczenia identyfikacyjnego obszaru znajdującego się w drugiej kolumnie załącznika.
5. Pojedynczy opis handlowy przypisany jest tylko jednemu gatunkowi stanowiącemu przedmiot obrotu.”.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Jednak produkty zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2136/89 przed jego zmianą na mocy niniejszego rozporządzenia można wprowadzać do obrotu do dnia 1 listopada 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Joe BORG |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
ZAŁĄCZNIK
Nazwy i oznaczenia identyfikacyjne obszarów geograficznych
Nazwa obszaru geograficznego, o której mowa w art. 7a ust. 1 | Oznaczenie identyfikacyjne obszaru (1) |
Północno-zachodni Atlantyk | Obszar FAO 21 |
Północno-wschodni Atlantyk (2) | Obszar FAO 27 |
Morze Bałtyckie | Obszar FAO 27.IIId |
Środkowo-zachodni Atlantyk | Obszar FAO 31 |
Środkowo-wschodni Atlantyk | Obszar FAO 34 |
Południowo-zachodni Atlantyk | Obszar FAO 41 |
Południowo-wschodni Atlantyk | Obszar FAO 47 |
Morze Śródziemne | Obszary FAO 37.1, 37.2 oraz 37.3 |
Morze Czarne | Obszar FAO 37.4 |
Ocean Indyjski | Obszary FAO 51 oraz 57 |
Ocean Spokojny | Obszary FAO 61, 67, 71, 77, 81 oraz 87 |
Ocean Południowy (Antarktyczny) | Obszary FAO 48, 58 oraz 88 |
Morze Arktyczne | Obszar FAO 18 |
(1) Rocznik FAO. Dane statystyczne o rybołówstwie. Połowy. Tom 86/1. 2000. | |
(2) Z wyjątkiem Morza Bałtyckiego. |