Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2021-08-30
Wersja aktualna od 2021-08-30
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 grudnia 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8080)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2008/968/WE)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2021 r., Nr 286, poz. 5)
Alerty
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 18 czerwca 1999 r. przedsiębiorstwo Abbott Laboratories (obecnie Suntory Limited, Japonia) zwróciło się do właściwych organów Niderlandów o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności.
(2) Dnia 19 października 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że olej z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego może być bezpiecznie stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz w preparatach do żywienia wcześniaków.
(3) Dnia 17 listopada 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 26 czerwca 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa „oleju z grzybów Mortierella alpina”.
(7) W opinii tej EFSA doszedł do wniosku, że olej z grzybów Mortierella alpina jest bezpiecznym źródłem kwasu arachidonowego i może być stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
(8) Załącznik I i załącznik II do dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE (2) określają przepisy dotyczące dodawania do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu (20 i 22 atomy węgla), w szczególności kwasu arachidonowego.
(9) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że olej z grzybów Mortierella alpina spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Olej z grzybów Mortierella alpina opisany w załączniku może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności z przeznaczeniem do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt, zdefiniowanych w art. 2 dyrektywy 2006/141/WE, oraz do preparatów do żywienia wcześniaków.
Ilość oleju z grzybów Mortierella alpina dodawanego do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt zależy od zawartości w tym oleju kwasu arachidonowego zgodnie z zasadami określonymi w załączniku I pkt 5.7 i w załączniku II pkt 4.7 do dyrektywy 2006/141/WE. Zastosowanie w preparatach do początkowego żywienia niemowląt powinno być zgodne z przepisami dyrektywy Rady 89/398/EWG (3) w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. [1]
Artykuł 2
Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję będzie figurować na etykiecie zawierających go produktów jako „olej z Mortierella alpina”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Beverage & Food Company, Suntory Limited, 2-4-1 Shibakoen Minatoku, Tokio, Japonia.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 grudnia 2008 r.
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJE OLEJU Z MORTIERELLA ALPINA O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI KWASU ARACHIDONOWEGO
Opis
Jasnożółty olej o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego otrzymywany w procesie fermentacji grzyba Mortierella alpina przy zastosowaniu mąki sojowej i oleju sojowego jako substratu.
Specyfikacja oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego
Kwas arachidonowy | ≥ 40% |
Wartość nadtlenkowa | ≤ 5 meq/kg |
Wartość kwasowa | ≤ 0,2 mg KOH/g |
Liczba anizydynowa | ≤ 20 |
Wolne kwasy tłuszczowe | ≤ 0,2% |
Substancje niezmydlające się | ≤ 1 % |
Kolor (Lovibond 50.8 mm cell) żółty | ≤ 50 |
Kolor (Lovibond 50.8 mm cell) czerwony | ≤ 10 |
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1318 z dnia 9 sierpnia 2021 r. w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności, decyzji Komisji 2008/968/WE zezwalającej na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności oraz rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/484 zezwalającego na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności (Dz.Urz.UE L 286 z 10.08.2021, str. 5). Zmiana weszła w życie 30 sierpnia 2021 r.