Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 344 str. 42
Wersja aktualna od 2008-12-21
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 344 str. 42
Wersja aktualna od 2008-12-21
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1309/2008

z dnia 19 grudnia 2008 r.

ustalające wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2009

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 20 ust. 3 i art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży dla każdego z produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia mają zostać ustalone na podstawie świeżości, wielkości lub wagi i prezentacji produktu poprzez zastosowanie współczynnika przeliczeniowego dla danej kategorii produktów do kwoty nieprzekraczającej 90 % odpowiedniej ceny orientacyjnej.

(2) Ceny wycofania mogą być mnożone przez współczynniki dostosowawcze w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia we Wspólnocie. Ceny orientacyjne na rok połowowy 2009 zostały ustalone dla wszystkich odnośnych produktów rozporządzeniem Rady (WE) nr 1299/2008 (2).

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Współczynniki przeliczeniowe wykorzystywane do obliczania wspólnotowych cen wycofania i sprzedaży, zgodnie z art. 20 i 22 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, na rok połowowy 2009 dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży obowiązujące w roku połowowym 2009 oraz produkty, których dotyczą, określono w załączniku II.

Artykuł 3

Ceny wycofania obowiązujące w roku połowowym 2009 w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia we Wspólnocie oraz produkty, których takie ceny dotyczą, określono w załączniku III.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2009 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.

W imieniu Komisji

Joe BORG

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Patrz str. 1 Dz.U.

ZAŁĄCZNIK I

Współczynniki przeliczeniowe dla produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynniki przeliczeniowe

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku
Clupea harengus

1

0,00

0,47

2

0,00

0,72

3

0,00

0,68

4a

0,00

0,43

4b

0,00

0,43

4c

0,00

0,90

5

0,00

0,80

6

0,00

0,40

7a

0,00

0,40

7b

0,00

0,36

8

0,00

0,30

Sardynki z gatunku
Sardina pilchardus

1

0,00

0,51

2

0,00

0,64

3

0,00

0,72

4

0,00

0,47

Koleń z gatunku
Squalus acanthias

1

0,60

0,60

2

0,51

0,51

3

0,28

0,28

Koleń z gatunku
Scyliorhinus spp.

1

0,64

0,60

2

0,64

0,56

3

0,44

0,36

Karmazyn
Sebastes spp.

1

0,00

0,81

2

0,00

0,81

3

0,00

0,68

Dorsz z gatunku
Gadus morhua

1

0,72

0,52

2

0,72

0,52

3

0,68

0,40

4

0,54

0,30

5

0,38

0,22

Czarniak
Pollachius virens

1

0,72

0,56

2

0,72

0,56

3

0,71

0,55

4

0,61

0,30

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynniki przeliczeniowe

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Plamiak
Melanogrammus aeglefinus

1

0,72

0,56

2

0,72

0,56

3

0,62

0,43

4

0,52

0,36

Witlinek
Merlangius merlangus

1

0,66

0,50

2

0,64

0,48

3

0,60

0,44

4

0,41

0,30

Molwa
Molva spp.

1

0,68

0,56

2

0,66

0,54

3

0,60

0,48

Makrela z gatunku
Scomber scombrus

1

0,00

0,72

2

0,00

0,71

3

0,00

0,69

Makrela kolias z gatunku
Scomber japonicus

1

0,00

0,77

2

0,00

0,77

3

0,00

0,63

4

0,00

0,47

Sardela
Engraulis spp.

1

0,00

0,68

2

0,00

0,72

3

0,00

0,60

4

0,00

0,25

Gładzica
Pleuronectes platessa

1

0,75

0,41

2

0,75

0,41

3

0,72

0,41

4

0,52

0,34

Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius

1

0,90

0,71

2

0,68

0,53

3

0,68

0,52

4

0,56

0,43

5

0,52

0,41

Smuklice
Lepidorhombus spp.

1

0,68

0,64

2

0,60

0,56

3

0,54

0,49

4

0,34

0,29

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynniki przeliczeniowe

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Zimnica
Limanda limanda

1

0,71

0,58

2

0,54

0,42

Stornia
Platichthys flesus

1

0,66

0,58

2

0,50

0,42

Tuńczyk biały lub długopłetwy
Thunnus alalunga

1

0,90

0,81

2

0,90

0,77

Mątwy
Sepia officinalis i Rossia macrosoma

1

0,00

0,64

2

0,00

0,64

3

0,00

0,40

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynnik przeliczeniowy

Ryba w całości

Ryba bez głowy (*)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Żabnica
Lophius spp.

1

0,61

0,77

2

0,78

0,72

3

0,78

0,68

4

0,65

0,60

5

0,36

0,43

Wszystkie formy prezentacji

Ekstra, A (*)

Krewetki z gatunku
Crangon crangon

1

0,59

2

0,27

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Krewetki północne
Pandalus borealis

1

0,77

0,68

2

0,27

-

W całości (*)

Krab kieszeniec
Cancer pagurus

1

0,72

2

0,54

Gatunek

Wielkość (*)

Współczynnik przeliczeniowy

Ryba w całości

Ryba bez głowy (*)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

W całości (*)

Ogony (*)

E'(*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Homarzec
Nephrops norvegicus

1

0,86

0,86

0,81

2

0,86

0,59

0,68

3

0,77

0,59

0,50

4

0,50

0,41

0,41

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Sola
Solea spp.

1

0,75

0,58

2

0,75

0,58

3

0,71

0,54

4

0,58

0,42

5

0,50

0,33

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

ZAŁĄCZNIK II

Wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (*)

Cena wycofania (EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku
Clupea harengus

1

0

132

2

0

202

3

0

191

4a

0

121

4b

0

121

4c

0

253

5

0

225

6

0

112

7a

0

112

7b

0

101

8

0

84

Sardynki z gatunku
Sardina pilchardus

1

0

293

2

0

367

3

0

413

4

0

270

Koleń z gatunku
Squalus acanthias

1

667

667

2

567

567

3

311

311

Koleń z gatunku
Scyliorhinus spp.

1

464

435

2

464

406

3

319

261

Karmazyn
Sebastes spp.

1

0

972

2

0

972

3

0

816

Dorsz z gatunku
Gadus morhua

1

1 192

861

2

1 192

861

3

1 125

662

4

894

497

5

629

364

Czarniak
Pollachius virens

1

559

435

2

559

435

3

551

427

4

473

233

Gatunek

Wielkość (*)

Cena wycofania (EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Plamiak
Melanogrammus aeglefinus

1

747

581

2

747

581

3

644

446

4

540

374

Witlinek
Merlangius merlangus

1

630

478

2

611

458

3

573

420

4

392

287

Molwa
Molva spp.

1

826

680

2

801

656

3

728

583

Makrela z gatunku
Scomber scombrus

1

0

233

2

0

229

3

0

223

Makrela kolias z gatunku
Scomber japonicus

1

0

224

2

0

224

3

0

183

4

0

137

Sardela
Engraulis spp.

1

0

884

2

0

936

3

0

780

4

0

325

Gładzica
Pleuronectes platessa

- od 1 stycznia do

1

809

442

30 kwietnia 2009 r.

2

809

442

3

777

442

4

561

367

- od 1 maja do

1

1 124

615

31 grudnia 2009 r.

2

1 124

615

3

1 079

615

4

779

510

Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius

1

3 258

2 570

2

2 462

1 919

3

2 462

1 882

4

2 027

1 557

5

1 882

1 484

Gatunek

Wielkość (*)

Cena wycofania (EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Smuklice
Lepidorhombus spp.

1

1 719

1 618

2

1 517

1 416

3

1 365

1 239

4

860

733

Zimnica
Limanda limanda

1

606

495

2

461

359

Stornia
Platichtys flesus

1

345

303

2

261

219

Tuńczyk biały lub długo-płetwy
Thunnus alalunga

1

2 174

1 780

2

2 174

1 692

Mątwy
Sepia officinalis i Rossia macrosoma

1

0

1 107

2

0

1 107

3

0

692

Ryba w całości

Ryba bez głowy (*)

Ryba bez głowy (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Żabnica
Lophius spp.

1

1 810

4 702

2

2 315

4 397

3

2 315

4 153

4

1 929

3 664

5

1 068

2 626

Wszystkie formy prezentacji

Ekstra, A (*)

Krewetki z gatunku
Krewetki z gatunku

1

1 474

2

674

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Krewetki północne
Pandalus borealis

1

5 035

1 103

2

1 766

-

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Cena sprzedaży (EUR/t)

W całości (*)

Krab kieszeniec
Cancer pagurus

1

1 284

2

963

W całości (*)

Ogony (*)

E'(«)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Homarzec
Nephrops norvegicus

1

4 704

4 704

3 535

2

4 704

3 227

2 968

3

4212

3 227

2 182

4

2 735

2 243

1 789

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Sola
Solea spp.

1

5 160

3 990

2

5 160

3 990

3

4885

3 715

4

3 990

2 890

5

3 440

2 270

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000

ZAŁĄCZNIK III

Ceny wycofania w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia

Gatunek

Strefa wyładunku

Współczynnik przeliczeniowy

Wielkość (*)

Cena wycofania (EUR/t)

Ryba patroszona, z głową (*)

Ryba w całości (*)

Ekstra, A (*)

Ekstra, A (*)

Śledź z gatunku
Clupea harengus

Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandii

0,90

1

o

119

2

o

182

3

o

172

4a

o

109

Regiony przybrzeżna wschodniej Anglii od Berwick do Dover
Regiony przybrzeżne Szkocji od Portpatrick do Eyemouth oraz wyspy położone na zachód i na północ od powyższych regionów
Regiony przybrzeżna County Down (Irlandia Północna)

0,90

1

o

119

2

o

182

3

o

172

4a

o

109

Makrela z gatunku
Scomber scombrus

Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandii

0,96

1

0

223

2

0

220

3

0

214

Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie

0,95

1

0

221

2

0

218

3

0

212

Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius

Regiony przybrzeżne od Troon (w południowo-zachodniej Szkocji) do Wick (w północno-wschodniej Szkocji) oraz wyspy położone na zachód i na północ odwymienionych regionów

0,75

1

2 444

1 928

2

1 846

1 439

3

1 846

1 412

4

1 520

1 167

5

1 412

1 113

Tuńczyk biały lub długopłetwy
Thunnus alalunga

Wyspy Azory oraz Madera

0,48

1

1 043

854

2

1 043

812

Sardynki z gatunku
Sardina pilchardus

Wyspy Kanaryjskie

0,48

1

o

141

2

o

176

3

o

198

4

o

129

Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie

0,74

1

o

217

2

o

272

3

o

306

4

o

200

Atlantyckie regiony przybrzeżne Portugalii

0,93

2

0

342

0,81

3

0

335

(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00