Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-12-21
Wersja aktualna od 2008-12-21
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1309/2008
z dnia 19 grudnia 2008 r.
ustalające wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2009
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 20 ust. 3 i art. 22,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży dla każdego z produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia mają zostać ustalone na podstawie świeżości, wielkości lub wagi i prezentacji produktu poprzez zastosowanie współczynnika przeliczeniowego dla danej kategorii produktów do kwoty nieprzekraczającej 90 % odpowiedniej ceny orientacyjnej.
(2) Ceny wycofania mogą być mnożone przez współczynniki dostosowawcze w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia we Wspólnocie. Ceny orientacyjne na rok połowowy 2009 zostały ustalone dla wszystkich odnośnych produktów rozporządzeniem Rady (WE) nr 1299/2008 (2).
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Współczynniki przeliczeniowe wykorzystywane do obliczania wspólnotowych cen wycofania i sprzedaży, zgodnie z art. 20 i 22 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, na rok połowowy 2009 dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży obowiązujące w roku połowowym 2009 oraz produkty, których dotyczą, określono w załączniku II.
Artykuł 3
Ceny wycofania obowiązujące w roku połowowym 2009 w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia we Wspólnocie oraz produkty, których takie ceny dotyczą, określono w załączniku III.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2009 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Joe BORG |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
(2) Patrz str. 1 Dz.U.
ZAŁĄCZNIK I
Współczynniki przeliczeniowe dla produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynniki przeliczeniowe | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Śledź z gatunku | 1 | 0,00 | 0,47 |
2 | 0,00 | 0,72 | |
| 3 | 0,00 | 0,68 |
| 4a | 0,00 | 0,43 |
| 4b | 0,00 | 0,43 |
| 4c | 0,00 | 0,90 |
| 5 | 0,00 | 0,80 |
| 6 | 0,00 | 0,40 |
| 7a | 0,00 | 0,40 |
| 7b | 0,00 | 0,36 |
| 8 | 0,00 | 0,30 |
Sardynki z gatunku | 1 | 0,00 | 0,51 |
2 | 0,00 | 0,64 | |
| 3 | 0,00 | 0,72 |
| 4 | 0,00 | 0,47 |
Koleń z gatunku | 1 | 0,60 | 0,60 |
2 | 0,51 | 0,51 | |
| 3 | 0,28 | 0,28 |
Koleń z gatunku | 1 | 0,64 | 0,60 |
2 | 0,64 | 0,56 | |
| 3 | 0,44 | 0,36 |
Karmazyn | 1 | 0,00 | 0,81 |
2 | 0,00 | 0,81 | |
| 3 | 0,00 | 0,68 |
Dorsz z gatunku | 1 | 0,72 | 0,52 |
2 | 0,72 | 0,52 | |
| 3 | 0,68 | 0,40 |
| 4 | 0,54 | 0,30 |
| 5 | 0,38 | 0,22 |
Czarniak | 1 | 0,72 | 0,56 |
2 | 0,72 | 0,56 | |
| 3 | 0,71 | 0,55 |
| 4 | 0,61 | 0,30 |
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynniki przeliczeniowe | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Plamiak | 1 | 0,72 | 0,56 |
2 | 0,72 | 0,56 | |
| 3 | 0,62 | 0,43 |
| 4 | 0,52 | 0,36 |
Witlinek | 1 | 0,66 | 0,50 |
2 | 0,64 | 0,48 | |
| 3 | 0,60 | 0,44 |
| 4 | 0,41 | 0,30 |
Molwa | 1 | 0,68 | 0,56 |
2 | 0,66 | 0,54 | |
| 3 | 0,60 | 0,48 |
Makrela z gatunku | 1 | 0,00 | 0,72 |
2 | 0,00 | 0,71 | |
| 3 | 0,00 | 0,69 |
Makrela kolias z gatunku | 1 | 0,00 | 0,77 |
2 | 0,00 | 0,77 | |
| 3 | 0,00 | 0,63 |
| 4 | 0,00 | 0,47 |
Sardela | 1 | 0,00 | 0,68 |
2 | 0,00 | 0,72 | |
| 3 | 0,00 | 0,60 |
| 4 | 0,00 | 0,25 |
Gładzica | 1 | 0,75 | 0,41 |
2 | 0,75 | 0,41 | |
| 3 | 0,72 | 0,41 |
| 4 | 0,52 | 0,34 |
Morszczuk z gatunku | 1 | 0,90 | 0,71 |
2 | 0,68 | 0,53 | |
3 | 0,68 | 0,52 | |
| 4 | 0,56 | 0,43 |
| 5 | 0,52 | 0,41 |
Smuklice | 1 | 0,68 | 0,64 |
2 | 0,60 | 0,56 | |
| 3 | 0,54 | 0,49 |
| 4 | 0,34 | 0,29 |
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynniki przeliczeniowe | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Zimnica | 1 | 0,71 | 0,58 |
2 | 0,54 | 0,42 | |
Stornia | 1 | 0,66 | 0,58 |
2 | 0,50 | 0,42 | |
Tuńczyk biały lub długopłetwy | 1 | 0,90 | 0,81 |
2 | 0,90 | 0,77 | |
Mątwy | 1 | 0,00 | 0,64 |
2 | 0,00 | 0,64 | |
3 | 0,00 | 0,40 | |
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynnik przeliczeniowy |
| |
Ryba w całości | Ryba bez głowy (*) | |||
Ryba patroszona, z głową (*) |
| |||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Żabnica | 1 | 0,61 | 0,77 |
|
2 | 0,78 | 0,72 |
| |
| 3 | 0,78 | 0,68 |
|
| 4 | 0,65 | 0,60 |
|
| 5 | 0,36 | 0,43 |
|
|
| Wszystkie formy prezentacji |
| |
Ekstra, A (*) |
| |||
Krewetki z gatunku | 1 | 0,59 |
|
|
2 | 0,27 |
|
| |
|
| Gotowane w wodzie | Świeże lub schłodzone |
|
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Krewetki północne | 1 | 0,77 | 0,68 |
|
2 | 0,27 | - |
| |
|
| W całości (*) |
|
|
Krab kieszeniec | 1 | 0,72 |
|
|
2 | 0,54 |
|
|
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynnik przeliczeniowy |
| |
Ryba w całości | Ryba bez głowy (*) | |||
Ryba patroszona, z głową (*) |
| |||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
|
| W całości (*) |
| Ogony (*) |
|
| E'(*) | Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) |
Homarzec | 1 | 0,86 | 0,86 | 0,81 |
2 | 0,86 | 0,59 | 0,68 | |
| 3 | 0,77 | 0,59 | 0,50 |
| 4 | 0,50 | 0,41 | 0,41 |
|
| Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) |
|
|
| Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |
Sola | 1 | 0,75 | 0,58 |
|
2 | 0,75 | 0,58 |
| |
| 3 | 0,71 | 0,54 |
|
| 4 | 0,58 | 0,42 |
|
| 5 | 0,50 | 0,33 |
|
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
ZAŁĄCZNIK II
Wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Śledź z gatunku | 1 | 0 | 132 |
2 | 0 | 202 | |
| 3 | 0 | 191 |
| 4a | 0 | 121 |
| 4b | 0 | 121 |
| 4c | 0 | 253 |
| 5 | 0 | 225 |
| 6 | 0 | 112 |
| 7a | 0 | 112 |
| 7b | 0 | 101 |
| 8 | 0 | 84 |
Sardynki z gatunku | 1 | 0 | 293 |
2 | 0 | 367 | |
| 3 | 0 | 413 |
| 4 | 0 | 270 |
Koleń z gatunku | 1 | 667 | 667 |
2 | 567 | 567 | |
| 3 | 311 | 311 |
Koleń z gatunku | 1 | 464 | 435 |
2 | 464 | 406 | |
| 3 | 319 | 261 |
Karmazyn | 1 | 0 | 972 |
2 | 0 | 972 | |
| 3 | 0 | 816 |
Dorsz z gatunku | 1 | 1 192 | 861 |
2 | 1 192 | 861 | |
| 3 | 1 125 | 662 |
| 4 | 894 | 497 |
| 5 | 629 | 364 |
Czarniak | 1 | 559 | 435 |
2 | 559 | 435 | |
| 3 | 551 | 427 |
| 4 | 473 | 233 |
Gatunek | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Plamiak | 1 | 747 | 581 |
2 | 747 | 581 | |
3 | 644 | 446 | |
| 4 | 540 | 374 |
Witlinek | 1 | 630 | 478 |
2 | 611 | 458 | |
| 3 | 573 | 420 |
| 4 | 392 | 287 |
Molwa | 1 | 826 | 680 |
2 | 801 | 656 | |
| 3 | 728 | 583 |
Makrela z gatunku | 1 | 0 | 233 |
2 | 0 | 229 | |
| 3 | 0 | 223 |
Makrela kolias z gatunku | 1 | 0 | 224 |
2 | 0 | 224 | |
| 3 | 0 | 183 |
| 4 | 0 | 137 |
Sardela | 1 | 0 | 884 |
2 | 0 | 936 | |
| 3 | 0 | 780 |
| 4 | 0 | 325 |
Gładzica |
|
|
|
- od 1 stycznia do | 1 | 809 | 442 |
30 kwietnia 2009 r. | 2 | 809 | 442 |
| 3 | 777 | 442 |
| 4 | 561 | 367 |
- od 1 maja do | 1 | 1 124 | 615 |
31 grudnia 2009 r. | 2 | 1 124 | 615 |
| 3 | 1 079 | 615 |
| 4 | 779 | 510 |
Morszczuk z gatunku | 1 | 3 258 | 2 570 |
2 | 2 462 | 1 919 | |
| 3 | 2 462 | 1 882 |
| 4 | 2 027 | 1 557 |
| 5 | 1 882 | 1 484 |
Gatunek | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Smuklice | 1 | 1 719 | 1 618 |
2 | 1 517 | 1 416 | |
| 3 | 1 365 | 1 239 |
| 4 | 860 | 733 |
Zimnica | 1 | 606 | 495 |
2 | 461 | 359 | |
Stornia | 1 | 345 | 303 |
2 | 261 | 219 | |
Tuńczyk biały lub długo-płetwy | 1 | 2 174 | 1 780 |
2 | 2 174 | 1 692 | |
Mątwy | 1 | 0 | 1 107 |
2 | 0 | 1 107 | |
3 | 0 | 692 | |
|
| Ryba w całości | Ryba bez głowy (*) |
| Ryba bez głowy (*) |
| |
| Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |
Żabnica | 1 | 1 810 | 4 702 |
2 | 2 315 | 4 397 | |
| 3 | 2 315 | 4 153 |
| 4 | 1 929 | 3 664 |
| 5 | 1 068 | 2 626 |
|
| Wszystkie formy prezentacji | |
| Ekstra, A (*) | ||
Krewetki z gatunku | 1 | 1 474 | |
2 | 674 | ||
|
| Gotowane w wodzie | Świeże lub schłodzone |
| Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |
Krewetki północne | 1 | 5 035 | 1 103 |
2 | 1 766 | - | |
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 |
|
| Cena sprzedaży (EUR/t) |
| |
|
| W całości (*) |
| |
Krab kieszeniec | 1 | 1 284 |
|
|
2 | 963 |
|
| |
|
| W całości (*) | Ogony (*) | |
|
| E'(«) | Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) |
Homarzec | 1 | 4 704 | 4 704 | 3 535 |
2 | 4 704 | 3 227 | 2 968 | |
| 3 | 4212 | 3 227 | 2 182 |
| 4 | 2 735 | 2 243 | 1 789 |
|
| Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) |
|
|
| Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |
Sola | 1 | 5 160 | 3 990 |
|
2 | 5 160 | 3 990 |
| |
| 3 | 4885 | 3 715 |
|
| 4 | 3 990 | 2 890 |
|
| 5 | 3 440 | 2 270 |
|
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 |
ZAŁĄCZNIK III
Ceny wycofania w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia
Gatunek | Strefa wyładunku | Współczynnik przeliczeniowy | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba w całości (*) | ||||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||||
Śledź z gatunku | Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandii | 0,90 | 1 | o | 119 |
|
| 2 | o | 182 | |
|
|
| 3 | o | 172 |
|
|
| 4a | o | 109 |
Regiony przybrzeżna wschodniej Anglii od Berwick do Dover | 0,90 | 1 | o | 119 | |
|
| 2 | o | 182 | |
|
| 3 | o | 172 | |
|
| 4a | o | 109 | |
Makrela z gatunku | Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandii | 0,96 | 1 | 0 | 223 |
| 2 | 0 | 220 | ||
|
| 3 | 0 | 214 | |
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie | 0,95 | 1 | 0 | 221 | |
|
| 2 | 0 | 218 | |
|
|
| 3 | 0 | 212 |
Morszczuk z gatunku | Regiony przybrzeżne od Troon (w południowo-zachodniej Szkocji) do Wick (w północno-wschodniej Szkocji) oraz wyspy położone na zachód i na północ odwymienionych regionów | 0,75 | 1 | 2 444 | 1 928 |
| 2 | 1 846 | 1 439 | ||
| 3 | 1 846 | 1 412 | ||
| 4 | 1 520 | 1 167 | ||
| 5 | 1 412 | 1 113 | ||
Tuńczyk biały lub długopłetwy | Wyspy Azory oraz Madera | 0,48 | 1 | 1 043 | 854 |
|
| 2 | 1 043 | 812 | |
Sardynki z gatunku | Wyspy Kanaryjskie | 0,48 | 1 | o | 141 |
|
| 2 | o | 176 | |
|
| 3 | o | 198 | |
|
|
| 4 | o | 129 |
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie | 0,74 | 1 | o | 217 | |
|
| 2 | o | 272 | |
|
|
| 3 | o | 306 |
|
|
| 4 | o | 200 |
Atlantyckie regiony przybrzeżne Portugalii | 0,93 | 2 | 0 | 342 | |
|
| 0,81 | 3 | 0 | 335 |
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 |