Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-12-23 do 2022-01-01
Wersja archiwalna od 2008-12-23 do 2022-01-01
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1254/2008
z dnia 15 grudnia 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (1 ), w szczególności jego art. 20 ust. 3, art. 21 ust. 2, art. 22 ust. 2 i art. 38 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 834/2007, w szczególności jego art. 20, ustanawia ogólne wymogi produkcji ekologicznych drożdży. Szczegółowe zasady wdrażania tych wymogów powinny być ustanowione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 (2 ).
(2) Ze względu na to, że należy wprowadzić przepisy dotyczące produkcji ekologicznych drożdży, zakres rozporządzenia (WE) nr 889/2008 powinien odtąd obejmować również drożdże przeznaczone do spożycia lub stosowane jako pasza.
(3) Aby zapewnić rolnikom wytwarzającym produkty ekologiczne pomoc w uzyskaniu dostaw paszy dla utrzymywanych przez nich zwierząt oraz aby ułatwić konwersję terenów, na których prowadzona będzie produkcja ekologiczna, w celu zaspokojenia rosnącego popytu konsumentów na produkty ekologiczne, w okresie konwersji należy zezwolić na stosowanie w dawce pokarmowej zwierząt utrzymywanych zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej do 100% pasz pochodzących z produkcji własnej gospodarstw.
(4) Zgodnie z sekcją B załącznika VI do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 (3 ) w przetwórstwie ekologicznym dopuszczane jest jedynie stosowanie enzymów stosowanych zwykle jako substancje pomocnicze, enzymy stosowane jako dodatki do żywności należałoby dodać do wykazu dozwolonych dodatków do żywności w sekcji A pkt A.1 załącznika VI do wymienionego rozporządzenia. Należy ponownie wprowadzić ten przepis w nowych przepisach wykonawczych.
(5) Ze względu na to, że drożdże nie są uważane za produkt rolny w rozumieniu art. 32 ust. 3 Traktatu i w celu umożliwienia znakowania ekologicznych drożdży jako produktu ekologicznego, należy zmienić przepis w sprawie obliczania zawartości procentowej składników. Jednakże zaliczanie drożdży i produktów drożdżowych do składników pochodzenia rolniczego będzie obowiązkowe z dniem 31 grudnia 2013 r. Wspomniany okres jest niezbędny w celu umożliwienia sektorowi dostosowania się do zmian.
(6) W niektórych regionach Unii Europejskiej tradycją jest dekoracyjne barwienie gotowanych jaj w pewnym okresie roku, a ponieważ ekologiczne jaja również mogą być barwione i wprowadzane do obrotu, niektóre państwa członkowskie złożyły wniosek o zezwolenie na stosowanie w tym celu barwników; panel niezależnych ekspertów zbadał wybrane barwniki i inne substancje do dezynfekcji i konserwowania gotowanych jaj (4 ) i stwierdził, że czasowo można zezwolić na stosowanie kilku barwników naturalnych oraz tlenków i wodorotlenków żelaza w postaci syntetycznej. Uwzględniając lokalny i sezonowy charakter produkcji, należy jednak umożliwić właściwym organom wydawanie odpowiednich zezwoleń.
(7) Zgodnie z zaleceniami panelu ds. ekologicznych drożdży (5 ) i na mocy art. 21 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 należy zezwolić na stosowanie wybranych produktów i substancji potrzebnych do produkcji ekologicznych drożdży, drożdżowych wyrobów cukierniczych i receptur na bazie drożdży. Artykuł 20 wymienionego rozporządzenia przewiduje, że do produkcji ekologicznych drożdży wykorzystywane są wyłącznie podłoża wytworzone ekologicznie, a ekologiczne drożdże nie powinny występować w ekologicznej żywności ani paszy wraz z drożdżami nieekologicznymi. Jednakże we wnioskach z 10 lipca 2008 r. panel ekspertów zalecił czasowe zezwolenie na stosowanie 5 % nieekologicznego ekstraktu drożdżowego jako dodatkowego podłoża do produkcji drożdży ekologicznych i źródła azotu, fosforu, witamin i minerałów do momentu uzyskania dostępu do ekologicznego ekstraktu drożdżowego. Zgodnie z zasadami elastyczności określonymi w art. 22 ust. 2 lit. e) wymienionego rozporządzenia, należy zezwolić na stosowanie 5 % nieekologicznego ekstraktu drożdżowego do produkcji ekologicznych drożdży.
(8) W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 889/2008 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(9) Zmiany powinny być stosowane od daty wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 889/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu Regulacyjnego ds. Produkcji Ekologicznej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 1 ust. 2 skreśla się lit. d);
2) w art. 21 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Średnio do 30 % składu dawek pokarmowych mogą stanowić pasze pochodzące z produkcji w okresie konwersji. W przypadku gdy pasze z produkcji w okresie konwersji pochodzą z jednostki w samym gospodarstwie, odsetek ten można zwiększyć do 100 %.”;
3) w art. 27 wprowadza się następujące zmiany:
a) w ust. 1 lit. b ) dodaje się zdanie w brzmieniu:
„jednakże enzymy, które mają być stosowane jako dodatki do żywności, muszą być wymienione w sekcji A załącznika VIII.”;
b) w ust. 2 dodaje się lit. c) w brzmieniu:
„c) z dniem 31 grudnia 2013 r. drożdże i produkty drożdżowe zaliczane są do składników pochodzenia rolniczego.”;
c) dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. W przypadku tradycyjnego dekoracyjnego barwienia skorup gotowanych jaj, wytwarzanych w celu wprowadzenia ich na rynek w pewnym okresie roku, właściwy organ może zezwolić na stosowanie naturalnych barwników i naturalnych substancji powlekających w powyższym okresie. Do dnia 31 grudnia 2013 r. zezwolenie może obejmować tlenki i wodorotlenki żelaza w postaci syntetycznej. Zezwolenia notyfikowane są Komisji i państwom członkowskim.”;
4) dodaje się art. 27a w brzemieniu:
„Artykuł 27 a
Do celów stosowania art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 do produkcji drożdży, drożdżowych wyrobów cukierniczych i receptur na bazie drożdży można stosować następujące substancje:
a) substancje wymienione w sekcji C załącznika VIII do niniejszego rozporządzenia;
b) produkty i substancje, o których mowa w art. 27 ust. 1 lit. b) oraz e) niniejszego rozporządzenia.”;
5) w rozdziale 6 tytułu II wprowadza się sekcję 3a w brzmieniu:
„Sekcja 3 a
Odstępstwa od zasad produkcji związane ze stosowaniem szczególnych produktów i substancji w przetwórstwie zgodnie z art. 22 ust. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 834/2007
Artykuł 46a
Dodawanie nieekologicznego ekstraktu drożdżowego
W przypadku gdy zastosowanie mają warunki ustanowione w art. 22 ust. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 zezwala się na dodawanie do podłoża (obliczonego jako masa sucha) do produkcji drożdży ekologicznych 5 % nieekologicznego ekstraktu lub autolizatu drożdżowego, w przypadku gdy producenci nie mają możliwości uzyskania ekstraktu lub autolizatu drożdżowego z produkcji ekologicznej.
Przed 31 grudnia 2013 r. dostępność ekologicznego ekstraktu bądź autolizatu drożdżowego zostanie ponownie zbadana w celu uchylenia niniejszego przepisu.”;
6) w załączniku VIII wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2009 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, s. 1. Z dniem 1 stycznia 2009 r. rozporządzenie (EWG) nr 2029/91 traci moc i zostaje zastąpione rozporządzeniem (WE) nr 834/2007.
(4) Zalecenia grupy niezależnych ekspertów dotyczące „wniosku o zezwolenie na stosowanie barwników do ekologicznych jaj wielkanocnych” www.organic-farming.europa.eu
(5) Zalecenia grupy niezależnych ekspertów dotyczące „przepisów w sprawie ekologicznych drożdży”. www.organic-farming.europa.eu
ZAŁĄCZNIK
W załączniku VIII do rozporządzenia (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku VIII, tytuł otrzymuje brzmienie:
„Niektóre produkty i substancje używane do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej, drożdży i produktów drożdżowych określone w art. 27 ust. 1 lit. a) i art. 27a lit. a)”;
2) dodaje się sekcję C w brzmieniu:
„SEKCJA C - SUBSTANCJE POMOCNICZE UŻYWANE W PRODUKCJI DROŻDŻY I PRODUKTÓW DROŻDŻOWYCH
Nazwa | Drożdże | Drożdżowe wyroby cukiernicze, receptury na bazie drożdży | Szczegółowe warunki |
Chlorek wapnia | X |
|
|
Dwutlenek węgla | X | X |
|
Kwas cytrynowy | X |
| Do regulacji pH w produkcji drożdży |
Kwas mlekowy | X |
| Do regulacji pH w produkcji drożdży |
Azot | X | X |
|
Tlen | X | X |
|
Skrobia ziemniaczana | X | X | Do filtrowania |
Węglan sodu | X | X | Do regulacji pH |
Oleje roślinne | X | X | Środki natłuszczające, przeciwprzyczepne i przeciwpieniące” |