Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2008-12-09 do 2010-01-01
Wersja archiwalna od 2008-12-09 do 2010-01-01
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1213/2008
z dnia 5 grudnia 2008 r.
dotyczące wieloletniego skoordynowanego wspólnotowego programu kontroli na lata 2009, 2010 i 2011, mającego na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni oraz ocenę narażenia na nie konsumenta
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 29,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z dyrektywami 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG Komisja przyjęła zalecenia dotyczące skoordynowanego wspólnotowego programu monitorowania w zakresie pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w i na niektórych innych produktach pochodzenia roślinnego. Dnia 1 września 2008 r. dyrektywy te zastąpiono rozporządzeniem (WE) nr 396/2005. Na mocy tego rozporządzenia wspólnotowy program kontroli pozostałości pestycydów ma obejmować obok żywności pochodzenia roślinnego także żywność pochodzenia zwierzęcego, i mieć formę aktu wiążącego. Dlatego należy przyjąć go w formie rozporządzenia. Program nie powinien naruszać przepisów dyrektywy Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz uchylającej dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG (2).
(2) Trzydzieści środków spożywczych należy do najbardziej istotnych składników pokarmu we Wspólnocie. Ponieważ poważne zmiany w stosowaniu pestycydów zachodzą w cyklu trzyletnim, należy monitorować pestycydy w tych 30 środkach spożywczych w serii cyklów trzyletnich w celu umożliwienia przeprowadzania oceny narażenia konsumenta i stosowania prawodawstwa wspólnotowego.
(3) W oparciu o dwumianowy rozkład prawdopodobieństwa można szacować, że przebadanie 642 próbek pozwala na wykrycie jednej próbki zawierającej pozostałości pestycydów powyżej granicy wykrywalności (LOD) z pewnością większą niż 99 %, pod warunkiem że nie mniej niż 1 % tych produktów zawiera pozostałości powyżej tego limitu. Pobór tych próbek należy rozdzielić między państwa członkowskie w stosunku do liczby ludności, w liczbie co najmniej 12 próbek dla danego produktu na rok.
(4) Jeżeli definicja pozostałości pestycydów obejmuje inne substancje czynne, metabolity lub produkty rozpadu, informacje dotyczące tych metabolitów powinny zostać dostarczone oddzielnie.
(5) Wytyczne w sprawie „Procedur walidacji metod i kontroli jakości dotyczących analizy pozostałości pestycydów w żywności i paszy” zostały opublikowane na stronie internetowej Komisji (3).
(6) Do procedur pobierania próbek stosuje się dyrektywę Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiającą wspólnotowe metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz uchylającą dyrektywę 79/700/EWG (4), która zawiera metody i procedury zalecane przez Komisję Codex Alimentarius.
(7) Konieczne jest także przeprowadzenie oceny, czy przestrzegane są najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w żywności dla niemowląt, ustalone w art. 10 dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (5) oraz w art. 7 dyrektywy Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (6).
(8) Konieczne jest przeprowadzenie oceny możliwych skutków zbiorczych, kumulacyjnych i synergicznych pestycydów. Ocena ta obejmie w pierwszym rzędzie związki fosforoorganiczne, karbaminiany, triazole, pyre-troidy, jak określono w załączniku I.
(9) Państwa członkowskie powinny przekazać do dnia 31 sierpnia każdego roku informacje dotyczące poprzedniego roku kalendarzowego.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJĄ NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W latach 2009, 2010 i 2011 państwa członkowskie pobierają i analizują próbki kombinacji produktów i pozostałości pestycydów, jak określono w załączniku I.
Liczbę próbek dla każdego produktu określono w załączniku II.
Artykuł 2
1. Partia, z której należy pobrać próbki, zostaje wybrana losowo.
Procedura pobierania próbek, w tym liczba jednostek, jest zgodna z dyrektywą 2002/63/WE.
2. Pobrane i analizowane próbki zawierają przynajmniej:
a) dziesięć próbek żywności dla niemowląt głównie na bazie warzyw, owoców lub zbóż;
b) jedną próbkę produktów pochodzących z upraw ekologicznych, odzwierciedlającą udział produktów ekologicznych w każdym państwie członkowskim, o ile jest dostępna.
Artykuł 3
1. Państwa członkowskie przekazują wyniki analiz próbek testowanych w 2009 r., 2010 r. i 2011 r. odpowiednio do dnia 31 sierpnia 2010 r., 2011 r. i 2012 r.
Oprócz tych wyników państwa członkowskie przekazują następujące informacje:
a) wykorzystane metody analityczne i uzyskane poziomy raportowania, zgodnie z wytycznymi w sprawie Procedur walidacji metod i kontroli jakości dotyczących analizy pozostałości pestycydów w żywności i paszy;
b) limity oznaczenia stosowane w krajowych i wspólnotowych programach kontroli;
c) szczegółowe informacje dotyczące akredytacji laboratoriów analitycznych biorących udział w kontrolach;
d) w przypadkach dozwolonych na podstawie ustawodawstwa krajowego, szczegółowe informacje dotyczące zastosowanych środków wykonawczych;
e) w przypadku przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) wykaz możliwych powodów przekroczenia NDP, łącznie z odpowiednimi uwagami dotyczącymi wariantów zarządzania ryzykiem.
2. Jeżeli definicja pozostałości pestycydów obejmuje substancje czynne, metabolity lub produkty rozkładu lub reakcji, państwa członkowskie przekazują sprawozdania z wyników analizy zgodnie z przewidzianą prawem definicją pozostałości. W stosownych przypadkach wyniki dotyczące każdego głównego izomeru lub metabolitu, określone w definicji pozostałości, są przekazywane oddzielnie.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 10.
(3) Dokument SANCO/3131/2007 z dnia 31 października 2007 r., http://europa.eu.int/comm/food/plant/protection/resources/ qualcontrol_en .pdf
(4) Dz.U. L 187 z 16.7.2002, s. 30.
ZAŁĄCZNIK I
Kombinacje pestycydów i produktów, które mają być objęte monitorowaniem
ZAŁĄCZNIK II
Liczba próbek każdego produktu do pobrania i poddania analizie przez każde państwo członkowskie.
Państwo członkowskie | Próbki |
BE | 12 (*) |
| 15 (**) |
BG | 12 (*) |
| 15 (**) |
CZ | 12 (*) |
| 15 (**) |
DK | 12 (*) |
| 15 (**) |
DE | 93 |
EE | 12 (*) |
| 15 (*) |
EL | 12 (*) |
| 15 (**) |
ES | 45 |
FR | 66 |
IE | 12 (*) |
| 15 (**) |
IT | 65 |
CY | 12 (*) |
| 15 (**) |
LV | 12 (*) |
| 15 (**) |
LT | 12 (*) |
| 15 (**) |
Państwo członkowskie | Próbki |
LU | 12 (*) |
| 15 (**) |
HU | 12 (*) |
| 15 (**) |
MT | 12 (*) |
| 15 (**) |
NL | 17 |
AT | 12 (*) |
| 15 (**) |
PL | 45 |
PT | 12 (*) |
| 15 (**) |
RO | 17 |
SI | 12 (*) |
| 15 (**) |
SK | 12 (*) |
| 15 (**) |
FI | 12 (*) |
| 15 (**) |
SE | 12 (*) |
| 15 (**) |
UK | 66 |
CAŁKOWITA MINIMALNA LICZBA PRÓBEK: 642 | |
(*) Minimalna liczba próbek dla każdej zastosowanej metody oznaczania pojedynczej pozostałości. (**) Minimalna liczba próbek dla każdej zastosowanej metody oznaczania wielokrotnej pozostałości. |