Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-04-26
Wersja aktualna od 2008-04-26
obowiązujący
Alerty
DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG
NR 46/2008
z dnia 25 kwietnia 2008 r.
zmieniająca załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG
WSPÓLNY KOMITET EOG,
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej „Porozumieniem”, w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 23/2008 z dnia 14 marca 2008 r. (1).
(2) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (2), sprostowane w Dz.U. L 12 z 18.1.2007, s. 3.
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Rady 2007/61/WE z dnia 26 września 2007 r. zmieniającą dyrektywę 2001/114/WE odnoszącą się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (4).
(5) Niniejsza decyzja nie stosuje się do Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Artykuł 1
W rozdziale XII załącznika II do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:
1) w pkt 54zs (dyrektywa Rady 2001/114/WE) dodaje się tiret w brzmieniu:
„- 32007 L 0061: dyrektywą Rady 2007/61/WE z dnia 26 września 2007 r. (Dz.U. L 258 z 4.10.2007, s. 27).”;
2) po pkt 54zzzs (dyrektywa Komisji 2007/42/WE) wprowadza się punkty w brzmieniu:
„54zzzt. 32006 R 1924: rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9), sprostowane w Dz.U. L 12 z 18.1.2007, s. 3.
54zzzu. 32006 R 1925: rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).”.
Artykuł 2
Teksty rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, sprostowanego w Dz.U. L 12 z 18.1.2007, s. 3, i rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 oraz tekst dyrektywy 2007/61/WE w języku islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 26 kwietnia 2008 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia (*).
Artykuł 4
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 kwietnia 2008 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
Alan SEATTER |
Przewodniczący |
|
(1) Dz.U. L 182 z 10.7.2008, s. 7.
(2) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
(3) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
(4) Dz.U. L 258 z 4.10.2007, s. 27.
(*) Wskazano wymogi konstytucyjne.