ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 775/2008
z dnia 4 sierpnia 2008 r.
ustanawiające najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dodatku paszowego kantaksantyny w uzupełnieniu do warunków przewidzianych w dyrektywie 2003/7/WE
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 13 ust. 2 zdanie trzecie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Warunki udzielania zezwolenia na stosowanie dodatku kantaksantyny w paszy dla niektórych kategorii zwierząt przewidziane są w dyrektywie Komisji 2003/7/WE z dnia 24 stycznia 2003 r. zmieniającej warunki zezwolenia na stosowanie kantaksantyny w paszach zgodnie z dyrektywą Rady 70/524/EWG (2). Dla kategorii objętych dyrektywą 2003/7/WE dyrektywa ta zastąpiła warunki udzielania zezwolenia przewidziane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2316/98 (3). Dodatek ten został wpisany do wspólnotowego rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt, zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(2) Na wniosek Komisji Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął 14 czerwca 2007 r. opinię dotyczącą najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) kantaksantyny w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (4). By przestrzegać wartości dopuszczalnego dziennego pobrania kantaksantyny Urząd zaproponował ustalenie NDP dla tej substancji na poziomach podanych w powyższej opinii.
(3) NDP dodatku paszowego kantaksantyny powinien zatem zostać odpowiednio ustalony w uzupełnieniu istniejących warunków udzielania zezwolenia na stosowanie tego dodatku.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W uzupełnieniu do warunków udzielania zezwolenia przewidzianych w dyrektywie 2003/7/WE w odniesieniu do kantaksantyny stosuje się najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości, zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 sierpnia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, s. 8).
(2) Dz.U. L 22 z 25.1.2003, s. 28.
(3) Dz.U. L 289 z 28.10.1998, s. 4.
(4) Scientific Opinion of the Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed on the Maximum Residue Limits for canthaxanthin in foodstuffs coming from animals fed with canthaxanthin used as a feed additive (Opinia Panelu Naukowego ds. Dodatków Paszowych oraz Środków lub Substancji Wykorzystywanych w Paszach dla Zwierząt dotycząca najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości kantaksantyny w środkach spożywczych pochodzących od zwierząt karmionych z użyciem kantaksantyny jako dodatku paszowego). Dziennik EFSA (2007) 507, s. 1-19.
ZAŁĄCZNIK
Nr WE | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) w danym środku spożywczym pochodzenia zwierzęcego |
Barwniki łącznie z pigmentami | ||||
1. Karotenoidy i ksantofile | ||||
E161 g | Kantaksantyna | C40H52O2 | Drób inny niż kury nioski | 15 mg kantaksantyny/kg wątroby (mokra tkanka) i 2,5 mg kantaksantyny/kg skóry/tłuszczu (mokra tkanka) |
Kury nioski | 30 mg kantaksantyny/kg żółtka jaj (mokra tkanka) | |||
Łosoś | 10 mg kantaksantyny/kg mięśni (mokra tkanka) | |||
Pstrąg | 5 mg kantaksantyny/kg mięśni (mokra tkanka) | |||
| 3.1. Kantaksantyna dozwolona, zgodnie z przepisami wspólnotowymi, w barwieniu środków spożywczych |
| Drób inny niż kury nioski | 15 mg kantaksantyny/kg wątroby (mokra tkanka) i 2,5 mg kantaksantyny/kg skóry/tłuszczu (mokra tkanka) |
Kury nioski | 30 mg kantaksantyny/kg żółtka jaj (mokra tkanka) | |||
Łosoś | 10 mg kantaksantyny/kg mięśni (mokra tkanka) | |||
Pstrąg | 5 mg kantaksantyny/kg mięśni (mokra tkanka) |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00