Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 czerwca 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu suszonego miąższu owoców baobabu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3046)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2008/575/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 9 sierpnia 2006 r. przedsiębiorstwo PhytoTrade Africa zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o wprowadzenie do obrotu suszonego miąższu owoców baobabu jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 12 lipca 2007 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie z wstępnej oceny. Sprawozdanie to zawiera konkluzję, że spożywanie przez ludzi suszonego miąższu owoców baobabu w proponowanych ilościach jest bezpieczne.
(3) W dniu 1 sierpnia 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu. Sprzeciwy te nie dotyczyły kwestii bezpieczeństwa. Niemniej jednak zgodnie z art. 6 ust. 4 wymagana jest decyzja Komisji.
(5) Suszony miąższ owoców baobabu spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Suszony miąższ owoców baobabu, określony w załączniku może być wprowadzany do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności.
Artykuł 2
Nowy składnik żywności, dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją, jest oznaczany w etykietowaniu środków spożywczych zawierających go jako „miąższ owoców baobabu”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do: PhytoTrade Africa -London Office, Unit W215, Holywell Centre, 1 Phipp Street, London EC2A 4PS, Zjednoczone Królestwo.
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
Specyfikacja suszonego miąższu owoców baobabu
Opis
Owoce baobabu (Adansonia digitata) są zbierane z drzew. Po rozłupaniu skorupy oddziela się miąższ od pestek i skorupy. Miąższ jest mielony i rozdzielany na partie grube i drobne (wielkość drobin od 3 do 600 u), a następnie pakowany.
Typowe składniki odżywcze suszonego miąższu owoców baobabu
Zawartość wody (utrata w procesie suszenia) (g/100 g) | 11,1-12,0 |
Białko (g/100 g) | 2,03-3,24 |
Tłuszcz (g/100 g) | 0,4-0,7 |
Składniki mineralne (g/100 g) | 5,5-6,6 |
Węglowodany ogółem (g/100 g) | 24,6-32,3 |
Cukier ogółem (jako glukoza) | 16,9-25,3 |
Sód (g/100 g) | 7,42-12,2 |
Specyfikacja analityczna
Ciała obce | Nie więcej niż 0,2 % |
Zawartość wody (utrata w procesie suszenia) (g/100 g) | 11,1-12,0 |
Składniki mineralne (g/100 g) | 5,5-6,6 |