Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 180 str. 20
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 180 str. 20
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 27 czerwca 2008 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z nasion Allanblackia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3081)

(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)

(2008/559/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 19 sierpnia 2004 r. przedsiębiorstwo Unilever Deutschland GmbH zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Niemiec o wprowadzenie do obrotu oleju z nasion Allanblackia jako nowego składnika żywności do użytku w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany.

(2) W dniu 3 kwietnia 2006 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niemczech wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie oleju z nasion Allanblackia nie stwarza zagrożenia dla ludzi.

(3) Dnia 8 czerwca 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 7 lutego 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 25 października 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa używania oleju z nasion Allanblackia w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany”.

(7) W opinii tej panel uznał, iż rafinowany olej z nasion Allanblackia jest zdatny do spożycia przez ludzi w określonych warunkach użytkowania.

(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że rafinowany olej z nasion Allanblackia spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Zgodnie z załącznikiem, rafinowany olej z nasion Allanblackia może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do użytku w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany.

Artykuł 2

Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję będzie figurować na etykiecie zawierających go produktów jako „olej z nasion Allanblackia”.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Unilever Deutschland GmbH, Dammtorwall 15, D-20355 Hamburg.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIK

Specyfikacja dotycząca rafinowanego oleju z nasion Allanblackia

Opis:

Rafinowany olej z nasion Allanblackia otrzymuje się z nasion następujących gatunków Allanblackia: A. floribunda (tożsama z A. parviflora) oraz A. stuhlmannii.

Skład kwasów tłuszczowych

Kwas laurynowy (C12:0)

< 1%

Kwas mirystynowy (C14:0)

< 1 %

Kwas palmitynowy (C1 6:0)

< 2%

Kwas palmitolejowy (C16:1)

< 1%

Kwas stearynowy (C18:0)

45-58 %

Kwas oleinowy (C18:1)

40-51 %

Kwas linolowy (C18:2)

< 1%

y-Kwas linolenowy (C18:3)

< 1 %

Kwas arachidowy (C20:0)

< 1%

Wolne kwasy tłuszczowe

maksymalnie 0,1 %

Cechy

Kwasy tłuszczowe trans

maksymalnie 0,5 %

Liczba nadtlenkowa

maksymalnie 0,8 meq/kg

Liczba jodowa

< 46 g/100 g

Substancje niezmydlające się

maksymalnie 0,1 %

Współczynnik zmydlania

185-198 mg KOH/g

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00