Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 czerwca 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z nasion Allanblackia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3081)
(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)
(2008/559/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 19 sierpnia 2004 r. przedsiębiorstwo Unilever Deutschland GmbH zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Niemiec o wprowadzenie do obrotu oleju z nasion Allanblackia jako nowego składnika żywności do użytku w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany.
(2) W dniu 3 kwietnia 2006 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niemczech wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie oleju z nasion Allanblackia nie stwarza zagrożenia dla ludzi.
(3) Dnia 8 czerwca 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 7 lutego 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 25 października 2007 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa używania oleju z nasion Allanblackia w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany”.
(7) W opinii tej panel uznał, iż rafinowany olej z nasion Allanblackia jest zdatny do spożycia przez ludzi w określonych warunkach użytkowania.
(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że rafinowany olej z nasion Allanblackia spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zgodnie z załącznikiem, rafinowany olej z nasion Allanblackia może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do użytku w tłuszczach do smarowania oraz produktach do smarowania na bazie śmietany.
Artykuł 2
Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję będzie figurować na etykiecie zawierających go produktów jako „olej z nasion Allanblackia”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Unilever Deutschland GmbH, Dammtorwall 15, D-20355 Hamburg.
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
Specyfikacja dotycząca rafinowanego oleju z nasion Allanblackia
Opis:
Rafinowany olej z nasion Allanblackia otrzymuje się z nasion następujących gatunków Allanblackia: A. floribunda (tożsama z A. parviflora) oraz A. stuhlmannii.
Skład kwasów tłuszczowych
Kwas laurynowy (C12:0) | < 1% |
Kwas mirystynowy (C14:0) | < 1 % |
Kwas palmitynowy (C1 6:0) | < 2% |
Kwas palmitolejowy (C16:1) | < 1% |
Kwas stearynowy (C18:0) | 45-58 % |
Kwas oleinowy (C18:1) | 40-51 % |
Kwas linolowy (C18:2) | < 1% |
y-Kwas linolenowy (C18:3) | < 1 % |
Kwas arachidowy (C20:0) | < 1% |
Wolne kwasy tłuszczowe | maksymalnie 0,1 % |
Cechy
Kwasy tłuszczowe trans | maksymalnie 0,5 % |
Liczba nadtlenkowa | maksymalnie 0,8 meq/kg |
Liczba jodowa | < 46 g/100 g |
Substancje niezmydlające się | maksymalnie 0,1 % |
Współczynnik zmydlania | 185-198 mg KOH/g |