Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 180 str. 17
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 180 str. 17
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 27 czerwca 2008 r.

zezwalająca na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju ze żmijowca jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3049)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2008/558/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 11 sierpnia 2006 r. przedsiębiorstwo Croda Chemicals Ltd. zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju ze żmijowca jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 12 lipca 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożywanie przez ludzi rafinowanego oleju ze żmijowca zgodnie z jego zaproponowanymi zastosowaniami jest bezpieczne.

(3) Dnia 1 sierpnia 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu wymienionego produktu.

(5) W dniu 10 stycznia 2008 r. wnioskodawca w swojej odpowiedzi na komentarze i sprzeciwy zgodził się na zmianę specyfikacji rafinowanego oleju ze żmijowca i ograniczenie jego zastosowań zgodnie z żądaniami niektórych państw członkowskich.

(6) Olej ze żmijowca jest zgodny z kryteriami określonymi w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Rafinowany olej ze żmijowca opisany w załączniku I może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do zastosowań, o których mowa w załączniku II, i zgodnie z warunkami określonymi w tym załączniku.

Artykuł 2

Określenie dotyczące nowego składnika żywności dozwolonego niniejszą decyzją, umieszczane na etykietach zawierających go środków spożywczych, brzmi „rafinowany olej ze żmijowca”.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Croda Chemicals Europe Ltd, Oak Road, Clough Road, Hull, East Yorkshire, HU6 7PH, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIK I

Specyfikacje rafinowanego oleju ze żmijowca

Opis

Rafinowany olej ze żmijowca jest bladożółtym produktem otrzymywanym w procesie rafinowania oleju z nasion Echium plantagineum.

Specyfikacje

Badanie

Specyfikacje

Zawartość kwasu stearydynowego

Nie mniej niż 10% całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe trans

Nie więcej niż 2 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych

Liczba kwasowa

Nie więcej niż 0,6 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa

Nie więcej niż 5 meq O2/kg

Zawartość substancji niezmydlających się

Nie więcej niż 2 %

Zawartość białka (azot łącznie)

Nie więcej niż 20 ug/mL

Alkaloidy pirolizydynowe

Stężenie niewykrywalne przy granicy wykrywalności wynoszącej 4 ug/kg

ZAŁĄCZNIK II

Zastosowania rafinowanego oleju ze żmijowca

Grupa zastosowań

Maksymalna zawartość kwasu stearydynowego (SDA)

Produkty na bazie mleka i jogurty pitne podawane w pojedynczych dawkach

250 mg/100 g; w przypadku napojów: 75 mg/100 g

Przetwory z sera

750 mg/100 g

Tłuszcze do smarowania i sosy

750 mg/100 g

Płatki śniadaniowe

625 mg/100 g

Suplementy diety

Dawka dzienna równa 500 mg zgodnie z zaleceniami producenta

Żywność dietetyczna przeznaczona do specjalnych celów medycznych

Zgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których te produkty są przeznaczone

Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o ograniczonej wartości energetycznej służących obniżeniu wagi

250 mg/substytut posiłku

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00