Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 158 str. 67
Wersja aktualna od 2008-06-18
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2008 nr 158 str. 67
Wersja aktualna od 2008-06-18
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

Sprostowanie do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi

(Dziennik Urzędowy Wspólnot Europejskich L 10 z dnia 12 stycznia 2002 r.)

1. W całym tekście z odpowiednim dostosowaniem formy gramatycznej

zamiast:

„cukier gronowy",

powinno być:

„glukoza".

2. Strona 185, art. 1 akapit drugi:

zamiast:

„Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się w odniesieniu do produktów określonych w A załącznika części jeżeli występują one w następując cych formach: cukier puder, cukier kandyzowany, cukier w głowach.",

powinno być:

„Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się odniesieniu do produktów określonych w części w A załącznika, jeżeli występują one w następujących formach cukier puder, cukier lodowaty, cukier w głowach.".

3. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 1:

zamiast:

„1. Cukier półbiały

Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w: dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach:

a) polaryzacja

nie mniej niż 99,5°Z

b) zawartość cukru inwertowanego

nie więcej niż 0,1 % w masie

c) strata spowodowana wysuszeniem

nie większa niż 0,1 % masy.",

powinno być:

„1. Cukier przemysłowy

Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach:

a) polaryzacja

nie mniej niż 99,5°Z

b) zawartość cukru inwertowanego

nie więcej niż 0,1 % w masie

c) ubytek masy wskutek wysuszenia

nie większy niż 0,1 % masy.".

4. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 2 lit. c):

zamiast:

„c) strata spowodowana wysuszeniem

nie większa niż 0,06 % masy.",

powinno być:

„c) ubytek masy wskutek wysuszenia

nie większy niż 0,06 % masy".

5. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 3 tytuł:

zamiast:

„3. Cukier śnieżnobiały",

powinno być:

„3. Cukier ekstra biały".

6. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 4 lit. c):

zamiast:

„popiół (...)",

powinno być:

„popiół konduktometryczny (...)".

7. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 5 lit. c):

zamiast:

„popiół (...)",

powinno być:

„popiół konduktometryczny (...)".

8. Strona 188, przypis 1, lit. b) tiret pierwsze:

zamiast:

„- zawartość popiołu nie przekracza 0,1 %,",

powinno być:

„- zawartość popiołu konduktometrycznego nie przekracza 0,1 %,".

9. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 7 lit. c):

zamiast:

„c) popioły zasiarczone

nie więcej niż 1 % masy suchej.",

powinno być:

„c) popiół siarczanowy

nie więcej niż 1 % masy suchej.".

10. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 9:

zamiast:

„9. Cukier gronowy lub monohydrat cukru gronowego

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach:

a) cukier gronowy (D-glukoza)

nie mniej niż 99,5 % masy suchej

b) masa sucha

nie mniej niż 90 % masy

c) popioły zasiarczone

nie więcej niż 0,25 % masy suchej.",

powinno być:

„9. Glukoza lub jedno wodna glukoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach:

a) glukoza (D-glukoza)

nie mniej niż 99,5 % masy suchej

b) masa sucha

nie mniej niż 90 % masy

c) popiół siarczanowy

nie więcej niż 0,25 % masy suchej.".

11. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 10 tytuł:

zamiast:

„Cukier gronowy lub bezwodny cukier gronowy",

powinno być:

„Glukoza lub bezwodna glukoza".

12. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11:

zamiast:

„11. Fruktoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza a, o następujących właściwościach:

zawartość fruktozy

minimum 98 %

zawartość glukozy

maksymalnie 0,5 %

strata spowodowana wysuszeniem

nie większa niż 0,5 % masy

popiół

nie więcej niż 0,1 % masy, ustano­wione zgodnie z lit. b) części B.",

powinno być:

„11. Fruktoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-fruktoza, o następujących właściwościach:

zawartość fruktozy

minimum 98 %

zawartość glukozy

maksymalnie 0,5 %

ubytek masy wskutek wysuszenia

nie większy niż 0,5 % masy

popiół

nie więcej niż 0,1 % masy, ustano­wione zgodnie z lit. b) części B.".

13. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11 pozycja czwarta:

zamiast:

„popiół (...)",

powinno być:

„popiół konduktometryczny (...)".

14. Strona 189, załącznik sekcja B nagłówek:

zamiast:

„B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU I ZABARWIENIA ORAZ CUKRU ŚNIEŻNOBIAŁEGO OKREŚLONEGO W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) W PKT. 2 I 3 CZĘŚCI A",

powinno być:

„B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU KONDUKTOMETRYCZNEGO I ZABARWIENIA W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) ORAZ CUKRU EKSTRA BIAŁEGO OKREŚLONEGO W PKT 2 I 3 CZĘŚCI A".

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00