Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-06-18
Wersja aktualna od 2008-06-18
obowiązujący
Alerty
Sprostowanie do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Dziennik Urzędowy Wspólnot Europejskich L 10 z dnia 12 stycznia 2002 r.)
1. W całym tekście z odpowiednim dostosowaniem formy gramatycznej | |||
zamiast: | „cukier gronowy", |
| |
powinno być: | „glukoza". |
| |
2. Strona 185, art. 1 akapit drugi: | |||
zamiast: | „Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się w odniesieniu do produktów określonych w A załącznika części jeżeli występują one w następując cych formach: cukier puder, cukier kandyzowany, cukier w głowach.", | ||
powinno być: | „Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się odniesieniu do produktów określonych w części w A załącznika, jeżeli występują one w następujących formach cukier puder, cukier lodowaty, cukier w głowach.". | ||
3. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 1: | |||
zamiast: | „1. Cukier półbiały |
| |
| Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w: dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach: | ||
| a) polaryzacja | nie mniej niż 99,5°Z | |
| b) zawartość cukru inwertowanego | nie więcej niż 0,1 % w masie | |
| c) strata spowodowana wysuszeniem | nie większa niż 0,1 % masy.", | |
powinno być: | „1. Cukier przemysłowy |
| |
| Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach: | ||
| a) polaryzacja | nie mniej niż 99,5°Z | |
| b) zawartość cukru inwertowanego | nie więcej niż 0,1 % w masie | |
| c) ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,1 % masy.". | |
4. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 2 lit. c): |
| ||
zamiast: | „c) strata spowodowana wysuszeniem | nie większa niż 0,06 % masy.", | |
powinno być: | „c) ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,06 % masy". |
5. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 3 tytuł: | |
zamiast: | „3. Cukier śnieżnobiały", |
powinno być: | „3. Cukier ekstra biały". |
6. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 4 lit. c): | |
zamiast: | „popiół (...)", |
powinno być: | „popiół konduktometryczny (...)". |
7. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 5 lit. c): | |
zamiast: | „popiół (...)", |
powinno być: | „popiół konduktometryczny (...)". |
8. Strona 188, przypis 1, lit. b) tiret pierwsze: | |
zamiast: | „- zawartość popiołu nie przekracza 0,1 %,", |
powinno być: | „- zawartość popiołu konduktometrycznego nie przekracza 0,1 %,". |
9. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 7 lit. c): | ||
zamiast: | „c) popioły zasiarczone | nie więcej niż 1 % masy suchej.", |
powinno być: | „c) popiół siarczanowy | nie więcej niż 1 % masy suchej.". |
10. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 9: | ||
zamiast: | „9. Cukier gronowy lub monohydrat cukru gronowego | |
| Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach: | |
| a) cukier gronowy (D-glukoza) | nie mniej niż 99,5 % masy suchej |
| b) masa sucha | nie mniej niż 90 % masy |
| c) popioły zasiarczone | nie więcej niż 0,25 % masy suchej.", |
powinno być: | „9. Glukoza lub jedno wodna glukoza | |
| Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach: | |
| a) glukoza (D-glukoza) | nie mniej niż 99,5 % masy suchej |
| b) masa sucha | nie mniej niż 90 % masy |
| c) popiół siarczanowy | nie więcej niż 0,25 % masy suchej.". |
11. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 10 tytuł: | ||
zamiast: | „Cukier gronowy lub bezwodny cukier gronowy", | |
powinno być: | „Glukoza lub bezwodna glukoza". | |
12. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11: | ||
zamiast: | „11. Fruktoza |
|
| Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza a, o następujących właściwościach: | |
| zawartość fruktozy | minimum 98 % |
| zawartość glukozy | maksymalnie 0,5 % |
| strata spowodowana wysuszeniem | nie większa niż 0,5 % masy |
| popiół | nie więcej niż 0,1 % masy, ustanowione zgodnie z lit. b) części B.", |
powinno być: | „11. Fruktoza |
|
| Oczyszczona i skrystalizowana D-fruktoza, o następujących właściwościach: | |
| zawartość fruktozy | minimum 98 % |
| zawartość glukozy | maksymalnie 0,5 % |
| ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,5 % masy |
| popiół | nie więcej niż 0,1 % masy, ustanowione zgodnie z lit. b) części B.". |
13. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11 pozycja czwarta: | ||
zamiast: | „popiół (...)", |
|
powinno być: | „popiół konduktometryczny (...)". |
|
14. Strona 189, załącznik sekcja B nagłówek: | ||
zamiast: | „B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU I ZABARWIENIA ORAZ CUKRU ŚNIEŻNOBIAŁEGO OKREŚLONEGO W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) W PKT. 2 I 3 CZĘŚCI A",
| |
powinno być: | „B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU KONDUKTOMETRYCZNEGO I ZABARWIENIA W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) ORAZ CUKRU EKSTRA BIAŁEGO OKREŚLONEGO W PKT 2 I 3 CZĘŚCI A".
|