ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 460/2008
z dnia 27 maja 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 85/2004 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1182/2007 z dnia 26 września 2007 r. ustanawiające przepisy szczegółowe dotyczące sektora owoców i warzyw, zmieniające dyrektywy 2001/112/WE i 2001/113/WE oraz rozporządzenia (EWG) nr 827/68, (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96, (WE) nr 2826/2000, (WE) nr 1782/2003 i (WE) nr 318/2006 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 2202/96 (1), w szczególności jego art. 42 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 85/2004 (2) przewiduje w szczególności zmniejszenie minimalnej wielkości jabłek od dnia 1 czerwca 2008 r. w celu ujednolicenia z normą Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych EKG/ONZ FFV-50. Ponieważ przedmiotowa norma została zmieniona, należy zatem odpowiednio zmienić przepisy dotyczące wielkości jabłek.
(2) W celu uniknięcia sprzeczności z prawem handlowym należy usunąć wszelkie odniesienia do nazwy handlowej z wykazu odmian jabłek zamieszczonego w dodatku do załącznika do rozporządzenia (WE) nr 85/2004.
(3) Jest także konieczne wprowadzenie zmian w wykazie odmian jabłek w celu ułatwienia kontroli. Należy zatem dodać nazwę synonimiczną „Renetta del Canada” dla odmiany „Reinette blanche du Canada” oraz włączyć do przedmiotowego wykazu nazwę odmiany „Zarja Alatau”.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 85/2004.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 85/2004 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 27 maja 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 273 z 17.10.2007, s. 1.
(2) Dz.U. L 13 z 20.1.2004, s. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1238/2005 (Dz.U. L 200 z 30.7.2005, s. 22).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 85/2004 wprowadza się następujące zmiany:
1) punkt III otrzymuje brzmienie:
„III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI
Wielkość jabłek ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego lub masy.
Dla wszystkich odmian i klas owoców wymagany jest minimalny rozmiar wynoszący 60 mm, jeśli jest określany według średnicy, lub minimalny rozmiar wynoszący 90 gr, jeśli jest określany według masy. Dopuszcza się owoce mniejszej wielkości, jeżeli zawartość ekstraktu (w stopniach Brix) w produkcie jest większa niż 10.5° Brix, a jego rozmiar wynosi co najmniej 50 mm lub 70 gr.
Zapewnia to jednorodność wielkości owoców w danym opakowaniu:
a) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg średnicy, różnica pomiędzy średnicami poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu musi być ograniczona do:
- 5 mm w przypadku owoców klasy »Ekstra« oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach. Jednakże dla jabłek odmian Bramley's Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horne-burger, różnica w średnicy może wynosić do 10 mm,
- 10 mm w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych. Jednakże dla jabłek odmian Bramley's Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horneburger, różnica w średnicy może wynosić do 20 mm;
b) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg masy, różnica masy poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu powinna wynosić maksymalnie:
- 20 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy »Ekstra« oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach,
- 25 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych.
Dla owoców klasy II pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych nie ma ograniczeń jednorodności wielkości.”;
2) dodatek, pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Niepełny wykaz odmian jabłek klasyfikowanych według kryteriów ich wybarwienia, ordzewienia i wielkości:
Owoce zaliczane do gatunków nieujętych w wykazie powinny być klasyfikowane według cech charakterystycznych dla swojej odmiany.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00