ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 202/2008
z dnia 4 marca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do liczby i nazw paneli naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (1), w szczególności jego art. 28 ust. 4 akapit drugi,
uwzględniając wniosek Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 12 września 2007 r.,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Panel ds. dodatków do żywności, aromatów, substancji pomagających w przetwarzaniu i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością pełni kluczową rolę w dziedzinie bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i ochrony konsumenta.
(2) Doświadczenie wskazuje, że od czasu powołania panel ten otrzymał prawie 50 % łącznej liczby zleceń przesłanych do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Pomimo przyjmowania licznych opinii naukowych w ciągu roku panel napotyka trudności w zarządzaniu swoim obciążeniem pracą.
(3) W związku z przyjęciem nowych aktów prawnych o charakterze pionowym w dziedzinie witamin i minerałów dodawanych do żywności oraz w zakresie dodatków do żywności, aromatów i enzymów spożywczych w przyszłości spodziewany jest wzrost ilości zleceń otrzymywanych przez panel.
(4) W związku z tym konieczne jest zastąpienie panelu dwoma nowymi panelami, odpowiednio noszącymi nazwę „Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności” oraz „Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu”.
(5) Podział odpowiedzialności pomiędzy oba nowe panele powinien gwarantować, że kompetencje każdego panelu korespondują z odpowiednim zakresem uprawnień i przyczyniają się do lepszego zrównoważenia pracy. Procedury obowiązujące w ramach komitetu naukowego i paneli EFSA powinny gwarantować elastyczną współpracę oraz zharmonizowane metody działania.
(6) W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 178/2002 powinno zostać odpowiednio zmienione.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W akapicie pierwszym art. 28 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 wprowadza się następujące zmiany:
1) litera a) otrzymuje brzmienie:
„a) Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności;”;
2) dodaje się lit. j) w brzmieniu:
„j) Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu.”.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 2008 r.
W imieniu Komisji |
Androulla VASSILIOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 575/2006 (Dz.U. L 100 z 8.4.2006, s. 3).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00