Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2008-02-27
Wersja aktualna od 2008-02-27
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 112/2008
z dnia 6 lutego 2008 r.
rejestrujące niektóre nazwy w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Nošovické kysané zelí (ChNP), Pardubický perník (ChOG), Aceite del Baix Ebre-Montsià lub Oli del Baix Ebre-Montsià (ChNP))
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 7 ust. 4 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit pierwszy oraz na podstawie art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, wniosek Republiki Czeskiej o rejestrację nazwy „Nošovické kysané zelí" „Pardubický perníkoraz", wniosek Hiszpanii o rejestrację nazwy „Aceite del Baix Ebre-Montsià” lub „Oli del Baix Ebre-Montsià” zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (2).
(2) Ponieważ nie zgłoszono Komisji żadnego oświadczenia o sprzeciwie na podstawie art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, należy zarejestrować te nazwy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Nazwy wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia zostają zarejestrowane.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 lutego 2008 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).
(2) Dz.U. C 102 z 5.5.2007, str. 16 (Nošovické kysané zelí), Dz.U. C 103 z 8.5.2007, str. 20 (Pardubický perník), Dz.U. C 105 z 9.5.2007, str. 6 (Aceite del Baix Ebre-Montsià lub Oli del Baix Ebre-Montsià).
ZAŁĄCZNIK
1. Produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi wymienione w załączniku I do Traktatu:
Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)
HISZPANIA
Aceite del Baix Ebre-Montsià lub Oli del Baix Ebre-Montsià (ChNP)
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
REPUBLIKA CZESKA
Nošovické kysané zelí (ChNP)
2. Środki spożywcze, o których mowa w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 510/2006:
Klasa 2.4. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarskie
REPUBLIKA CZESKA
Pardubický perník (ChOG)