Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 10 stycznia 2008 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli jako nowego rodzaju żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 6)
(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)
(2008/36/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 12 października 2004 r. przedsiębiorstwo Teriaka Ltd Paulig Group skierowało wniosek do właściwych władz Finlandii o wprowadzenie na rynek napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności lub nowych składników żywności.
(2) W dniu 12 stycznia 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli nie stwarza zagrożenia dla ludzi.
(3) Dnia 31 stycznia 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 28 października 2005 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 15 lutego 2006 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności”.
(7) W opinii tej panel stwierdził, że nie ma żadnych powodów, aby sądzić, iż wprowadzenie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli zwiększy ryzyko nadmiernego spożycia fitosteroli.
(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że napoje ryżowe z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli odpowiadają kryteriom określonym w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(9) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 608/2004 z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli (2) zapewnia konsumentowi konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodatkowych fitosteroli.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Napoje ryżowe z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli określonych w załączniku mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie jako nowa żywność.
Artykuł 2
1. Prezentacja napojów ryżowych wymienionych w art. 1 powinna umożliwiać podzielenie ich w łatwy sposób na porcje zawierające maksymalnie 3 g dodatku fitosteroli/fitostanoli (w przypadku jednej porcji na dzień) lub maksymalnie 1 g (w przypadku trzech porcji na dzień).
2. Ilość fitosteroli/fitostanoli dodana do pojemnika z napojami ryżowymi nie powinna przekroczyć 3 g.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Teriaka Ltd, Siirakuja 3, 01490 Vantaa, Finlandia.
Sporządzono w Brukseli, dnia 10 stycznia 2008 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.
ZAŁĄCZNIK
Specyfikacja dotycząca fitosteroli i fitostanoli dodawanych do napojów ryżowych
Definicja
Fitosterole i fitostanole to sterole i stanole pochodzące z wyciągów roślin. Mogą one występować w formie wolnych steroli i stanoli lub w postaci zestryfikowanej przez spożywcze kwasy tłuszczowe.
Skład (z GC-FID lub podobna metoda):
< 80 % p-sitosterolu
< 15 % p-sitostanolu
< 40 % kampesterolu
< 5 % kampestanolu
< 30 % stigmasterolu
< 3 % brasikasterolu
< 3 % innych steroli/stanoli
Stopień skażenia/czystości (GC-FID lub podobna metoda)
Fitosterole i fitostanole będące wyciągiem ze źródeł innych niż olej roślinny stosowany do celów spożywczych muszą być wolne od substancji zanieczyszczających, wskazany jest stopień czystości przekraczający 99 %.