ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1352/2007
z dnia 16 listopada 2007 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (2) zostało uaktualnione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 702/2007 w celu uwzględnienia opinii ekspertów z dziedziny chemii. Korekty wprowadzone do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 dotyczą w szczególności oznaczania zawartości procentowej 2-monopalmitynianu glicerolu, która jest bardziej precyzyjna w zakresie wykrywania olejów estryfikowanych, a także zmniejszenia limitu zawartości stigmastadienu w oliwach z oliwek z pierwszego tłoczenia, co umożliwia lepsze rozdzielenie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia od oliwy rafinowanej.
(2) W konsekwencji należy również zmienić uwagę dodatkową 2 do działu 15 Nomenklatury Scalonej, dotyczącą oliwy z oliwek.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.
(4) Zmiana wprowadzona do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 w 2007 r. ma być stosowana od dnia 1 stycznia 2008 r. W celu zachowania spójności, niniejsze rozporządzenie powinno obowiązywać od tej samej daty.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 listopada 2007 r.
W imieniu Komisji |
László KOVÁCS |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1214/2007 (Dz.U. L 286 z 31.10.2007, str. 1).
(2) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 702/2007 (Dz.U. L 161 z 22.6.2007, str. 11).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 uwaga dodatkowa 2. do działu 15. zostaje zmieniona w następujący sposób:
1) w uwadze dodatkowej 2.B. pkt 1. wprowadza się następujące zmiany:
a) litera a) otrzymuje brzmienie:
„a) występuje jedna z następujących zawartości wosku:
(i) zawartość wosku nie przekracza 300 mg/kg; lub
(ii) zawartość wosku przekracza 300 mg/kg, ale nie przekracza 350 mg/kg, pod warunkiem że:
- całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg, lub
- całkowita zawartość erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %."
b) litera c) otrzymuje brzmienie:
„c) występuje jedna z następujących dwóch cech:
(i) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 0,9 %, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego nie przekracza 14% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;
(ii) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 1,1 %, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego przekracza 14% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;"
2) w uwadze dodatkowej 2.B. pkt 2. wprowadza się następujące zmiany:
a) litera ij) otrzymuje brzmienie:
„ij) posiadającą jedną z następujących dwóch cech:
(i) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 0,9 %, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego nie przekracza 14 % całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;
(ii) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 1,0%, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego przekracza 14 % całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;"
b) litera l) otrzymuje brzmienie:
„l) zawartość stigmastadienów nie przekracza 0,10 mg/kg;"
3) w uwadze dodatkowej 2.C. litera f) otrzymuje brzmienie:
„f) posiadającą jedną z następujących dwóch cech:
(i) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 0,9 %, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego nie przekracza 14% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;
(ii) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 1,0%, jeżeli zawartość kwasu palmitynowego przekracza 14 % całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych;"
4) w uwadze dodatkowej 2.D. litery a)-d) zostają zastąpione literami a)-e) w brzmieniu:
„a) posiadającą jedną z następujących zawartości wosku:
(i) zawartość wosku wyższa niż 350 mg/kg; lub
(ii) zawartość wosku przekracza 300 mg/kg, ale nie przekracza 350 mg/kg, pod warunkiem że:
- całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest powyżej 350 mg/kg, oraz
- zawartość erytrodiolu oraz uwaolu jest większa niż 3,5 %;
b) zawartość erytrodiolu oraz uwaolu jest większa niż 4,5 %;
c) zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nie przekracza 1,4%;
d) suma izomerów transoleinowych nie przekracza 0,20 % oraz suma izomerów translinolowych + translinolenowych nie przekracza 0,10 %;
e) różnica pomiędzy HPLC a teoretyczną zawartością triglicerydów z ECN42 wynosi 0,6 lub mniej."
5) w uwadze dodatkowej 2.E. drugie zdanie otrzymuje brzmienie:
„Oleje objęte tą podpozycją muszą posiadać zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu nieprzekraczającą 1,4%, sumę izomerów transoleinowych mniejszą niż 0,4 %, sumę izomerów translinolowych + translinolenowych mniejszą niż 0,35 % oraz różnicę pomiędzy HPLC a teoretyczną zawartością triglicerydów z ECN42 nieprzekraczającą 0,5.".
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00