ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1267/2007
z dnia 26 października 2007 r.
w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny (1), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W odniesieniu do wieprzowiny można podjąć środki interwencyjne, jeśli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty średnia cena za tusze wieprzowe jest mniejsza niż 103 % podstawowej ceny i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.
(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu i biorąc pod uwagę sezonowe i cykliczne tendencje, sytuacja ta może się utrzymać.
(3) Należy podjąć środki interwencyjne. Mogą one być ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (2).
(4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (3) Komisja może zadecydować o skróceniu lub wydłużeniu okresu składowania. Należy ustalić zarówno wysokość pomocy w szczególnych okresach składowania, jak i kwoty, które powinny być dodane lub odliczone, w przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję.
(5) W celu ułatwienia zadań administracyjnych i kontrolnych w odniesieniu do zawierania umów należy ustalić minimalne ilości.
(6) Należy zapewnić bezpieczeństwo na poziomie, który zapewni wypełnianie przez składujących zobowiązań wynikających z umowy.
(7) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. Od dnia 29 października 2007 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Lista produktów objętych pomocą oraz przedmiotowe ilości podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2. Jeżeli Komisja przedłuży lub skróci okres składowania, wysokość pomocy zostanie odpowiednio dostosowana. Dodatki oraz potrącenia za miesiąc i za dzień zostały ustalone w kolumnie 6 i 7 załącznika.
Artykuł 2
Minimalne ilości dla każdej umowy i produktu wynoszą:
a) 10 ton dla produktów z kością;
b) 15 ton dla innych produktów.
Artykuł 3
20 % wysokości pomocy określonej w załączniku stanowi zabezpieczenie.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 października 2007 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
(2) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2006 (Dz.U. L 365 z 21.12.2006, str. 52).
(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.
ZAŁĄCZNIK
(EUR/tona) | ||||||
Kod CN | Produkty, w odniesieniu do których przyznawana jest pomoc | Kwota pomocy na okres składowania | Dodatek lub potrącenie | |||
3 miesiące | 4 miesiące | 5 miesięcy | Na miesiąc | Na dzień | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
ex 0203 | Mięso ze świń świeże lub schłodzone |
|
|
|
|
|
ex 0203 11 10 | Półtusze bez racicy przedniej, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego (1) | 278 | 315 | 352 | 37 | 1,24 |
ex 0203 12 11 | Szynki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 12 19 | Łopatki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 11 | Przodki | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 13 | Schab z karkówką lub bez lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez (2) (3) | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 15 | Boczek cały lub cięty wzdłuż | 164 | 197 | 230 | 33 | 1,09 |
ex 0203 19 55 | Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber | 164 | 197 | 230 | 33 | 1,09 |
ex 0203 19 55 | Nogi, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości (2) (3) | 337 | 379 | 421 | 42 | 1,41 |
ex 0203 19 55 | Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości (4) | 255 | 290 | 325 | 35 | 1,17 |
(1) Pomoc może być przyznana w odniesieniu do półtusz przedstawionych jako półtusze Wiltshire, tj. bez głowy, policzków, racic, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, miednicy i przepony. (2) Schab i karkówka mogą być ze skórą lub bez, jednak grubość przylegającej warstwy tłuszczu nie może przekraczać 25 mm. (3) Umowne ilości mogą obejmować wszelkie kombinacje wymienionych elementów. (4) Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20. |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00