Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 238 str. 28
Wersja archiwalna od 2007-09-11 do 2010-12-11
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2007 nr 238 str. 28
Wersja archiwalna od 2007-09-11 do 2010-12-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie utraciło moc na podstawie komunikatu Komisji oficjalnie uznającego za przestarzałe niektóre akty prawa unijnego w zakresie rolnictwa (Dz.Urz.UE C 336 z 11.12.2010, str. 1).  

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1039/2007

z dnia 10 września 2007 r.

w sprawie zawieszenia procedury stałych przetargów przewidzianej w rozdziale II i III rozporządzenia (WE) nr 1898/2005

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1), w szczególności jego art. 10 i 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1898/2005 z dnia 9 listopada 2005 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wprowadzenia w życie rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do środków w zakresie zbytu śmietanki, masła i masła skoncentrowanego na rynku Wspólnoty (2), agencje interwencyjne mogą sprzedawać w drodze przetargu i po obniżonej cenie pewne ilości masła pochodzącego ze skupu interwencyjnego, które jest przeznaczone do wykorzystania w wyrobie ciast, lodów i innych środków spożywczych. Agencje interwencyjne mogą również udzielić pomocy w odniesieniu do masła, masła skoncentrowanego i śmietanki przeznaczonych do wykorzystania w wyrobie ciast, lodów i innych środków spożywczych oraz masła skoncentrowanego przeznaczonego do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie.

(2) Wobec aktualnej sytuacji na rynku Wspólnoty, w szczególności wobec niewystępowania nadwyżek i zapasów masła w magazynach państwowych, omawiane procedury przetargowe powinny zostać zawieszone. Sytuacja ta może się utrzymać przez pewien czas. Mając na celu uproszczenie zarządzania wymienionymi środkami, należy zawiesić sprzedaż, o której mowa w art. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1898/2005, oraz pomoc przewidzianą w art. 1 lit. b) ppkt i) oraz ii).

(3) Aby uniknąć zakłóceń w funkcjonowaniu przetargów, niniejsze rozporządzenie powinno mieć zastosowanie od początku okresu składania ofert w ramach danego przetargu.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zawiesza się procedurę przetargową przewidzianą w sekcji 5 rozdziału II oraz w sekcji 2 rozdziału III rozporządzenia (WE) nr 1898/2005.

Ogłoszenie informujące o zawieszeniu stałej procedury przetargowej zostaje opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie jest stosowane od dnia 12 września 2007 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 września 2007 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 308 z 25.11.2005, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 96/2007 (Dz.U. L 25 z 1.2.2007, str. 6).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00