Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-05-15
Wersja aktualna od 2007-05-15
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 15 maja 2007 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 2073)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2007/343/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dnia 4 maja 2005 r. przedsiębiorstwo Enzymotec złożyło wniosek do właściwych organów niderlandzkich o wprowadzenie do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami jako nowego składnika żywności.
(2) Dnia 23 maja 2006 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami nie stwarza zagrożenia dla ludzi.
(3) Dnia 29 maja 2006 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) Zgłoszone sprzeciwy dotyczyły raczej kwestii zarządzania ryzykiem niż oceny ryzyka, dlatego też przeprowadzenie konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie było konieczne.
(6) Zatwierdzenie wprowadzenia do obrotu oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami powinno dotyczyć wyłącznie wykorzystania w żywności, w której dopuszczono dodawanie fitosteroli/fitostanoli. Przepisy dotyczące prezentacji i etykietowania żywności z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli mają zastosowanie.
(7) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 608/2004 (2) z dnia 31 marca 2004 r. dotyczącym etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli gwarantuje się, że konsument otrzymuje konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodawanych fitosteroli/fitostanoli.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Olej wzbogacony fitosterolami/fitostanolami w formie opisanej w załączniku 1 może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności stosowany w środkach spożywczych, o których mowa w załączniku 2.
Artykuł 2
Prezentacja produktów zawierających nowy składnik żywności umożliwia podzielenie ich w łatwy sposób na porcje zawierające maksymalnie 3 g dodatku fitosteroli/fitostanoli (w przypadku jednej porcji na dzień) lub maksymalnie 1 g (w przypadku trzech porcji na dzień).
Ilość fitosteroli/fitostanoli dodana do pojemnika z napojami nie przekracza 3 g.
Ostre sosy i sosy sałatkowe włącznie z majonezem są pakowane w pojedyncze porcje.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja jest skierowana do Enzymotec, 5 Hataasi ST, Ramat Gabriel Industrial Park, Migdal HaEmeq, Izrael 23 106.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 maja 2007 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.
ZAŁĄCZNIK I
Specyfikacje oleju wzbogaconego fitosterolami/fitostanolami
Definicja:
Olej wzbogacony fitosterolami/fitostanolami składa się z frakcji oleju i frakcji fitosterolu.
Substancja/Parametr | Zawartość |
Podział acylogliceroli: |
|
Wolne kwasy tłuszczowe (wyrażone jako kwas oleinowy) | Nie więcej niż 2 % |
Monoacyloglicerole (MAG) | Nie więcej niż 10% |
Diacyloglicerole (DAG) | Nie więcej niż 25 % |
Triacyloglicerole (TAG) | Pozostała ilość |
Frakcja fitosterolu: |
|
b-sitosterol | Nie więcej niż 80 % |
b-sitostanol | Nie więcej niż 15% |
kampesterol | Nie więcej niż 40 % |
kampestanol | Nie więcej niż 5 % |
stigmasterol | Nie więcej niż 30 % |
brassicasterol | Nie więcej niż 3 % |
inne sterole/stanole | Nie więcej niż 3 % |
Pozostałe: |
|
Wilgotność i substancje lotne | Nie więcej niż 0,5 % |
Liczba nadtlenkowa (PV) | < 5 meq/kg |
Kwasy tłuszczowe trans | Nie więcej niż 1 % |
Stopień skażenia/czystości (GC-FID lub podobna metoda) fitosteroli/fitostanoli
Fitosterole i fitostanole będące wyciągiem ze źródeł innych niż olej roślinny stosowany do celów spożywczych muszą być wolne od substancji zanieczyszczających, wskazany jest stopień czystości przekraczający 99 %.
ZAŁĄCZNIK II
Środki spożywcze określone w art. 1
Tłuszcze do smarowania, jak określono w załączniku pkt B i C do rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 (1), z wyjątkiem tłuszczów używanych do gotowania i smażenia oraz tłuszczów do smarowania bazujących na maśle lub innym tłuszczu zwierzęcym.
Produkty na bazie mleka, takie jak produkty na bazie przetworów mlecznych półtłustych i odtłuszczonych z dodatkiem owoców i/lub zbóż, produkty na bazie mleka sfermentowanego, takie jak jogurty i produkty na bazie sera (zawartość tłuszczu < 12 g na 100 g), w przypadku których zawartość tłuszczu mleka została prawdopodobnie zmniejszona, a tłuszcz lub białko zostały częściowo lub całkowicie zastąpione przez tłuszcz lub białko roślinne.
Napoje sojowe.
Ostre sosy i sosy sałatkowe, włącznie z majonezem.
|
(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2.