ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 388/2007
z dnia 11 kwietnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina (1), w szczególności jego art. 46 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W części A załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 pkt 3 przewiduje możliwość odstępstwa od maksymalnej dopuszczalnej łącznej zawartości dwutlenku siarki w winie, w przypadku gdy jest to konieczne ze względu na warunki klimatyczne.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000 (2) ustala określone szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 dotyczące w szczególności maksymalnej dopuszczalnej łącznej zawartości dwutlenku siarki w winie. W szczególności art. 19 ust. 4 przewiduje ustalenie w załączniku XIIa do wspomnianego rozporządzenia wykazu przypadków, w których państwa członkowskie mogą zezwolić ze względu na warunki klimatyczne na zwiększenie maksymalnych dopuszczalnych łącznych zawartości dwutlenku siarki w winie, niższych niż 300 miligramów na litr, maksymalnie o 40 miligramów na litr.
(3) Pismem z dnia 12 stycznia 2007 r. rząd Niemiec wystąpił o zezwolenie na zwiększenie maksymalnej dopuszczalnej zawartości dwutlenku siarki w winie, która ustanowiona jest na poziomie mniejszym niż 300 miligramów na litr, o maksymalnie 40 miligramów na litr wina produkowanego w regionach Badenia Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-Palatynat, od zbioru winogron w 2006 r., w przypadku wyjątkowo niekorzystnych warunków klimatycznych. Wniosek ten powinien zostać przyjęty.
(4) Sprawozdania naukowe przedstawione przez właściwe organy Niemiec wskazują na to, że ilości dwutlenku siarki niezbędne dla zapewnienia prawidłowego procesu produkcji wina, prawidłowego przechowywania win oraz możliwości wprowadzenia ich na rynek należy zwiększyć w stosunku do normalnie przyjętej zawartości. Ten tymczasowy środek jest jedynym dostępnym rozwiązaniem umożliwiającym wykorzystanie winogron rosnących w trudnych warunkach klimatycznych niekorzystnych dla procesu produkcji win, które mogłyby być wprowadzane na rynek.
(5) Należy zatem zmienić rozporządzenie (WE) nr 1622/2000.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik XIIa do rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 kwietnia 2007 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).
(2) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2030/2006 (Dz.U. L 414 z 30.12.2006, str. 40).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK XIIa
Zwiększenie dopuszczalnej łącznej zawartości dwutlenku siarki w winie, w przypadku gdy jest to konieczne ze
względu na warunki klimatyczne
(Artykuł 19)
| Rok | Państwo członkowskie | Obszary upraw winorośli | Wina |
1. | 2000 | Niemcy | Wszystkie obszary upraw winorośli na terytorium Niemiec | Wszystkie wina otrzymane |
2. | 2006 | Niemcy | Obszary upraw winorośli | Wszystkie wina otrzymane |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00