Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2007-03-17
Wersja aktualna od 2007-03-17
obowiązujący
Alerty
Sprostowanie do dyrektywy 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniającej dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 204 z dnia 26 lipca 2006 r.)
1. Strona 15, załącznik I, pkt 3 lit. c) (zmiany do załącznika III, część C dyrektywy 95/2/WE), tabela wpis „E 249 i E 250”:
a) Tradycyjne produkty mięsne peklowane zalewowo (1)
Wartość maksymalnej pozostałości w wysokości „175 mg/kg” należy zrównać z wpisem „Wiltshire bacon (1.1)”;
b) Cured tongue (1.3)
Dla Cured tongue należy dodać poziom maksymalnej pozostałości w wysokości „50 mg/kg”;
c) Tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho (2)
Wartość maksymalnej pozostałości w wysokości „175 mg/kg” należy zrównać z wpisem „Dry cured bacon (2.1)”.
2. Strony 16 i 17 (nie dotyczy to str. 15), załącznik I, pkt 3 lit. c) (zmiany do załącznika III część C dyrektywy 95/2/WE) w tytule kolumny „Maksymalna ilość, którą można dodać w trakcie produkcji” oraz w tytule kolumny „Maksymalna pozostałość”:
zamiast: | „(wyrażona jako NaNO2)”, |
powinno być: | „(wyrażona jako NaNO3)”. |
3. Strona 16, załącznik I pkt 3 lit. c) (zmiany do załącznika III część C dyrektywy 95/2/WE), tabela, wpis „E 251 i E 252”:
a) Tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho (2)
Wartość maksymalnej pozostałości w wysokości „250 mg/kg” należy zrównać z wpisem „Dry cured bacon i Dry cured ham (2.1)”;
b) Inne produkty mięsne peklowane w tradycyjny sposób (3)
Maksymalną ilość w wysokości „300 mg/kg (bez dodatku E 249 lub E 250)” należy zrównać z wpisem „Rohwürste (Salami i Kantwurst) (3.3)”.