DECYZJA KOMISJI
z dnia 14 marca 2007 r.
zmieniająca decyzję 96/4/WE w sprawie zatwierdzenia metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Austrii
(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 833)
(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)
(2007/165/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją 96/4/WE Komisji (2), Austria uzyskała zezwolenie na stosowanie metody klasyfikacji tusz wieprzowych zwanej „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)”.
(2) Ze względu na postęp techniczny rząd austriacki zwrócił się z wnioskiem do Komisji o zezwolenie na stosowanie nowego wzoru dla metody stosowanej na mocy decyzji 96/4/WE oraz przedstawił elementy wymagane w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3).
(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia nowej metody klasyfikacji.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 96/4/WE.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Załącznik do decyzji 96/4/WE zastępuje się tekstem załącznika do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Austrii.
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 marca 2007 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 1 z 3.1.1996, str. 9. Decyzja zmieniona decyzją 97/813/WE (Dz.U. L 334 z 5.12.1997, str. 41).
(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, str. 6).
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK
ZWEI-PUNKTE-MESSVERFAHREN (ZP)
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako »Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)«.
2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ŷ = 48,7719 - 0,48330 x a + 0,23127 x b
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
a = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach w miejscu na linii środkowej przepołowionej tuszy, w jej najcieńszej części pokrywającej Musculus glutaeus medius (mięsień lędźwiowy),
b = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 70 a 130 kilogramów.”
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00