Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2010-01-11 do 2020-02-27
Wersja archiwalna od 2010-01-11 do 2020-02-27
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 243/2007
z dnia 6 marca 2007 r.
dotyczące zezwolenia na dodatek paszowy 3-fitaza (Nautuphos)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 339, poz. 27) Pokaż wszystkie zmiany
Alerty
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na dodatki stosowane w żywieniu zwierząt, a także podstawy i procedury wydawania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 wniosek był składany w celu uzyskania zezwolenia na preparat określony w załączniku. Wnioskowi towarzyszyły dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia.
(3) Wniosek dotyczy wydania zezwolenia dla preparatu enzymatycznego 3-fitazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (CBS 101.672) jako dodatku paszowego dla prosiąt odstawionych od maciory, tuczników oraz kurcząt przeznaczonych do tuczu, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki zootechniczne”.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w swoich opiniach z dnia 15 czerwca 2006 r. oraz 17 maja 2006 r., że 3-fitaza wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 101.672) nie ma negatywnego oddziaływania na zdrowie zwierząt, człowieka ani na środowisko naturalne (2). Ponadto stwierdził, że preparat enzymatyczny 3-fitazy wytwarzanej przez Aspergillus niger (CBS 101.672) nie stanowi żadnego innego zagrożenia, które zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/ 2003 wykluczałoby wydanie zezwolenia. Urząd w swojej opinii zaleca podjęcie odpowiednich środków zapewniających bezpieczeństwo użytkownika. Jego zdaniem nie ma potrzeby wprowadzania konkretnych wymogów dotyczących monitorowania rynku po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Opinia ta również weryfikuje sprawozdanie z metody analitycznej zastosowanej w przypadku danego dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez wspólnotowe laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. Ocena tego preparatu dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Preparat wyszczególniony w załączniku [1] , należący do kategorii „dodatek zootechniczny” i do grupy funkcjonalnej „substancje polepszające strawność”, otrzymuje zezwolenie jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt przy zachowaniu warunków określonych w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 6 marca 2007 r.
|
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).
(2) Opinia panelu naukowego ds. dodatków paszowych oraz środków lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt (panel FEEDAP) oraz panelu naukowego ds. organizmów zmodyfikowanych genetycznie (panel GMO) (dotycząca bezpieczeństwa i skuteczności preparatu enzymatycznego NatuphosR (3-fitaza) wytwarzanego przez Aspergillus niger. Przyjęta przez panel FEEDAP) w dniu 15 czerwca 2006 r. oraz przez panel GMO w dniu 17 maja 2006 r., The EFSA Journal (2006) 369, str. 1–19.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwisko/nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek (nazwa handlowa) | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Zawartość minimalna | Zawartość maksymalna | Inne przepisy | Data ważności |
|
Jednostek czynnych/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
| |||||||||
Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: substancje polepszające strawność. |
| |||||||||
4a 1600 | BASF SE | 3-phytase | Skład dodatku: | Prosięta (odstawione od maciory) | - | 500 FTU |
| 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania. | 2.4.2017 |
|
3-fitaza wytwarzana przez Aspergillus niger (CBS 101.672) o aktywności minimalnej równej: Postać stała: 5 000 FTU/g |
| |||||||||
|
|
| Charakterystyka substancji czynnej: |
|
|
|
| 2. Przeznaczone dla prosiąt odstawionych od maciory do maksymalnie 35 kg. |
|
|
3-fitaza wytwarzana przez |
| |||||||||
|
|
| Metoda analityczna (1) |
|
|
|
| 3. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500 FTU. |
|
|
Metoda kolorymetryczna - pomiar nieorganicznego fosforanu uwolnionego przez enzym z substratu zawierającego fitynian |
| |||||||||
|
|
|
|
|
|
| 4. Do stosowania w paszach zawierających więcej niż 0,23 % fosforu związanego fityną. |
|
| |
|
|
|
| Tuczniki |
| 100 FTU (2) |
| 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 400-500 FTU. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w paszach zawierających więcej niż 0,23 % fosforu związanego fityną. |
|
|
|
|
|
| Kurczęta przeznaczone na tucz | - | 375 FTU |
| 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: 500-700 FTU. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 3. Do stosowania w paszach zawierających więcej niż 0,23 % fosforu związanego fityną. |
|
|
(1) Informacje szczegółowe dotyczące metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem wspólnotowego laboratorium referencyjnego: www.irmm.jrc.be/html/crlfaa/ (2) 1 FTU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu na minutę z fitynianu sodowego przy pH 5,5 oraz temperaturze 37 °C. |
|
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 516/2008 z dnia 10 czerwca 2008 r. zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 1200/2005, (WE) nr 184/2007, (WE) nr 243/2007, (WE) nr 1142/2007, (WE) nr 1380/2007 i (WE) nr 165/2008 w odniesieniu do warunków dopuszczenia niektórych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.Urz.UE L 151 z 11.06.2008, str.3). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2008 r. i ma zastosowanie od 14 stycznia 2008 r.