ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 164/2007
z dnia 19 lutego 2007 r.
ustalające wysokość opłat produkcyjnych dla sektora cukru na rok gospodarczy 2005/2006
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2009 r., Nr 321, poz. 1)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru (1), w szczególności jego art. 15 ust. 8 tiret pierwsze,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 318/2006 z dnia 20 lutego 2006 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru (2), w szczególności jego art. 44 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 8 rozporządzenia Komisji (WE) nr 314/2002 z dnia 20 lutego 2002 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru (3), które stosuje się w dalszym ciągu do produkcji w roku gospodarczym 2005/2006, przewiduje, że w odniesieniu do roku gospodarczego 2005/2006 kwotę podstawowej opłaty produkcyjnej i kwotę opłaty B, jak również, jeśli zachodzi potrzeba, współczynnik określony w art. 16 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 ustala się dla cukru, izoglukozy i syropu inulinowego do dnia 15 lutego 2007 r.
(2) W odniesieniu do roku gospodarczego 2005/2006 całkowita przewidywalna strata, odnotowana zgodnie z art. 15 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, prowadzi, zgodnie z ust. 3 wymienionego artykułu, do ustalenia kwoty opłaty podstawowej stanowiącej 1,0022 %.
(3) Strata całkowita odnotowana na podstawie posiadanych danych oraz zgodnie z art. 15 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 jest w pełni pokrywana wpływami z opłaty podstawowej. Nie należy zatem w odniesieniu do roku gospodarczego 2005/2006 określać kwoty opłaty B ani współczynnika umożliwiającego ustalenie kwoty opłaty dodatkowej.
(4) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] W odniesieniu do roku gospodarczego 2005/2006 kwoty opłat produkcyjnych w sektorze cukru ustala się następująco:
a) 6,133 EUR za tonę cukru białego jako podstawowa opłata produkcyjna dla cukru A i cukru B;
b) 2,726 EUR za tonę masy suchej jako podstawowa opłata produkcyjna dla izoglukozy A i izoglukozy B;
c) 6,133 EUR za tonę suchej masy ekwiwalentu cukru/ izoglukozy jako podstawowa opłata produkcyjna dla syropu inulinowego A i syropu inulinowego B.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 lutego 2007 r.
|
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 318/2006.
(2) Dz.U. L 58 z 28.2.2006, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2011/2006 (Dz.U. L 384 z 29.12.2006, str. 1).
(3) Dz.U. L 50 z 21.2.2002, str. 40. Rozporządzenie uchylone rozporządzeniem (WE) nr 952/2006 (Dz.U. L 178 z 1.7.2006, str. 39).
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1193/2009 z dnia 3 listopada 2009 r. dokonującego sprostowania rozporządzeń (WE) nr 1762/2003, (WE) nr 1775/2004, (WE) nr 1686/2005 i (WE) nr 164/2007 oraz ustalającego wysokość opłat produkcyjnych dla sektora cukru na lata gospodarcze 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005 i 2005/2006 (Dz.Urz.UE L 321 z 08.12.2009, str. 1). Zmiana weszła w życie 9 grudnia 2009 r. i ma zastosowanie od 23 lutego 2007 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00