ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1876/2006
z dnia 18 grudnia 2006 r.
dotyczące tymczasowego i stałego zezwolenia na niektóre dodatki paszowe
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(DUUEL. z 2007 r., Nr 43, poz. 42; DUUEL. z 2012 r., Nr 307, poz. 56; DUUEL. z 2013 r., Nr 49, poz. 47; DUUEL. z 2013 r., Nr 121, poz. 26;ostatnia zmiana: DUUEL. z 2024 r., poz. 228)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych (1), w szczególności jej art. 3 oraz art. 9d ust. 1 i art. 9e ust. 1,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (2), w szczególności jego art. 25,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje wydawanie zezwoleń na stosowanie dodatków paszowych w żywieniu zwierząt.
(2) Artykuł 25 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 ustanawia środki przejściowe odnoszące się do wniosków o zezwolenie na dodatki paszowe złożonych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wnioski o dopuszczenie dodatków paszowych określonych w załącznikach do niniejszego rozporządzenia zostały złożone przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(4) Wstępne uwagi na temat tych wniosków, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/524/EWG, zostały przekazane Komisji przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Wnioski te powinny zatem być nadal traktowane zgodnie z art. 4 dyrektywy 70/524/EWG.
(5) Przedłożono dane na poparcie wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy z grupy Lactobacillus farciminis CNCM MA 67/4R dla kurcząt przeznaczonych na tucz, indyków przeznaczonych na tucz i kur niosek. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię na temat stosowania tego preparatu w dniu 11 lipca 2006 r. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki wydania takiego zezwolenia określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Należy zatem zezwolić na stosowanie preparatu zawierającego mikroorganizmy, określonego w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, przez okres czterech lat.
(6) Przedłożono dane na poparcie wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)-beta-glukanazy i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), subtylizyny wytwarzanej przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) dla indyków przeznaczonych na tucz. W dniu 15 czerwca 2006 r. EFSA wydał opinię na temat stosowania preparatu, która stwierdza, że nie stwarza on zagrożenia dla konsumenta, użytkownika, danej kategorii zwierząt lub środowiska. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki dopuszczenia określone w art. 9e ust. 1 dyrektywy 70/524/EWG. Należy zatem zezwolić na stosowanie preparatu enzymatycznego określonego w załączniku II do niniejszego rozporządzenia przez okres czterech lat.
(7) Stosowanie preparatu enzymatycznego z endo-1,4-beta-glukanazy, endo-1,3(4)-beta-glukanazy i endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanych przez Trichoderma longibrachiatum (ATCC 74 252) zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2188/2002 (3) dla kur niosek i prosiąt. Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o wydanie zezwolenia na stosowanie tego preparatu enzymatycznego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG, dotyczące wydania takiego zezwolenia. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu enzymatycznego określonego w załączniku III do niniejszego rozporządzenia bez ograniczeń czasowych.
(8) Stosowanie preparatu zawierającego benzoesan sodu, kwas priopionowy i propionian sodu zostało po raz pierwszy tymczasowo dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1252/2002 (4) dla świń i krów mlecznych. Przedłożono nowe dane dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego środka konserwującego bez ograniczeń czasowych. Z przeprowadzonej oceny wynika, że spełnione zostały warunki określone w art. 3a dyrektywy 70/524/EWG dotyczące wydania takiego zezwolenia. Należy zatem zezwolić na stosowanie środka konserwującego określonego w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia bez ograniczeń czasowych.
(9) Z oceny wyżej wymienionych wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami określonymi w załącznikach. Ochronę tę należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy (5).
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwala się na stosowanie przez okres czterech lat preparatu należącego do grupy „mikroorganizmy”, opisanego w załączniku I , jako dodatku w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.
Artykuł 2
Zezwala się na stosowanie przez okres czterech lat preparatu należącego do grupy „enzymy”, opisanego w załączniku II, jako dodatku w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.
Artykuł 3
(skreślony)
Artykuł 4
(skreślony)
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 2006 r.
|
(1) Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1800/2004 (Dz.U. L 317 z 16.10.2004, str. 37).
(2) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).
(3) Dz.U. L 333 z 10.12.2002, str. 5.
(4) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 10.
(5) Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK I
PREPARAT STOSOWANY JAKO DODATEK W ŻYWIENIU ZWIERZĄT [1]
Nr (lub nr WE) | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia |
Jednostek aktywnych na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej | ||||||||
Mikroorganizmy | ||||||||
12 | Lactobacillus farciminis CNCM MA 67/4R | Preparat z Lactobacillus farciminis zawierający co najmniej 1 * 109 CFU/g dodatku | Kury nioski | - | 5xlO8 | (skreślone) | W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, dopuszczalny czas przechowywania oraz stabilność granulacji. | 8.1.2011 |
ZAŁĄCZNIK II
PREPARAT STOSOWANY JAKO DODATEK W ŻYWIENIU ZWIERZĄT
Nr (lub nr WE) | Dodatek | Wzór chemiczny, opis | Gatunek | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia |
|
Jednostek aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej |
| ||||||||
Enzymy |
| ||||||||
59 | Endo-1,4-beta-ksylanaza | Preparat z endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma longi-brachiatum (ATCC 2105), endo-1,3(4)-beta-glukanazy i alfa-amylazy wytwarzanej przez Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), subtylizyny wytwarzanej przez Bacillus subtilis (ATCC 2107) oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) o minimalnej aktywności: | Indyki przeznaczone na tucz | - | endo-1,4-beta-ksylanaza: 100 U | - | 1. W instrukcjach stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, dopuszczalny czas przechowywania oraz stabilność granulacji. | 8.1.2011 |
|
|
|
| |||||||
Endo-1,3(4)-bet glukanaza EC 3.2.1.6 | Endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 50 U | - | 2. Zalecana dawka na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej: - endo-1,4-beta-ksylanaza: 100-300 U - endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 50-150 U - subtilizyna: 1 333-4 000 U - alfa-amylaza: 133-400 U - poligalakturonaza: 8,3-25 U |
| |||||
Subtylizyna EC 3.4.21.62 | subtylizyna: 1 333 U |
|
| ||||||
Alfa-amylaza | Endo-1,4-beta-ksylanaza: 300 U (1)/g | alfa-amylaza: 133 U |
| 3. Do użycia w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy skrobiowe i nieskrobiowe (głównie beta-glukany i arabinoksylany). |
| ||||
Poligalakturona EC 3.2.1.15 | Endo-1,3 (4)-beta-glukanaza: 150 U (2)/g | Poligalakturonaza: 8,3 U | - |
| |||||
Subtylizyna: 4 000 U (3)/g |
| ||||||||
Alfa-amylaza: 400 U (4)/g |
| ||||||||
Poligalakturonaza: 25 U(5)/g |
| ||||||||
(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukcyjnych (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 5,3 oraz temperaturze 50 °C. (2) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol cukrów redukcyjnych (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 30 °C. (3) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol związków fenolowych (odpowiedników tyrozyny) z podłoża kazeinowego w ciągu minuty przy pH 7,5 oraz temperaturze 40 °C. (4) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol wiązań glukozydowych z usieciowanego podłoża polimeru skrobi nierozpuszczalnego w wodzie w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 37 °C. (5) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 mikromol materiału redukcyjnego (odpowiedników kwasu galakturonowego) z podłoża poli D-galakturonowego w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 40 °C. |
|
ZAŁĄCZNIK III
(skreślony)
ZAŁĄCZNIK IV
(skreślony)
[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 2 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/228 z dnia 12 stycznia 2024 r. dotyczącego zezwolenia na stosowanie preparatu Companilactobacillus farciminis CNCM I-3740 jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych i indyków rzeźnych (posiadacz zezwolenia: ChemVet dk A/S) zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1876/2006 (Dz.Urz.UE.L.2024.228 z 15.01.2024 r.). Zmiana weszła w życie 4 lutego 2024 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00