Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 318 str. 27
Wersja oczekująca od 2008-04-04 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 318 str. 27
Wersja oczekująca od 2008-04-04 do dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 14 listopada 2006 r.

w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 5400)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2006/784/WE)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2008 r., Nr 98, poz. 16)   Pokaż wszystkie zmiany

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (2).

(2) Decyzja Komisji 97/28/WE (3) przewiduje dopuszczenie głównie metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji. Dwie pozostałe metody są używane zgodnie z warunkami równoważności wyników.

(3) Ze względu na postęp techniczny w dziedzinie hodowli inwentarza rząd Francji skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie nowych wzorów dla metod używanych z tytułu decyzji 97/28/WE i w związku z tym przedłożył wzory przewidziane w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Dla zachowania jasności należy uchylić decyzję 97/28/WE i zastąpić ją nową decyzją.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji:

a) przyrząd określany jako „Capteur Gras/Maigre – Sydel (CGM)” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika [1] ;

b) przyrząd określany jako „CSB Ultra-Meater” oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika;

c) „metoda ręczna (ZP)” oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika;

d) przyrząd określany jako „Autorom” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;

e) przyrząd określany jako „Ultrafom 300” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;

f) [2] przyrząd określany jako „CSB Image-Meater” oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 6 załącznika;

g) [3] przyrząd określany jako „VCS 2000” oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 7 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł 2

W drodze odstępstwa od standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tusze wieprzowe mogą być prezentowane z językiem podczas ich ważenia i klasyfikacji. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy zmniejsza się o 0,5 %.

Artykuł 3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł 4

Uchyla się decyzję 97/28/WE.

Jednakże do dnia 17 grudnia 2006 r. Francja może w miejsce metod stanowiących przedmiot niniejszej decyzji nadal stosować metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone zgodnie z decyzją 97/28/WE.

Artykuł 5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Francuskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 listopada 2006 r.

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, str. 6).

(3) Dz.U. L 12 z 15.1.1997, str. 30. Decyzja zmieniona decyzją 97/473/WE (Dz.U. L 200 z 29.7.1997, str. 64).

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH WE FRANCJI

CZĘŚĆ 1

Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)

1. Klasyfikację tusz świńskich przeprowadza się za pomocą przyrządu zwanego „Capteur Gras/Maigre - Sydel” (CGM wersja 01-A).

2. Przyrząd powinien być wyposażony w sondę Sydel o wysokiej rozdzielczości o średnicy 8 mm, fluoroscencyjną fotodiodę na podczerwień (Honeywell) i dwa fotodetektory (Honeywell). Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 95 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą CGM.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 63,20 - 0,334 G1 - 0,427 G2 + 0,144 M2

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G1 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między trzecim i czwartym ostatnim kręgiem lędźwiowym, 8 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach),

G2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach),

M2 = grubość mięśnia między trzecim i czwartym ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, dnie z torem równoległym do tej linii (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ 2

CSB Ultra-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „CSB Ultra-Meater version 3.0”.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę (Pie Medical) o częstotliwości 3,5 Mhz. Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 i 200 milimetrów.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 62,68 - 0,921 G + 0,204 M

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach),

M = grubość mięśnia między drugim i trzecim ostatnim żebrem, 6 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ 3

Metoda ręczna (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej (ZP).

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zasada opiera się na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 55,99 - 0,514 Gf + 0,157 Mf

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

Gf = widoczna grubość słoniny w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy na jego najsłabszej części pokrywającej mięsień lędźwiowy,

Mf = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ 4

AUTOFOM

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „Autorom”.

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (SFK Technology, K2KG), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe powinny obejmować pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 23 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 69,4808 - 0,09178*X0 - 0,08778*X7 - 0,02047*X9 - 0,06525*X19 - 0,03135*X21 - 0,01352*X26 - 0,01257*X29 + 0,00660*X31 + 0,00726*X36 - 0,11207*X48 - 0,31733*X60 - 0,12530*X64 -0,03016*X83 - 0,28903*X88 - 0,15229*X91 - 0,03713*X92 + 0,09666*X100 - 0,08611*X101 + 0,01797*X113 + 0,03736*X115 + 0,03356*X116 + 0,01313*X121 + 0,01547*X123

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X0, X7 ... X123 są zmiennymi mierzonymi przez Autofom.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ 5

ULTRAFOM 300

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „UltraFom 300”.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 3,5 MHz (SFK Technology 3,5 64LA), o długości 5 cm, posiadającą 64 przetworniki ultradźwiękowe. Sygnał ultradźwiękowy jest digitalizowany, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor.

Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżony wynik wartości procentowej chudego mięsa uzyskany za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,49 - 0,891 G + 0,104 M

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny (łącznie ze skórą) między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

M = grubość mięśnia między drugim a trzecim ostatnim żebrem, 7 centymetrów od grzbietowej linii środkowej, zgodnie z torem prostopadłym do skóry (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 gramów.

CZĘŚĆ 6

CSB Image-Meater

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „CSB Image-Meater”.

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu analizującego i interfejsów. Wszystkie jedenaście zmiennych Image-Meater mierzy się przy linii środkowej: mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 64,40 - 0,129 G - 0,187 MG - 0,068 VaG + 0,003 VbG - 0,368 EG + 0,036 V + 0,032 MV - 0,024 VaV + 0,034 VbV - 0,024 VcV + 0,022 VdV

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

G = grubość słoniny według metody ZP: minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach),

MG = średnia grubość słoniny nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach),

VaG = średnia grubość słoniny nad kręgiem lędźwiowym „a” (w milimetrach),

VbG = średnia grubość słoniny nad kręgiem lędźwiowym „b” (w milimetrach),

EG = średnia grubość słoniny zewnętrznej warstwy tłuszczu podskórnego nad kręgami lędźwiowymi od „a” do „d” (w milimetrach),

V = grubość mięśnia według metody ZP: minimalna grubość mięśnia między przednim końcem mięśnia gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia (w milimetrach),

MV = średnia grubość mięśni lędźwiowych i gluteus medius (w milimetrach),

VaV = średnia grubość mięśni nad kręgiem lędźwiowym „a” (w milimetrach),

VbV = średnia grubość mięśni nad kręgiem lędźwiowym „b” (w milimetrach),

VcV = średnia grubość mięśni nad kręgiem lędźwiowym „c” (w milimetrach),

VdV = średnia grubość mięśni nad kręgiem lędźwiowym „d” (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

CZĘŚĆ 7

VCS 2000

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako „VCS 2000”.

2. VCS 2000 opiera się na cyfrowej analizie obrazu wideo. Głównymi elementami są trzy kamery, lampy, komputer analizujący obraz, serwer komputera osobistego i jednostki pozycjonujące. W pozycji pierwszej kamera rejestruje obraz zewnętrznej strony szynki. W pozycji drugiej dwie kamery rejestrują obraz linii środkowej. Z obrazów uzyskuje się 40 zmiennych. Są to przede wszystkim grubości, szerokości, długości i obszary. Mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 40 zmiennych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 122,458 + 0,05805 * X1 + 0,01449 * X2 - 0,02996 * X3 - 0,001585 * X4 - 39,297 * X5 - 47,553 * X6 + 38,877 * X7 - 0,1013 * X8 + 0,00004308 * X9 - 817,242 * X10 + 10,135 * X11 + 15,277 * X12 - 25,777 * X13 - 90,738 * X14 + 0,0005792 * X15 + 2,743 * X16 - 0,06866 * X17 + 3,511 * X18 - 0,1681 * X19 -0,007867 * X20 - 0,1082 * X21 - 0,01290 * X22 + 0,02957 * X23 + 0,03856 * X24 - 0,003353 * X25 -0,03378 * X26 - 0,01661 * X27 + 2,368 * X28 - 0,3133 * X29 - 0,01386 * X30 - 0,02100 * X31 - 0,01908 * X32 - 0,02442 * X33 + 0,06009 * X34 - 0,007792 * X35 - 2,598 * X36 - 7,632 * X37 - 0,004848 * X38 -0,9099 * X39 - 20,514 * X40

w którym:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

X1, X2, ... X40 są zmiennymi mierzonymi przez VCS 2000.

Opis zmiennych i metody statystycznej znajduje się w części II francuskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 45 a 125 kilogramów.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 decyzji Komisji z dnia 4 kwietnia 2008 r. zmieniającej decyzję 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji (Dz.Urz.UE L 98 z 10.04.2008, str. 16). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2008 r.

[2] Art. 1 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji Komisji z dnia 4 kwietnia 2008 r. zmieniającej decyzję 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji (Dz.Urz.UE L 98 z 10.04.2008, str. 16). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2008 r.

[3] Art. 1 lit. g) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji Komisji z dnia 4 kwietnia 2008 r. zmieniającej decyzję 2006/784/WE w sprawie zatwierdzenia metod klasyfikacji tusz wieprzowych we Francji (Dz.Urz.UE L 98 z 10.04.2008, str. 16). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2008 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00