Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-10-24
Wersja aktualna od 2006-10-24
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 24 października 2006 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 4975)
(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)
(2006/722/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 24 października 2001 r. przedsiębiorstwo Labo-ratoires Pharmascience (obecnie Laboratoires Expans-cience) złożyło wniosek do właściwych władz Francji o wprowadzenie do obrotu „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 8 stycznia 2002 r. właściwe organy Francji przesłały Komisji sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu zawarto wniosek, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, proponowany jako składnik żywności i stosowany w ilości 1,5 g dziennie, umożliwiłby uzupełnienie dawki witaminy E. Stwierdzono również, że poziomy fitosterolu nie wystarczą do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
(3) W dniu 18 lutego 2002 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z powyższym w dniu 30 stycznia 2004 r. przeprowadzono konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii wydaną na wniosek Komisji dotyczącą oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności”.
(7) Zgodnie z przedstawionym w opinii wnioskiem zaproponowany poziom dawkowania „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, wynoszący 1,5 g dziennie, jest bezpieczny.
(8) Uznaje się, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, stosowany zgodnie z przeznaczeniem w dawkach wynoszących 1,5 g dziennie, jest bezpiecznym źródłem witaminy E. W odniesieniu do etykietowania i prezentacji zastosowanie ma dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (2).
(9) Na podstawie opracowania naukowego ustalono, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zezwala się na wprowadzenie do obrotu we Wspólnocie „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, o którym mowa w Załączniku, jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach żywnościowych.
Artykuł 2
Maksymalna dawka „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” zalecana przez producenta do spożycia dziennego wynosi 1, g.
Artykuł 3
Nowy składnik żywności jest oznaczany jako „wyciąg z oleju rzepakowego”.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Laboratoires Expanscience, Siege Social, 10, Avenue de l'Arche, F-92419 Courbevoie Cedex.
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 października 2006 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Komisji 2006/37/WE (Dz.U. L 94 z 1.4.2006, str. 32).
ZAŁĄCZNIK
Specyfikacja dotycząca „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”
OPIS
„Olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jest wytwarzany w procesie destylacji próżniowej i różni się od rafinowanego oleju rzepakowego pod względem stopnia skoncentrowania substancji niezmydlających się (1 g w rafinowanym oleju rzepakowym i 9 g w „oleju rzepakowym o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”). Nieznacznie zmniejszona jest zawartość triglicerydów zawierających jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
SPECYFIKACJE |
|
Substancja niezmydlająca się | > 7 g/100 g |
Tokoferole | > 0,8 g/100 g |
a-tokoferol (%) | 30-50 % |
g-tokoferol (%) | 50-70 % |
d-tokoferol (%) | <6% |
Sterole, alkohole terpenowe, metylosterole | > 5 g/100 g |
Kwasy tłuszczowe w triglicerydach |
|
kwas palmitynowy | 3-8% |
kwas stearynowy | 0,8-2,5 % |
kwas oleinowy | 50-70 % |
kwas linolowy | 15-28% |
kwas linolenowy | 6-14% |
kwas erukowy | <2% |
Wartość kwasowa | < 6 mg KOH/g |
Liczba nadtlenkowa | < 10 mEq O2/kg |
Żelazo (Fe) | < 1 000 mg/kg |
Miedź (Cu) | < 100 mg/kg |
Policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) Benzo(a)piren | < 2 mg/kg |
Aby zagwarantować, że w procesie produkcji „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” nie dojdzie do wzbogacenia policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PAH), konieczne jest poddanie go działaniu aktywnego węgla.