Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 296 str. 17
Wersja aktualna od 2006-10-24
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 296 str. 17
Wersja aktualna od 2006-10-24
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 24 października 2006 r.

zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 4975)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2006/722/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 24 października 2001 r. przedsiębiorstwo Labo-ratoires Pharmascience (obecnie Laboratoires Expans-cience) złożyło wniosek do właściwych władz Francji o wprowadzenie do obrotu „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 8 stycznia 2002 r. właściwe organy Francji przesłały Komisji sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu zawarto wniosek, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, proponowany jako składnik żywności i stosowany w ilości 1,5 g dziennie, umożliwiłby uzupełnienie dawki witaminy E. Stwierdzono również, że poziomy fitosterolu nie wystarczą do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

(3) W dniu 18 lutego 2002 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z powyższym w dniu 30 stycznia 2004 r. przeprowadzono konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 6 grudnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii wydaną na wniosek Komisji dotyczącą oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się jako nowego składnika żywności”.

(7) Zgodnie z przedstawionym w opinii wnioskiem zaproponowany poziom dawkowania „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, wynoszący 1,5 g dziennie, jest bezpieczny.

(8) Uznaje się, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, stosowany zgodnie z przeznaczeniem w dawkach wynoszących 1,5 g dziennie, jest bezpiecznym źródłem witaminy E. W odniesieniu do etykietowania i prezentacji zastosowanie ma dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (2).

(9) Na podstawie opracowania naukowego ustalono, że „olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu we Wspólnocie „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”, o którym mowa w Załączniku, jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach żywnościowych.

Artykuł 2

Maksymalna dawka „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” zalecana przez producenta do spożycia dziennego wynosi 1, g.

Artykuł 3

Nowy składnik żywności jest oznaczany jako „wyciąg z oleju rzepakowego”.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Laboratoires Expanscience, Siege Social, 10, Avenue de l'Arche, F-92419 Courbevoie Cedex.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 października 2006 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Komisji 2006/37/WE (Dz.U. L 94 z 1.4.2006, str. 32).

ZAŁĄCZNIK

Specyfikacja dotycząca „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”

OPIS

„Olej rzepakowy o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” jest wytwarzany w procesie destylacji próżniowej i różni się od rafinowanego oleju rzepakowego pod względem stopnia skoncentrowania substancji niezmydlających się (1 g w rafinowanym oleju rzepakowym i 9 g w „oleju rzepakowym o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się”). Nieznacznie zmniejszona jest zawartość triglicerydów zawierających jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

SPECYFIKACJE

Substancja niezmydlająca się

> 7 g/100 g

Tokoferole

> 0,8 g/100 g

a-tokoferol (%)

30-50 %

g-tokoferol (%)

50-70 %

d-tokoferol (%)

<6%

Sterole, alkohole terpenowe, metylosterole

> 5 g/100 g

Kwasy tłuszczowe w triglicerydach

kwas palmitynowy

3-8%

kwas stearynowy

0,8-2,5 %

kwas oleinowy

50-70 %

kwas linolowy

15-28%

kwas linolenowy

6-14%

kwas erukowy

<2%

Wartość kwasowa

< 6 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa

< 10 mEq O2/kg

Żelazo (Fe)

< 1 000 mg/kg

Miedź (Cu)

< 100 mg/kg

Policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) Benzo(a)piren

< 2 mg/kg

Aby zagwarantować, że w procesie produkcji „oleju rzepakowego o wysokiej zawartości substancji niezmydlających się” nie dojdzie do wzbogacenia policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PAH), konieczne jest poddanie go działaniu aktywnego węgla.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00