Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-10-23 do dnia notyfikacji
Wersja aktualna od 2006-10-23 do dnia notyfikacji
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z 23 października 2006 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu likopenu z Blakeslea trispora jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 258/97
(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 4973)
(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)
(2006/721/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 258/97 z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 30 października 2003 r. przedsiębiorstwo Vitatene Antibiotics SAU skierowało wniosek do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o wprowadzenie na rynek likopenu z Blakeslea trispora jako nowej żywności lub nowego składnika żywności.
(2) W dniu 6 kwietnia 2004 r. właściwe organy Niemiec wydały sprawozdanie z wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że zaproponowane zastosowania likopenu z Blakeslea trispora są bezpieczne dla ludzi.
(3) W dniu 27 kwietnia 2004 r. Komisja przekazała sprawozdanie z wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 22 listopada 2004 r. zasięgnięto konsultacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 21 kwietnia 2005 r. EFSA przyjął „Opinię Panelu Naukowego ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii na wniosek Komisji w związku z wnioskiem o wprowadzenie zawierającej α-tokoferol zawiesiny likopenu z Blakeslea trispora na bazie oleju jako nowego składnika żywności.”.
(7) Ostateczną konkluzją opinii było stwierdzenie, że wymagane użycie likopenu z Blakeslea trispora poskutkowałoby dodatkowym spożyciem na poziomie 2 mg dziennie. Stwierdzono w niej również, że spożycie takie nie stanowi powodu do obaw z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności.
(8) Dodatki do żywności mieszczące się w zakresie dyrektywy Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (2) są wyłączone z zakresu rozporządzenia (WE) nr 258/97. Decyzja niniejsza nie stanowi zatem upoważnienia do wykorzystywania likopenu z Blakeslea trispora jako barwnika spożywczego.
(9) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że likopen z Blakeslea trispora w postaci zawiesiny zawierającej α-tokoferol spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Likopen z Blakeslea trispora w formie opisanej w załączniku I może zostać wprowadzony na rynek Wspólnoty jako nowy składnik żywności stosowany do produkcji środków spożywczych zgodnie ze specyfikacją w załączniku II.
Artykuł 2
Nazwę „likopen” umieszcza się na w wykazie składników środków spożywczych, które go zawierają lub, jeżeli brak takiego wykazu na etykiecie produktu.
Artykuł 3
Vitatene Antibiotics SAU powiadomi Komisję po upływie trzech lat od przyjęcia niniejszej decyzji o wprowadzanych do obrotu w UE grupach produktów żywnościowych zawierających likopen z Blakeslea trispora oraz o odpowiadających im poziomach zawartości tej odmiany likopenu.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Vitatene Antibiotics SAU, Avd. de Antibioticos, 59-61, 24080 Leon, Hiszpania.
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 października 2006 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJA LIKOPENU Z BLAKESLEA TRISPORA
ZAŁĄCZNIK II
ZASTOSOWANIA LIKOPENU Z BLAKESLEA TRISPORA
Grupa zastosowań | Najwyższy dopuszczalny poziom likopenu |
Tłuszcze do smarowania | 0,2-0,5 mg/100 g |
Produkty na bazie mleka i przetwory mleczne | 0,3-0,6 mg/100 g |
Przyprawy, mieszanki przypraw korzennych, dodatki smakowe, pikle | 0,6 mg/100 g |
Musztarda | 0,5 mg/100 g |
Sosy pikantne i pieczeniowe | 0,7 mg/100 g |
Zupy i mieszanki do zup | 0,6 mg/100 g |
Cukier, konserwanty, słodycze | 0,5 mg/100 g |