Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-09-11
Wersja aktualna od 2006-09-11
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1257/2006
z dnia 21 sierpnia 2006 r.
zatwierdzające zmianę specyfikacji oznaczenia geograficznego wpisanego do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Nocciola di Giffoni) (PGI)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 oraz na mocy art. 17 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia Komisja przystąpiła do rozpatrzenia wniosku złożonego przez Włochy o zatwierdzenie zmian specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego „Nocciola di Giffoni”.
(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w odniesieniu do informacji dowodzących, że produkty rolne pochodzą z danego obszaru geograficznego, szczególnych zasad etykietowania oraz wymogów, jakie należy spełnić na mocy przepisów krajowych.
(3) W odniesieniu do informacji dowodzących, że produkty rolne pochodzą z danego obszaru geograficznego zmiana ma na celu uściślenie, że poza obowiązkiem prowadzenia rejestrów działek przy danych gminach producenci mają obowiązek prowadzenia rejestrów produkcyjnych oraz zgłaszania wyprodukowanych ilości.
(4) W odniesieniu do szczególnych zasad etykietowania, znak graficzny danego oznaczenia geograficznego został zmieniony, a specyfikacja wyjaśnia, że znak graficzny musi być umieszczony na etykiecie danych produktów rolnych.
(5) W odniesieniu do wymogów, jakie należy spełniać na mocy przepisów krajowych, odesłania do tekstów wykonawczych opracowanych przez region Kampania w odniesieniu do metody otrzymywania i kontroli zostały usunięte.
(6) W następstwie rozpatrzenia wspomnianego wniosku o zmianę stwierdzono, że dotyczy on zmiany, która z jednej strony jest zgodna z wymogami rozporządzenia (WE) nr 510/2006, a z drugiej strony - nieznaczna. To ostatnie stwierdzenie wynika z faktu, że zmiana nie dotyczy głównych właściwości produktu i nie wpływa niekorzystnie na jego powiązanie z obszarem geograficznym.
(7) W odniesieniu do chronionego oznaczenia geograficznego „Nocciola di Giffoni” należy zatem zatwierdzić zmianę specyfikacji, o której mowa w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, bez przeprowadzania procedury, o której mowa w art. 6 ust. 2 i art. 7 wspomnianego rozporządzenia.
(8) Ponadto należy opublikować informacje, o których mowa w art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006. Zgodnie z art. 17 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia wymaga to publikacji streszczenia specyfikacji sporządzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 383/2004 (2),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W specyfikacji oznaczenia geograficznego „Nocciola di Giffoni” wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Pełne streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 sierpnia 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
(2) Dz.U. L 64 z 2.3.2004, str. 16.
ZAŁĄCZNIK I
W specyfikacji oznaczenia geograficznego „Nocciola di Giffoni” (Włochy), zatwierdza się następujące zmiany:
1) w art. 4 skreśla się następujące zdania:
- „Stosowanie technik upraw i technik rolnych musi odbywać się zgodnie ze szczegółowymi zasadami wskazanymi przez właściwe organy regionu Kampania”,
- „Uwzględniając zmiany sezonowe i środowiskowe oraz warunki upraw, region Kampania orientacyjnie ustala co roku średnią produkcję jednostkową.”;
2) w art. 5:
- zdanie:
„Ministerstwo Zasobów Rolnych, Żywnościowych i Leśnych podaje szczegółowe zasady, jakie należy przyjąć w celu zapisania, wykonania rocznych oświadczeń dotyczących produkcji oraz wystawiania certyfikatów do celów prawidłowej i stosownej kontroli produkcji uznanej i wprowadzanej corocznie do obrotu pod oznaczeniem geograficznym.”
otrzymuje następujące brzmienie:
„Dowód pochodzenia gwarantuje poza tym prowadzenie rejestrów produkcyjnych i w stosownym czasie zgłaszanie wyprodukowanych ilości.”,
- skreśla się zdanie:
„Region Kampania zapewnia utrzymanie właściwych warunków technicznych opisanych w art. 4.”;
3) w art. 7: zdania:
„Na wniosek danych producentów przy etykietowaniu można posłużyć się znakiem graficznym. Znak ten odpowiada obrazowi graficznemu, w tym ewentualnej podstawie kolorymetrycznej, logo w postaci symbolu lub szczególny i jednoznaczny logotyp, który należy stosować wspólnie i nierozerwalnie z oznaczeniem geograficznym.
Ponadto w odniesieniu do partii przeznaczonych do wywozu należy umieścić oznaczenie >wyprodukowano we Włoszech<.”
otrzymują następujące brzmienie:
„Przy etykietowaniu wymagany jest charakterystyczny symbol chronionego oznaczenia geograficznego o kształcie owalnym z napisem >Nocciola di Giffoni<. Po prawej stronie na dole znajdują się dwa stylizowane nachodzące na siebie orzechy, a po lewej stronie na dole znajduje się znak graficzny chronionego oznaczenia geograficznego, pokazany poniżej.”.
ZAŁĄCZNIK II
PEŁNE ZESTAWIENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
„NOCCIOLA DI GIFFONI”
(NR WE: IT/117/1538/29.4.2004)
PDO ( ) PGI (X)
Niniejsze zestawienie zostało sporządzone do celów informacyjnych. W celu uzyskania pełnych informacji zainteresowane strony mogą zwrócić się o pełny tekst specyfikacji bądź do służb organów krajowych wskazanych w sekcji 1, bądź do służb Komisji Europejskiej (1).
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali Dipartimento della Qualita dei Prodotti Agroalimentari e dei Servizi
Adres: Via XX Settembre, 20
I-00187 Rome
Telefon: (39-06) 481 99 68
Faks: (39-06)42 013126
E-mail: qtc3@politicheagricole.it
2. Grupa:
Nazwa: Associazione produttori nocciole tonda di Giffoni
Adres: Via A. Russomando n. 9
I-84095 Giffoni Valle Piana (SA)
Telefon: (39-089) 86 64 90
Faks: (39-089) 982 81 59
E-mail: info@tondadigiffoni.it
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ( )
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6 - Świeże lub przetworzone owoce, warzywa i zboża.
4. Opis:
(streszczenie warunków art. 4 ust. 2)
4.1. Nazwa:
„Nocciola di Giffoni”.
4.2. Opis:
Oznaczenie „Nocciola di Giffoni” odnosi się wyłącznie do owocu biotypów odpowiadających odmianie orzecha „Tonda di Giffoni”, uprawianego na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.3.
Przy wprowadzaniu do spożycia „Nocciola di Giffoni” musi posiadać następujące właściwości:
- niełupka średniej wielkości, nie mniejsza niż 18 mm, kształt sferoidalny,
- łupina koloru brązowego z ciemniejszymi prążkami,
- nasienie sferoidalne, nie mniejsze niż 13 mm,
- miąższ koloru białego, zwarty, o przyjemnym zapachu.
4.3. Obszar geograficzny:
Strefa produkcji znajduje się częściowo na terytorium prowincji Salerno i obejmuje całe terytorium następujących gmin: Giffoni Valle Piana, Giffoni Sei Casali, San Cipriano Piacentino, Fisciano, Calvanico, Castiglione del Genovesi, Montecorvino Rovella; częściowo również następujące gminy: Baronissi, Montecorvino Pugliano, Olevano sul Tusciano, San Mango Piemonte, Acerno.
4.4. Dowód pochodzenia:
Plantacje orzechów kwalifikujące się do produkcji „Nocciola di Giffoni” zostały wpisane do rejestru znajdującego się w posiadaniu organu kontroli, a jego kopia została złożona w gminach znajdujących się na danym obszarze geograficznym. Dowód pochodzenia gwarantuje poza tym prowadzenie rejestrów produkcyjnych i w stosownym czasie zgłaszanie wyprodukowanych ilości.
4.5. Metoda produkcji:
Warunki środowiskowe wymagane przy uprawie orzecha przeznaczonego do produkcji orzechów Giffoni to warunki tradycyjne danego regionu, co oznacza, że produkt musi otrzymać jego szczególne właściwości jakościowe.
Odległość sadzenia, metody prowadzenia i przycinania muszą być takie, jakie stosuje się tam powszechnie; gęstość sadzenia nie może być większa niż 660 roślin na ha i roślina musi być przycinana bądź do krzewu wielołodygowego bądź na kształt stożka lub na kształt krzewu.
Dopuszcza się również metody przycinania na kształt litery Y i tak, aby uformować szereg, pod warunkiem że zostaną zachowane właściwości jakościowe roślin i o ile ich liczba na ha nie przekroczy 1 000.
Maksymalna możliwa produkcja jednostkowa wynosi 40 kwintali na ha specjalistycznej uprawy.
4.6. Związek:
Wymogi orzecha Giffoni dotyczą środowiska oraz czynników naturalnych i ludzkich w strefie produkcji. Orzech Giffoni uprawiany jest zwłaszcza w biotopie lokalnym, który sprzyja właściwościom rośliny wraz z czynnikami klimatycznymi właściwymi dla ograniczonego obszaru znajdującego się w regionie Kampania, gdzie panują optymalne warunki dla uprawy tego orzecha. Odmiana „Tonda di giffoni” odnajduje w tej strefie odpowiedni dla siebie klimat, jako że gleba pochodzenia wulkanicznego gwarantuje najlepsze warunki zachowania żyzności.
4.7. Organ kontrolny: Nazwa: IS.ME.CERT
Adres: Via G. Porzio, Centro direzionale Isola G/1 Scala C
I-80143 Napoli
Tel.: (39-081) 787 97 89
Faks: (39-081) 604 01 76
E-mail: -
4.8. Etykietowanie:
Orzechy Giffoni w łupinie należy wprowadzać do obrotu w torebkach, a bez łupiny - w torebkach lub puszkach.
We wszystkich przypadkach na opakowaniu należy umieścić napisy „Nocciola di Giffoni”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne” oraz odpowiedni znak graficzny.
4.9. Krajowe wymogi ustawodawcze:
-
|
(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Polityka Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.