Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-08-24 do 2008-12-31
Wersja archiwalna od 2006-08-24 do 2008-12-31
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1183/2006
z dnia 24 lipca 2006 r.
dotyczące wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dojrzałego bydła
(Wersja ujednolicona)
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),
uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (2),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dojrzałego bydła (3) zostało znacząco zmienione (4). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno zostać skodyfikowane.
(2) Wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dojrzałego bydła stosuje się do celów notowania cen i środków interwencyjnych w sektorze wołowiny i cielęciny.
(3) Klasyfikacja tusz bydła dojrzałego musi być dokonana na podstawie uformowania oraz otłuszczenia. Łączne użycie tych dwóch kryteriów umożliwia podział tusz na klasy. Tak sklasyfikowane tusze muszą być zidentyfikowane.
(4) W celu zapewnienia jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia we Wspólnocie należy określić przepisy w sprawie kontroli na miejscu dokonywanych przez wspólnotowy komitet kontrolny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Niniejsze rozporządzenie określa wspólnotową skalę klasyfikacji tusz bydła dojrzałego.
Artykuł 2
Do celów niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie następujące definicje:
a) „tusza”: ciało ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wytrzewieniu i oskórowaniu, prezentowana:
- bez głowy i stóp, głowa jest oddzielona od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym, a stopy oddzielone w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,
- bez narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miedniczym lub bez,
- bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni, a w przypadku samic - bez wymienia i tłuszczu gruczołu mlecznego;
b) „półtusza”: produkt otrzymany poprzez podzielenie tuszy określonej w lit. a) symetrycznie przez środek każdego kręgu szyjnego, piersiowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz przez środek mostka i spojenia miednicznego.
Artykuł 3
W celu ustalenia cen rynkowych tusza jest prezentowana bez usunięcia tłuszczu zewnętrznego, po odcięciu szyi zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi, oraz:
- bez nerek, tłuszczu okołonerkowego i tłuszczu miednicznego,
- bez cienkiego mięśnia przepony lub grubego mięśnia przepony,
- bez ogona,
- bez rdzenia kręgowego,
- bez tłuszczu mosznowego,
- bez tłuszczu na zrazowej części wewnętrznej,
- bez żyły szyjnej z przyległym tłuszczem.
Jednakże państwa członkowskie są uprawnione do akceptowania odmiennych prezentacji, kiedy ta prezentacja wzorcowa nie jest stosowana.
W takich przypadkach, w celu przejścia od tych prezentacji do prezentacji wzorcowej, konieczne dostosowania określa się zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (5).
Artykuł 4
1. Bez uszczerbku dla obowiązujących przepisów interwencyjnych, tusze wołowe dzielą się na następujące kategorie:
A. tusze niekastrowanych młodych samców w wieku poniżej 2 lat;
B. tusze innych niekastrowanych samców;
C. tusze kastrowanych samców;
D. tusze samic, które się cieliły;
E. tusze innych samic.
W celu rozróżnienia kategorii tusz ustala się kryteria zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.
2. Tusze bydła dojrzałego są klasyfikowane przez oszacowanie kolejno:
a) uformowania, jak określono w załączniku I;
b) otłuszczenia, jak określono w załączniku II.
3. Klasa uformowania oznaczona w załączniku I literą S może być stosowana w państwach członkowskich w celu uwzględnienia, poprzez fakultatywne wprowadzenie klasy uformowania wyższej od klas istniejących (tusze o „podwójnym” umięśnieniu), właściwości lub oczekiwanego rozwoju określonych form produkcji.
Państwa członkowskie, które zamierzają skorzystać z tej możliwości, powiadamiają o tym Komisję i inne państwa członkowskie.
4. Państwa członkowskie są uprawnione do dokonania dalszego podziału każdej z klas przedstawionych w załącznikach I i II na maksymalnie trzy podklasy.
Artykuł 5
1. Tusze lub półtusze klasyfikuje się jak najszybciej po uboju, a klasyfikacja powinna być wykonana w zakładzie ubojowym.
2. Sklasyfikowane tusze lub półtusze są identyfikowane.
3. Państwa członkowskie przed identyfikacją poprzez znakowanie są upoważnione do usuwania tłuszczu zewnętrznego z tuszy lub półtuszy, jeżeli jest to uzasadnione okrywą tłuszczową.
Warunki, w których usunięcie zewnętrznego tłuszczu jest stosowane, są określane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.
Artykuł 6
1. Wspólnotowy komitet kontrolny, składający się z ekspertów Komisji i ekspertów wyznaczonych przez państwa członkowskie, przeprowadza kontrole na miejscu. Komitet przedkłada Komisji raport o przeprowadzonych kontrolach.
Komisja, w odpowiednim przypadku, podejmuje środki konieczne do zapewnienia, aby klasyfikacja została przeprowadzona w sposób jednolity.
Kontrole są przeprowadzane w imieniu Wspólnoty, która ponosi wynikające z tego koszty.
2. Szczegółowe zasady stosowania ust. 1 są określane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.
Artykuł 7
Dodatkowe przepisy określające definicję klas uformowania i otłuszczenia są przyjmowane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.
Artykuł 8
Rozporządzenie (EWG) nr 1208/81 zostaje uchylone.
Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku IV.
Artykuł 9
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 2006 r.
W imieniu |
Rady M. PEKKARINEN |
Przewodniczący |
|
(1) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 27 kwietnia 2006 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym)
(2) Dz.U. C 65 z 17.3.2006, str. 50.
(3) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/91 (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2).
(4) Zob. załącznik III.
(5) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
ZAŁĄCZNIK I
UFORMOWANIE TUSZ
Klasy uformowania tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)
Klasa uformowania | Opis |
S | Wszystkie profile ekstremalnie wypukłe; wyjątkowo rozwinięte mięśnie (typ tuszy o „podwójnym”umięśnieniu) |
E | Wszystkie profile wypukłe do superwypukłych; doskonale rozwinięte mięśnie |
U | Profile na ogół wypukłe; mięśnie dobrze rozwinięte |
R | Kształty proste na całej długości; dobrze rozwinięte mięśnie |
0 | Profile na ogół proste do zapadniętych; przeciętnie wykształcone mięśnie |
P | Wszystkie profile wklęsłe do bardzo wklęsłych; mięśnie słabo rozwinięte |
ZAŁĄCZNIK II
STOPIEŃ WYKSZTAŁCENIA OKRYWY TŁUSZCZOWEJ
Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie piersiowej
Klasa pokrycia tłuszczem | Wyszczególnienie |
1 | Od braku pokrycia do nieznacznej okrywy tłuszczowej |
2 | Niewielka okrywa tłuszczowa, prawie wszędzie widoczne mięśnie |
3 | Poza udźcem i łopatką prawie wszędzie mięśnie pokryte tłuszczem, niewielkie złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej |
4 | Mięśnie pokryte tłuszczem, ale na udźcu i łopatce jeszcze częściowo widoczne, trochę wyraźnych złogów tłuszczu w jamie klatki piersiowej |
5 | Cała tusza pokryta tłuszczem, duże złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej |
ZAŁĄCZNIK III
Uchylone rozporządzenie ze zmianą
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 | (Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3) |
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1026/91 | (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2) |
ZAŁĄCZNIK IV
Tabela korelacji
Rozporządzenie (EWG) nr 1208/81 | Niniejsze rozporządzenie |
Artykuł 1 | Artykuł 1 |
Artykuł 2 ust. 1 | Artykuł 2 |
Artykuł 2 ust. 2 | Artykuł 3 |
Artykuł 3 ust. 1 | Artykuł 4 ust. 1 |
Artykuł 3 ust. 2 akapit pierwszy | Artykuł 4 ust. 2 |
Artykuł 3 ust. 2 akapit drugi i trzeci | Artykuł 4 ust. 3 akapit pierwszy i drugi |
Artykuł 3 ust. 3 | Artykuł 4 ust. 4 |
Artykuł 4 | Artykuł 5 |
Artykuł 5 akapit pierwszy, drugi i trzeci | Artykuł 6, ust. 1 akapit pierwszy, drugi i trzeci |
Artykuł 5 akapit czwarty | Artykuł 6 ust. 2 |
Artykuł 6 akapit pierwszy | Artykuł 7 |
Artykuł 6 akapit pierwszy, drugi i trzeci | - |
- | Artykuł 8 |
Artykuł 7 | Artykuł 9 |
Załączniki I i II | Załączniki I i II |
- | Załącznik III |
- | Załącznik IV |