Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 214 str. 1
Wersja archiwalna od 2006-08-24 do 2008-12-31
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 214 str. 1
Wersja archiwalna od 2006-08-24 do 2008-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1183/2006

z dnia 24 lipca 2006 r.

dotyczące wspólnotowej skali klasyfikacji tusz dojrzałego bydła

(Wersja ujednolicona)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),

uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (2),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dojrzałego bydła (3) zostało znacząco zmienione (4). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno zostać skodyfikowane.

(2) Wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dojrzałego bydła stosuje się do celów notowania cen i środków interwencyjnych w sektorze wołowiny i cielęciny.

(3) Klasyfikacja tusz bydła dojrzałego musi być dokonana na podstawie uformowania oraz otłuszczenia. Łączne użycie tych dwóch kryteriów umożliwia podział tusz na klasy. Tak sklasyfikowane tusze muszą być zidentyfikowane.

(4) W celu zapewnienia jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia we Wspólnocie należy określić przepisy w sprawie kontroli na miejscu dokonywanych przez wspólnotowy komitet kontrolny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie określa wspólnotową skalę klasyfikacji tusz bydła dojrzałego.

Artykuł 2

Do celów niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie następujące definicje:

a) „tusza”: ciało ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wytrzewieniu i oskórowaniu, prezentowana:

- bez głowy i stóp, głowa jest oddzielona od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym, a stopy oddzielone w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,

- bez narządów wewnętrznych jamy klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miedniczym lub bez,

- bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni, a w przypadku samic - bez wymienia i tłuszczu gruczołu mlecznego;

b) „półtusza”: produkt otrzymany poprzez podzielenie tuszy określonej w lit. a) symetrycznie przez środek każdego kręgu szyjnego, piersiowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz przez środek mostka i spojenia miednicznego.

Artykuł 3

W celu ustalenia cen rynkowych tusza jest prezentowana bez usunięcia tłuszczu zewnętrznego, po odcięciu szyi zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi, oraz:

- bez nerek, tłuszczu okołonerkowego i tłuszczu miednicznego,

- bez cienkiego mięśnia przepony lub grubego mięśnia przepony,

- bez ogona,

- bez rdzenia kręgowego,

- bez tłuszczu mosznowego,

- bez tłuszczu na zrazowej części wewnętrznej,

- bez żyły szyjnej z przyległym tłuszczem.

Jednakże państwa członkowskie są uprawnione do akceptowania odmiennych prezentacji, kiedy ta prezentacja wzorcowa nie jest stosowana.

W takich przypadkach, w celu przejścia od tych prezentacji do prezentacji wzorcowej, konieczne dostosowania określa się zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (5).

Artykuł 4

1. Bez uszczerbku dla obowiązujących przepisów interwencyjnych, tusze wołowe dzielą się na następujące kategorie:

A. tusze niekastrowanych młodych samców w wieku poniżej 2 lat;

B. tusze innych niekastrowanych samców;

C. tusze kastrowanych samców;

D. tusze samic, które się cieliły;

E. tusze innych samic.

W celu rozróżnienia kategorii tusz ustala się kryteria zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.

2. Tusze bydła dojrzałego są klasyfikowane przez oszacowanie kolejno:

a) uformowania, jak określono w załączniku I;

b) otłuszczenia, jak określono w załączniku II.

3. Klasa uformowania oznaczona w załączniku I literą S może być stosowana w państwach członkowskich w celu uwzględnienia, poprzez fakultatywne wprowadzenie klasy uformowania wyższej od klas istniejących (tusze o „podwójnym” umięśnieniu), właściwości lub oczekiwanego rozwoju określonych form produkcji.

Państwa członkowskie, które zamierzają skorzystać z tej możliwości, powiadamiają o tym Komisję i inne państwa członkowskie.

4. Państwa członkowskie są uprawnione do dokonania dalszego podziału każdej z klas przedstawionych w załącznikach I i II na maksymalnie trzy podklasy.

Artykuł 5

1. Tusze lub półtusze klasyfikuje się jak najszybciej po uboju, a klasyfikacja powinna być wykonana w zakładzie ubojowym.

2. Sklasyfikowane tusze lub półtusze są identyfikowane.

3. Państwa członkowskie przed identyfikacją poprzez znakowanie są upoważnione do usuwania tłuszczu zewnętrznego z tuszy lub półtuszy, jeżeli jest to uzasadnione okrywą tłuszczową.

Warunki, w których usunięcie zewnętrznego tłuszczu jest stosowane, są określane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.

Artykuł 6

1. Wspólnotowy komitet kontrolny, składający się z ekspertów Komisji i ekspertów wyznaczonych przez państwa członkowskie, przeprowadza kontrole na miejscu. Komitet przedkłada Komisji raport o przeprowadzonych kontrolach.

Komisja, w odpowiednim przypadku, podejmuje środki konieczne do zapewnienia, aby klasyfikacja została przeprowadzona w sposób jednolity.

Kontrole są przeprowadzane w imieniu Wspólnoty, która ponosi wynikające z tego koszty.

2. Szczegółowe zasady stosowania ust. 1 są określane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.

Artykuł 7

Dodatkowe przepisy określające definicję klas uformowania i otłuszczenia są przyjmowane zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 43 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999.

Artykuł 8

Rozporządzenie (EWG) nr 1208/81 zostaje uchylone.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku IV.

Artykuł 9

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 2006 r.

W imieniu

Rady M. PEKKARINEN

Przewodniczący

(1) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 27 kwietnia 2006 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym)

(2) Dz.U. C 65 z 17.3.2006, str. 50.

(3) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/91 (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2).

(4) Zob. załącznik III.

(5) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

ZAŁĄCZNIK I

UFORMOWANIE TUSZ

Klasy uformowania tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)

Klasa uformowania

Opis

S
wybitne

Wszystkie profile ekstremalnie wypukłe; wyjątkowo rozwinięte mięśnie (typ tuszy o „podwójnym”umięśnieniu)

E
doskonałe

Wszystkie profile wypukłe do superwypukłych; doskonale rozwinięte mięśnie

U
bardzo dobre

Profile na ogół wypukłe; mięśnie dobrze rozwinięte

R
dobre

Kształty proste na całej długości; dobrze rozwinięte mięśnie

0
dostateczne

Profile na ogół proste do zapadniętych; przeciętnie wykształcone mięśnie

P
słabe

Wszystkie profile wklęsłe do bardzo wklęsłych; mięśnie słabo rozwinięte

ZAŁĄCZNIK II

STOPIEŃ WYKSZTAŁCENIA OKRYWY TŁUSZCZOWEJ

Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie piersiowej

Klasa pokrycia tłuszczem

Wyszczególnienie

1
niska

Od braku pokrycia do nieznacznej okrywy tłuszczowej

2
mała

Niewielka okrywa tłuszczowa, prawie wszędzie widoczne mięśnie

3
średnia

Poza udźcem i łopatką prawie wszędzie mięśnie pokryte tłuszczem, niewielkie złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej

4
wysoka

Mięśnie pokryte tłuszczem, ale na udźcu i łopatce jeszcze częściowo widoczne, trochę wyraźnych złogów tłuszczu w jamie klatki piersiowej

5
bardzo wysoka

Cała tusza pokryta tłuszczem, duże złogi tłuszczu w jamie klatki piersiowej

ZAŁĄCZNIK III

Uchylone rozporządzenie ze zmianą

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81

(Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3)

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 1026/91

(Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2)

ZAŁĄCZNIK IV

Tabela korelacji

Rozporządzenie (EWG) nr 1208/81

Niniejsze rozporządzenie

Artykuł 1

Artykuł 1

Artykuł 2 ust. 1

Artykuł 2

Artykuł 2 ust. 2

Artykuł 3

Artykuł 3 ust. 1

Artykuł 4 ust. 1

Artykuł 3 ust. 2 akapit pierwszy

Artykuł 4 ust. 2

Artykuł 3 ust. 2 akapit drugi i trzeci

Artykuł 4 ust. 3 akapit pierwszy i drugi

Artykuł 3 ust. 3

Artykuł 4 ust. 4

Artykuł 4

Artykuł 5

Artykuł 5 akapit pierwszy, drugi i trzeci

Artykuł 6, ust. 1 akapit pierwszy, drugi i trzeci

Artykuł 5 akapit czwarty

Artykuł 6 ust. 2

Artykuł 6 akapit pierwszy

Artykuł 7

Artykuł 6 akapit pierwszy, drugi i trzeci

-

-

Artykuł 8

Artykuł 7

Artykuł 9

Załączniki I i II

Załączniki I i II

-

Załącznik III

-

Załącznik IV

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00