Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 148 str. 50
Wersja aktualna od 2006-05-22
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 148 str. 50
Wersja aktualna od 2006-05-22
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 22 maja 2006 r.

zmieniająca decyzję 2005/1/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 1982)

(jedynie tekst w języku czeskim jest autentyczny)

(2006/383/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2005/1/WE (2) zatwierdzono cztery metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Republice Czeskiej.

(2) Republika Czeska skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych oraz przedstawiła wyniki próbnego rozbioru przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3).

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowych metod.

(4) Z uwagi na warunki techniczne w ubojniach Republika Czeska zwróciła się z wnioskiem o ustalenie limitu stosowania metody klasyfikacji „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)” zgodnie z wcześniej określoną ilością tygodniową wyrażoną poprzez roczną średnią.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/1/WE.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W decyzji 2005/1/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) Artykuł 1 otrzymuje następujące brzmienie:

a) W art. 1 akapit pierwszy dodaje się tiret piąte i szóste w następującym brzmieniu:

„- przyrząd określany jako „Ultra-sound IS-D-05” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 Załącznika,

- przyrząd określany jako „Needle IS-D-15” oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 Załącznika.”

b) Akapit drugi otrzymuje następujące brzmienie:

„Metoda klasyfikacji „Zwei-Punkte-Messverfahren (ZP)” może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń zgodnie z roczną średnią.”

2) W Załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Czeskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2006 r.

W imieniu Komisji,

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 1 z 4.1.2005, str. 8.

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do decyzji 2005/1/WE dodaje się część 5 oraz część 6 w następującym brzmieniu:

„CZĘŚĆ 5

Ultra-sound IS-D-05

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako „Ultra-sound IS-D-05”.

2. Przyrząd IS-D-05 służy do mierzenia chudego mięsa i grubości słoniny na podstawie analizy odpowiedzi szeregu impulsów ultradźwiękowych, które są kolejno przekazywane w określonym miejscu tuszy. Sonda ultradźwiękowa skanuje tuszę za pomocą zestawu 3 x 100 impulsów ultradźwiękowych o częstotliwości 4 MHz w chwili skanowania.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

infoRgrafika

CZĘŚĆ 6

Needle IS-D-15

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody określanej jako „Needle IS-D-15”.

2. Przyrząd IS-D-15 jest wyposażony w ostrą sondę igłową wprowadzaną do określonego miejsca tuszy; głębokość wprowadzenia sondy wynosi około 140 mm. Za igłą znajduje się specjalnie skonstruowany zestaw optyczny, który poprzez kanał optyczny oświetla otaczającą tkankę lub obszar i skanuje ilość odbitej energii świetlnej o określonej długości fali. Terminal jest ponadto wyposażony w precyzyjne bezstykowe urządzenie pomiarowe, które określa aktualną głębokość wprowadzenia sondy z dokładnością do 46 mikrometrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

infoRgrafika

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00