Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-04-13
Wersja aktualna od 2006-04-13
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 591/2006
z dnia 12 kwietnia 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie do ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych i ustanowienia kontyngentów taryfowych
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku III.A do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2535/2001 (2) wyznacza się maksymalne ilości sera Cheddar pochodzącego z Australii, które można przywozić w okresie kontyngentowym.
(2) Rozporządzenie Rady (WE) nr 267/2006 z dnia 30 stycznia 2006 r. dotyczące wprowadzania w życie układów, które WE zawarła w wyniku negocjacji w ramach art. XXIV ust. 6 GATT 1994, zmieniające załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (3), przewiduje dodatkowy przydział 461 ton sera Cheddar pochodzącego z Australii w ramach rocznego taryfowego kontyngentu przywozowego. Należy zatem dostosować ilość sera objętą kontyngentem nr 09.4521, o którym mowa w załączniku III.A do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2535/2001.
(4) Ponieważ dnia 1 stycznia otwiera się roczny kontyngent taryfowy, o którym mowa, niniejsze rozporządzenia powinno stosować się z dniem 1 stycznia 2006 r. oraz powinno ono wejść w życie tak szybko, jak to możliwe.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III.A do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001 część dotyczącą numeru kontyngentu 09.4521 zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2006 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
(2) Dz.U. L 341 z 22.12.2001, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 316/2006 (Dz.U. L 52 z 23.2.2006, str. 22).
ZAŁĄCZNIK
Nr kontyngentu | Kod CN | Wyszczególnienie | Kraj pochodzenia | Kontyngent roczny od stycznia do grudnia (ilości w tonach) | Cło przywozowe (EUR/100 kg wagi netto) | Przepisy dotyczące wypełniania świadectw IMA 1 |
„09.4521 | ex 0406 90 21 | Całe sery Cheddar (o konwencjonalnym płasko-walcowatym kształcie, o wadze netto nie mniejszej niż 33 kg, ale nie większej niż 44 kg oraz sery w kostkach sześciennych lub w kształcie równoległościanu o wadze netto 10 kg lub więcej), o wagowej zawartości tłuszczu 50 % lub więcej w masie suchej, dojrzewające przez co najmniej trzy miesiące | Australia | 3711 | 17,06 | Patrz: załącznik (XIB)” |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 13 kwietnia 2006 r.