ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 433/2006
z dnia 15 marca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1538/91 w odniesieniu do laboratoriów referencyjnych monitorujących zawartość wody w mięsie drobiowym
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego (1), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 14a ust. 10, 12 i 12a rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1538/91 z dnia 5 czerwca 1991 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego (2) określa szczegółowe wskazówki dotyczące zakresu kontroli i działań podejmowanych przez laboratoria referencyjne w odniesieniu do monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym.
(2) Wspólnotowe laboratorium referencyjne „Het Spelderholt” określone w art. 14a ust. 14 rozporządzenia (EWG) nr 1538/91 nie jest już stanie kontynuować prac.
(3) Doświadczenie z funkcjonowania laboratoriów referencyjnych wykazało, że nie ma już potrzeby, aby istniało osobne laboratorium referencyjne Wspólnoty. Wydaje się, że zamiast tego wystarczy ustanowić radę koordynującą badania prowadzone przez krajowe laboratoria referencyjne.
(4) Rada koordynująca powinna obejmować przedstawicieli Dyrekcji Generalnej Wspólne Centrum Badawcze (WCB) - Instytut Materiałów Referencyjnych i Pomiarów (IRMM), Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz trzech krajowych laboratoriów referencyjnych.
(5) Przedstawiciel IRMM powinien być przewodniczącym rady, który wyznacza krajowe laboratoria referencyjne na zasadzie rotacji.
(6) Załącznik VIII do rozporządzenia (EWG) nr 1538/91 zawiera nazwy i adresy wszystkich laboratoriów referencyjnych. Kilka państw członkowskich poinformowało o zmianie ich krajowych laboratoriów referencyjnych. Malta przesłała nazwę i adres krajowego laboratorium referencyjnego Malty w sąsiadującym z nią państwie członkowskim. Należy zatem uaktualnić nazwy i adresy niektórych laboratoriów referencyjnych i dodać nazwę i adres maltańskiego laboratorium referencyjnego.
(7) Załącznik IX do rozporządzenia (EWG) nr 1538/91 określa konkretne zadania wykonywane przez wspólnotowe laboratorium referencyjne oraz krajowe laboratoria referencyjne. Zmianę struktury organizacyjnej laboratoriów referencyjnych monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym należy określić w załączniku IX.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 1538/91.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozporządzeniu (EWG) nr 1538/91 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 14a wprowadza się następujące zmiany:
a) ustęp 12a akapit drugi otrzymuje następujące brzmienie:
„Krajowe laboratoria referencyjne przesyłają te dane do rady ekspertów, o której mowa w ust. 14, w celu dalszej oceny i poddania pod dyskusję z krajowymi laboratoriami referencyjnymi przed dniem 1 lipca każdego roku. Ustalenia są przedstawiane do rozpatrzenia komitetowi zarządzającemu zgodnie z art. 18 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.”;
b) ustęp 14 otrzymuje następujące brzmienie:
„14. Rada ekspertów, monitorując zawartość wody w mięsie drobiowym, działa jako organ koordynujący badania przeprowadzane przez krajowe laboratoria referencyjne. W jej skład wchodzą przedstawiciele Komisji i krajowych laboratoriów referencyjnych. Zadania rady i krajowych laboratoriów referencyjnych oraz strukturę organizacyjną rady przedstawia załącznik IX.”;
2) załącznik VIII zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia;
3) załącznik IX zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 marca 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/98 (Dz.U. L 157 z 30.5.1998, str. 12).
(2) Dz.U. L 143 z 7.6.1991, str. 11. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 81/2006 (Dz.U. L 14 z 19.1.2006, str. 8).
ZAŁĄCZNIK I
„ZAŁĄCZNIK VIII
WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH
Belgia
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO)
Eenheid Technologie en Voeding
Productkwaliteit en voedselveiligheid
Brusselsesteenweg 370
BE-9090 Melle
Republika Czeska
Státní veterinární ústav Jihlava
Národní referenční laboratoř pro mikrobiologické, chemické a senzorické analýzy masa a masných výrobků
Rantířovská 93
CZ-586 05 Jihlava
Dania
Fødevarestyrelsen
Fødevareregion Øst
Afdeling for Fødevarekemi
Søndervang 4
DK-4100 Ringsted
Niemcy
Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel
Standort Kulmbach
EC-Baumann-Straße 20
D-95326 Kulmbach
Estonia
Veterinaar- ja Toidulaboratoorium
Kreutzwaldi 30
EE-51006 Tartu
Grecja
Ministry of Rural Development & Food
Veterinary Laboratory of Larisa
7th km Larisa-Trikalon st.
EL-411 10 Larisa
Hiszpania
Laboratorio Arbitral Agroalimentario
Carretera de La Coruña, km 10,700
ES-28023 Madrid
Francja
Unité hygiène et qualité des produits avicoles
Laboratoire central de recherches avicoles et porcines
Centre National d'études vétérinaires et alimentaires
Beaucemaine - B.P. 53
FR-22400 Ploufragan
Irlandia
National Food Centre
Teagasc
Dunsinea
Castleknock
Dublin 15
Ireland
Włochy
Ministero Politiche Agricole e Forestali
Ispettorato Centrale Repressione Frodi - Laboratorio di Modena
Via Jacopo Cavedone n. 29
IT-41100 Modena
Cypr
Agricultural Laboratory
Department of Agriculture
Loukis Akritas Ave; 14
CY-Lefcosia (Nicosia)
Łotwa
Pārtikas un veterinārā dienesta
Nacionālais diagnostikas centrs
Lejupes iela 3,
LV-1076 Rīga
Litwa
Nacionalinė veterinarijos laboratorija
J. Kairiūkščio g. 10
LT-2021 Vilnius
Luksemburg
Laboratoire National de Santé
Rue du Laboratoire, 42
LU-1911 Luxembourg
Węgry
Országos Élelmiszervizsgáló Intézet
Budapest 94. Pf. 1740
Mester u. 81.
HU-1465
Malta
CE.FI.T S.r.l.
Sede Centrale e Laboratori
Viale Lido 108 A
IT-96012 Avola (SR)
Niderlandy
RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid
Bornsesteeg 45, gebouw 123
NL-6708 AE Wageningen
Austria
Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH
Institut für Lebensmitteluntersuchung Wien
Abteilung 6 - Fleisch und Fleischwaren
Spargelfeldstraße 191
AT-1226 Wien
Polska
Centralne Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
ul. Reymonta 11/13
PL-60-791 Poznań
Portugalia
Autoridade de Segurança Alimentar e Económica - ASAE
Laboratório Central da Qualidade Alimentar - LCQA
Av. Conde Valbom, 98
PT 1050-070 LISBOA
Słowenia
Univerza v Ljubljani
Veterinarska fakulteta
Nacionalni veterinarski inštitut
Gerbičeva 60
SI-1115 Ljubljana
Słowacja
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Botanická 15
SK-842 52 Bratislava
Finlandia
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Mustialankatu 3
FIN-00710 Helsinki
Szwecja
Livsmedelsverket
Box 622
SE-75126 Uppsala
Zjednoczone Królestwo
Laboratory of the Government Chemist
Queens Road
Teddington
United Kingdom
TW11 0LY”
ZAŁĄCZNIK II
„ZAŁĄCZNIK IX
Zadania i struktura organizacyjna rady ekspertów monitorujących zawartość wody w mięsie drobiowym
Rada ekspertów, o której mowa w art. 14a ust. 14, odpowiada za następujące zadania:
a) dostarczanie krajowym laboratoriom referencyjnym informacji dotyczących metod analitycznych i porównawczych dotyczących zawartości wody w mięsie drobiowym;
b) koordynację stosowania przez krajowe laboratoria referencyjne metod wymienionych w lit. a), w szczególności poprzez organizację badania porównawczego oraz testowania biegłości;
c) wspieranie krajowych laboratoriów referencyjnych w testowaniu biegłości poprzez dostarczanie wsparcia naukowego w ocenie danych i sprawozdawczości;
d) koordynowanie rozwoju nowych metod analitycznych oraz informowanie krajowych laboratoriów referencyjnych o postępie w tej dziedzinie;
e) zapewnienie naukowego i technicznego wsparcia Komisji, szczególnie w przypadkach kwestionowania wyników analiz między państwami członkowskimi.
Rada ekspertów, o której mowa w art. 14a ust. 14, jest zorganizowana w następujący sposób:
W skład rady ekspertów monitorujących zawartość wody w mięsie drobiowym wchodzą przedstawiciele Dyrekcji Generalnej Wspólne Centrum Badawcze (JRC) - Instytut Materiałów Referencyjnych i Pomiarów (IRMM), Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz trzech krajowych laboratoriów referencyjnych. Przedstawiciel IRMM przewodniczy radzie i wyznacza krajowe laboratoria referencyjne na zasadzie rotacji. Władze państw członkowskich odpowiedzialne za wyznaczone krajowe laboratorium referencyjne wyznaczają następnie poszczególnych ekspertów monitorujących zawartość wody w mięsie drobiowym wchodzących w skład rady. W drodze corocznej rotacji jedno krajowe laboratorium referencyjne uczestniczące w radzie będzie zastępowane przez inne, aby zachować ciągłość prac rady. Wydatki ponoszone przez ekspertów państw członkowskich i/lub krajowe laboratoria referencyjne w ramach funkcji wykonywanych na mocy niniejszego akapitu pokrywa właściwe państwo członkowskie.
Zadania krajowych laboratoriów referencyjnych
Krajowe laboratoria referencyjne wymienione w załączniku VIII są odpowiedzialne za następujące zadania:
a) koordynowanie działań krajowych laboratoriów, odpowiedzialnych za analizy zawartości wody w mięsie drobiowym;
b) pomoc właściwym organom państwa członkowskiego w organizacji systemu monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym;
c) udział w badaniu porównawczym (testowanie biegłości) pomiędzy różnymi laboratoriami krajowymi, o których mowa w lit. a);
d) zapewnienie, iż informacje przekazywane przez laboratorium referencyjne Wspólnoty przesyłane są właściwym organom w danym państwie członkowskim oraz krajowym laboratoriom określonym powyżej w lit. a);
e) współpraca z radą ekspertów, a w przypadku wyznaczenia do rady ekspertów, przygotowywanie niezbędnych próbek do badań, w tym do badania jednorodności oraz zorganizowanie właściwej wysyłki.”.
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 23 marca 2006 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00