DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 lutego 2006 r.
zmieniająca decyzję 2005/7/WE zatwierdzającą metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Cyprze
(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 215)
(Jedynie tekst w języku greckim jest autentyczny)
(2006/100/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W związku z dostosowaniami technicznymi rząd Cypru skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie nowego wzoru na obliczanie zawartości chudego mięsa w tuszach w ramach istniejącej metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzonej na mocy decyzji Komisji 2005/7/WE (2) oraz przedstawił szczegółowe informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3).
(2) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowego wzoru.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2005/7/WE.
(4) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Załącznik do decyzji 2005/7/WE zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Cypryjskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 2 z 5.1.2005, str. 19.
(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).
ZAŁĄCZNIK
Punkt 3 Załącznika do decyzji 2005/7/WE otrzymuje następujące brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ŷ = 61,436 - 0,815 X + 0,144 W
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
X = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca,
W = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 55 a 120 kilogramów.”.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00