Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 46 str. 34
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2006 nr 46 str. 34
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 3 lutego 2006 r.

zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 213)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2006/99/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2004/370/WE (2) zatwierdzono trzy metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej.

(2) W związku z dostosowaniami technicznymi rząd Zjednoczonego Królestwa skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie stosowania w Irlandii Północnej nowych wzorów dla dwóch przyrządów wykorzystywanych do klasyfikacji tusz wieprzowych i o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych, a także przedstawił w tym celu informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3). Przyrząd „Fat-O-Meater” nie był nigdy stosowany w Irlandii Północnej, należy go zatem wyłączyć z zakresu niniejszej decyzji w odniesieniu do Irlandii Północnej.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowych wzorów i nowych metod.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2004/370/WE.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 2 otrzymuje następujące brzmienie:

„Artykuł 2

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej:

- przyrząd określany jako »Intrascope (Optical Probe) « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika II,

- przyrząd określany jako »Mark II Ulster Probe « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika II,

- przyrząd określany jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4) « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika II,

- przyrząd określany jako »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika II.”;

2) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 32.

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) część 1 pkt 3 (Intrascope (Optical Probe)) otrzymuje następujące brzmienie:

„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4802 - 0,83659 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;

2) część 2 pkt 3 (Mark II Ulster Probe) otrzymuje następujące brzmienie:

„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4384 - 0,84119 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;

3) część 3 otrzymuje następujące brzmienie:

„CZĘŚĆ 3

Hennessy Grading Probe (HGP 4)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4)«.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odcinek pomiarowy wynoszący pomiędzy 0 a 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,5278 - 0,86638 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «)

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;

4) dodaje się część 4 o następującym brzmieniu:

„CZĘŚĆ 4

Przyrząd »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)«

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Autofom (Fully automatic ultrasonic carcass grading).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 16,2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 127 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

ŷ = b0 + ip1b1 + ip2b2+ ip3b3+... ip127b127

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,

ip1-ip127 = parametry wejściowe analizy obrazu za pomocą Autofom.

b0-b127 = stałe kalibracji modelu.

Współczynniki 127 b, w kolejności IP1-IP127:

infoRgrafika

Współczynnik b0 wynosi 6,3457577E+001.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez Zjednoczone Królestwo zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00