DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 lutego 2006 r.
zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie
(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 213)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2006/99/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją Komisji 2004/370/WE (2) zatwierdzono trzy metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej.
(2) W związku z dostosowaniami technicznymi rząd Zjednoczonego Królestwa skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie stosowania w Irlandii Północnej nowych wzorów dla dwóch przyrządów wykorzystywanych do klasyfikacji tusz wieprzowych i o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych, a także przedstawił w tym celu informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (3). Przyrząd „Fat-O-Meater” nie był nigdy stosowany w Irlandii Północnej, należy go zatem wyłączyć z zakresu niniejszej decyzji w odniesieniu do Irlandii Północnej.
(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowych wzorów i nowych metod.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2004/370/WE.
(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
W decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) artykuł 2 otrzymuje następujące brzmienie:
„Artykuł 2
Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej:
- przyrząd określany jako »Intrascope (Optical Probe) « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika II,
- przyrząd określany jako »Mark II Ulster Probe « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika II,
- przyrząd określany jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4) « oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika II,
- przyrząd określany jako »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika II.”;
2) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 2006 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).
(2) Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 32.
(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:
1) część 1 pkt 3 (Intrascope (Optical Probe)) otrzymuje następujące brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ŷ = 71,4802 - 0,83659 x
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «).
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;
2) część 2 pkt 3 (Mark II Ulster Probe) otrzymuje następujące brzmienie:
„3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ŷ = 71,4384 - 0,84119 x
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;
3) część 3 otrzymuje następujące brzmienie:
„CZĘŚĆ 3
Hennessy Grading Probe (HGP 4)
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4)«.
2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odcinek pomiarowy wynoszący pomiędzy 0 a 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
ŷ = 71,5278 - 0,86638 x
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,
x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako » P2 «)
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”;
4) dodaje się część 4 o następującym brzmieniu:
„CZĘŚĆ 4
Przyrząd »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)«
1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Autofom (Fully automatic ultrasonic carcass grading).
2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 16,2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.
Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.
Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.
3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 127 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:
ŷ = b0 + ip1b1 + ip2b2+ ip3b3+... ip127b127
gdzie:
ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,
ip1-ip127 = parametry wejściowe analizy obrazu za pomocą Autofom.
b0-b127 = stałe kalibracji modelu.
Współczynniki 127 b, w kolejności IP1-IP127:
Współczynnik b0 wynosi 6,3457577E+001.
4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez Zjednoczone Królestwo zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.
Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.”.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00