ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 103/2006
z dnia 20 stycznia 2006 r.
przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (1),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz bydła dojrzałego (2), w szczególności jego art. 6 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81 z dnia 12 października 1981 r. przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego (3) zostało znacząco zmienione (4). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno więc zostać skodyfikowane.
(2) W celu zapewnienia jednolitej klasyfikacji tusz bydła dojrzałego na obszarze Wspólnoty konieczne jest przyjęcie bardziej precyzyjnych definicji klas budowy i klas pokrycia tłuszczem.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Dodatkowe przepisy precyzujące definicję klas uformowania i klas otłuszczenia określone w art. 6 akapit pierwszy rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 są zgodne z wykazem zawartym w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81 zostaje uchylone.
Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.
Artykuł 3
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 stycznia 2006 r.
W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO |
Przewodniczący |
|
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).
(2) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/91 (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2).
(3) Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2237/91 (Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11).
(4) Patrz: załącznik II.
ZAŁĄCZNIK I
1. UFORMOWANIE
Stopień rozwoju profili tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)
Klasa budowy | Cechy dodatkowe |
|
S | Udziec bardzo mocno zaokrąglony „podwójnie” umięśniony wyraźnie oddzielne wiązki mięśni
| Zrazowa wewnętrzna wystaje bardzo wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)
|
| Grzbiet bardzo szeroki i bardzo gruby aż do łopatki | Część krzyżowa bardzo zaokrąglona |
| Łopatka bardzo mocno zaokrąglona |
|
E | Udziec bardzo zaokrąglony | Zrazowa wewnętrzna wystaje wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis) |
| Grzbiet szeroki i bardzo gruby aż do łopatki | Część krzyżowa bardzo zaokrąglona |
| Łopatka bardzo zaokrąglona |
|
U | Udziec zaokrąglony | Zrazowa wewnętrzna wystaje ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis) |
| Grzbiet szeroki i gruby aż do łopatki | Część krzyżowa zaokrąglona |
| Łopatka zaokrąglona |
|
R | Udziec dobrze rozwinięty | Zrazowa wewnętrzna i część krzyżowa lekko zaokrąglone |
| Grzbiet wciąż gruby, ale węższy przy łopatce |
|
| Łopatka dość dobrze rozwinięta |
|
O | Udziec średnio rozwinięty do słabo rozwiniętego |
|
| Grzbiet średnio gruby do wąskiego | Część krzyżowa: profil prosty |
| Łopatka średnio rozwinięta do prawie płaskiej |
|
P | Udziec słabo rozwinięty |
|
| Grzbiet wąski z widocznymi kośćmi |
|
| Łopatka płaska z widocznymi kośćmi |
|
2. STOPIEŃ OTŁUSZCZENIA
Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie klatki piersiowej
Klasa otłuszczenia | Cechy dodatkowe |
1 | Brak tłuszczu w jamie klatki piersiowej |
2 | W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami wyraźnie widoczne |
3 | W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami jeszcze widoczne |
4 | Wyraźne smugi tłuszczu na udźcu. W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami mogą być poprzerastane tłuszczem |
5 | Udziec niemal całkowicie pokryty tłuszczem, tak że smugi tłuszczu nie są wyraźnie widoczne. W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami poprzerastane tłuszczem |
ZAŁĄCZNIK II
Uchylone rozporządzenie i jego zmiana
Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81 | (Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6) |
Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2237/91 | (Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11) |
ZAŁĄCZNIK III
Tabela korelacji
Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81 | Niniejsze rozporządzenie |
Artykuł 1 | Artykuł 1 |
- | Artykuł 2 |
Artykuł 2 | Artykuł 3 |
Załącznik | Załącznik I |
- | Załącznik II |
- | Załącznik III |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 10 lutego 2006 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00