Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2006-01-09
Wersja aktualna od 2006-01-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 6/2006
z dnia 5 stycznia 2006 r.
zmieniające załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do dihydrostreptomycyny, tosylchloraminy sodu i Piceae turiones recentes extractum
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 2 i 3,
uwzględniając opinie Europejskiej Agencji Leków wydane przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Wszystkie substancje czynne farmakologicznie, które są stosowane we Wspólnocie w produktach leczniczych przeznaczonych do podawania zwierzętom hodowanym w celu produkcji żywności powinny być oceniane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90.
(2) Dihydrostreptomycyna została ujęta w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek i mleka bydła i owiec oraz w odniesieniu do mięśni, wątroby, nerek, skóry i tłuszczu trzody chlewnej, w naturalnych proporcjach. Pozycja ta powinna zostać rozszerzona z bydła i owiec na wszystkie przeżuwacze.
(3) Tosylchloramina została ujęta w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 w odniesieniu do ryb wyłącznie dla postaci przenoszonej wodą oraz w odniesieniu do bydła wyłącznie do stosowania miejscowego. Pozycja ta powinna zostać rozszerzona w odniesieniu do koni wyłącznie do stosowania zewnętrznego.
(4) W odniesieniu do Piceae turiones recentes extractum został złożony wniosek o ustanowienie najwyższych dopuszczalnych limitów pozostałości. Substancja ta powinna zostać ujęta w załączniku II do wymienionego rozporządzenia w odniesieniu do wszystkich gatunków hodowanych w celu produkcji żywności wyłącznie do stosowania doustnego.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2377/90.
(6) Aby umożliwić wykonanie przepisów niniejszego rozporządzenia, jego stosowanie należy rozpocząć dopiero po odpowiednim okresie, co pozwoli Państwom Członkowskim dostosować zezwolenia na wprowadzenie do obrotu wydawane zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do weterynaryjnych produktów leczniczych (2).
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załączniki I i II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Rozporządzenie stosuje się od dnia 7 marca 2006 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 stycznia 2006 r.
W imieniu Komisji |
Günter VERHEUGEN |
Wiceprzewodniczący |
|
(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1911/2005 (Dz.U. L 305 z 24.11.2005, str. 30).
(2) Dz.U. L 311 z 28.11.2001, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/28/WE (Dz.U. L 136 z 30.4.2004, str. 58).
ZAŁĄCZNIK
A. Do załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następującą substancję:
1. Środki przeciwzakaźne
1.2. Antybiotyki
1.2.10. Aminoglikozydy
Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie | Pozostałość znacznikowa | Gatunki zwierząt | Najwyższy dopuszczalny limit pozostałości | Tkanki docelowe |
"Dihydrostreptomycyna | Dihydrostreptomycyna | wszystkie przeżuwacze | 500 μg/kg | mięśnie |
|
|
| 500 μg/kg | tłuszcz |
|
|
| 500 μg/kg | wątroba |
|
|
| 1000 μg/kg | nerki |
|
|
| 200 μg/kg | mleko" |
B. Do załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące substancje:
2. Związki organiczne
Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie | Gatunki zwierząt |
"Tosylchloramina sodu | konie (1) |
(1) Wyłącznie do stosowania miejscowego.” |
6. Substancje pochodzenia roślinnego
Substancja(-e) czynna(-e) farmakologicznie | Gatunki zwierząt |
"Piceae turiones recentes extractum | Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności (1) |
(1) Wyłącznie do stosowania doustnego.” |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 9 stycznia 2006 r.