Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 293 str. 11
Wersja aktualna od 2005-11-29
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 293 str. 11
Wersja aktualna od 2005-11-29
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1822/2005

z dnia 8 listopada 2005 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do azotanów w niektórych warzywach

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (2), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 563/2002 (3), w szczególności ustanawia szczegółowe środki dotyczące poziomu azotanów w sałacie i szpinaku oraz okresy przejściowe, w czasie których sałata i szpinak zawierające azotany w ilościach przekraczających dopuszczalne poziomy mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium danego kraju.

(2) Mimo postępów w stosowaniu dobrej praktyki rolniczej wyniki monitorowania przedstawiane przez Państwa Członkowskie wskazują, że nadal występują problemy z przestrzeganiem najwyższego dopuszczalnego poziomu azotanów w sałacie i szpinaku.

(3) Wiele przypadków przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu azotanów w świeżym szpinaku ma miejsce w październiku. Okres letni dla szpinaku obejmuje obecnie październik, natomiast w przypadku sałaty październik należy do okresu zimowego. Dla zapewnienia spójności w przypadku świeżego szpinaku październik powinien należeć do okresu zimowego.

(4) W regionach, w których występują trudności z utrzymaniem zawartości azotanów w świeżej sałacie i świeżym szpinaku poniżej najwyższego dopuszczalnego poziomu, np. z powodu mniejszej dziennej ilości światła słonecznego, niektóre Państwa Członkowskie wystąpiły z wnioskami o odstępstwa i przedstawiły dostateczne informacje wskazujące, że trwają badania, które mają pomóc w ograniczeniu poziomu azotanów w przyszłości.

(5) Do czasu osiągnięcia dalszych postępów w stosowaniu dobrej praktyki rolniczej należy upoważnić te Państwa Członkowskie na ograniczony okres do dalszego wprowadzania na rynek świeżej sałaty i świeżego szpinaku, w których przekroczony został najwyższy dopuszczalny poziom azotanów, jednak wyłącznie na terytorium tych krajów i wyłącznie do krajowego spożycia.

(6) Azotany są obecne w innych warzywach, w niektórych przypadkach w dużych ilościach. Aby uzyskać dane do przyszłych dyskusji na temat strategii zarządzania ryzykiem dotyczącym azotanów w warzywach w dłuższym okresie, Państwa Członkowskie powinny monitorować poziom azotanów w warzywach i zmierzać do ograniczenia go tam, gdzie jest to wykonalne, w szczególności przez stosowanie ulepszonych kodeksów dobrej praktyki rolniczej. Zaktualizowana naukowa ocena zagrożeń przedstawiona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyczyniłaby się do wyjaśnienia ryzyka, jakie stwarzają azotany w warzywach. Najwyższe dopuszczalne poziomy określone w rozporządzeniu (WE) nr 466/2001 zostałby poddane przeglądowi z uwzględnieniem informacji uzyskanych w wyniku wymienionych wyżej działań.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 466/2001.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się art. 3;

2) dodaje się art. 3a w następującym brzmieniu:

"Artykuł 3a

Państwa Członkowskie monitorują poziom azotanów w warzywach zawierających znaczne ilości tych związków, w szczególności w zielonych warzywach liściastych, i przekazują wyniki Komisji do dnia 30 czerwca każdego roku."

3) dodaje się art. 3b w następującym brzmieniu:

"Artykuł 3b

1. W drodze odstępstwa od art. 1 ust. 1 Belgia, Irlandia, Niderlandy i Zjednoczone Królestwo są upoważnione do dnia 31 grudnia 2008 r. do wprowadzania do obrotu świeżego szpinaku uprawianego i przeznaczonego do spożycia na ich terytorium, w którym poziom azotanów przekracza najwyższy dopuszczalny poziom określony w ppkt 1.1 załącznika I.

2. W drodze odstępstwa od art. 1 ust. 1 Irlandia i Zjednoczone Królestwo są upoważnione do dnia 31 grudnia 2008 r. do wprowadzania do obrotu świeżej sałaty uprawianej i przeznaczonej do spożycia na ich terytorium, w której poziom azotanów przekracza najwyższy dopuszczalny poziom określony w ppkt 1.3 załącznika I.

W drodze odstępstwa od art. 1 ust. 1 Francja jest upoważniona do dnia 31 grudnia 2008 r. do wprowadzania do obrotu świeżej sałaty uprawianej i przeznaczonej do spożycia na jej terytorium, zbieranej w okresie od 1 października do 31 marca, w której poziom azotanów przekracza najwyższy dopuszczalny poziom określony w ppkt 1.3 załącznika I."

4) sekcja 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 zostaje zastąpiona tabelą znajdującą się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 listopada 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 856/2005 (Dz.U. L 143 z 7.6.2005, str. 3).

(3) Dz.U. L 86 z 3.4.2002, str. 5.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 tabela otrzymuje brzmienie:

„Sekcja 1: Azotany

Produkt

Najwyższy dopuszczalny poziom (mg NO3/kg)

Metoda pobierania próbek

Referencyjna metoda analityczna

1.1.Szpinak świeży (1) (Spinacia oleracea)

Zbierany od dnia 1 października do dnia 31 marca

3 000

Dyrektywa Komisji 2002/63/WE (2)

Zbierany od dnia 1 kwietnia do dnia 30 września

2 500

1.2.Szpinak konserwowany, głęboko mrożony lub mrożony

2 000

Dyrektywa 2002/63/WE

1.3.Sałata świeża (Lactuca sativa L.) (szklarniowa i gruntowa) oprócz sałaty wymienionej w ppkt 1.4.

Zbierana od dnia 1 października do dnia 31 marca:

Dyrektywa 2002/63/WE, przy czym minimalna liczba jednostek na próbkę laboratoryjną wynosi 10

sałata szklarniowa

4 500 (3)

sałata gruntowa

4 000 (3)

Zbierana od dnia 1 kwietnia do dnia 30 września:

sałata szklarniowa

3 500 (3)

sałata gruntowa

2 500 (3)

1.4.Sałata lodowa (4)

Sałata szklarniowa

2 500 (3)

Dyrektywa 2002/63/WE, przy czym minimalna liczba jednostek na próbkę laboratoryjną wynosi 10

Sałata gruntowa

2 000 (3)

1.5.Żywność dla niemowląt i przetworzona żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci (5) (6)

200

Dyrektywa 2002/63/WE (przepisy jak dla przetworzonych środków spożywczych pochodzenia roślinnego i przetworzonych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego)

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy dla świeżego szpinaku nie mają zastosowania do świeżego szpinaku poddanego przetwarzaniu, który jest bezpośrednio przewożony luzem z pola do zakładu przetwórczego.

(2) Dz.U. L 187 z 16.7.2002, str. 30.

(3) W przypadku braku odpowiedniego etykietowania, wskazującego na metodę produkcji, ma zastosowanie dopuszczalny poziom ustalony dla sałaty gruntowej.

(4) Opisana w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1543/2001 z dnia 27 lipca 2001 r. ustanawiającym normy handlowe w odniesieniu do sałaty i endywii o karbowanych liściach i endywii szerokolistnej (Batavian) (Dz.U. L 203 z 28.7.2001, str. 9).

(5) Żywność dla dzieci i przetworzona żywność na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci zgodnie z definicją zawartą w art. 1 dyrektywy Komisji 96/5/WE, Euratom z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17). Najwyższe dopuszczalne poziomy dotyczą produktów gotowych do spożycia lub przygotowanych zgodnie z zaleceniami producenta.

(6) Komisja dokona przeglądu najwyższych dopuszczalnych poziomów azotanów w żywności dla niemowląt i małych dzieci do dnia 1 kwietnia 2006 r. uwzględniając postęp naukowo-techniczny.".

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 29 listopada 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00