Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-10-23 do 2005-10-31
Wersja archiwalna od 2005-10-23 do 2005-10-31
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1709/2005
z dnia 19 października 2005 r.
ustalające szacunkową produkcję oliwy z oliwek na rok gospodarczy 2004/2005 oraz wysokość zaliczki wypłaconej z tytułu jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (1),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów (2), w szczególności jego art. 17a ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia nr 136/66/EWG jednostkowa pomoc produkcyjna musi być dostosowana w każdym Państwie Członkowskim, w którym rzeczywista produkcja przekracza właściwą krajową ilość gwarantowaną, o której mowa w ust. 3 wymienionego artykułu. Aby ocenić stopień, w jakim ilość ta została przekroczona, należy uwzględnić w odniesieniu do Grecji, Hiszpanii, Francji, Włoch i Portugalii, szacowaną wysokość produkcji oliwek stołowych wyrażoną jako ilość oliwy z oliwek na podstawie związanych z tym współczynników określonych odpowiednio dla Grecji w decyzji Komisji 2001/649/WE (3), dla Hiszpanii w decyzji 2001/650/WE (4), dla Francji w decyzji Komisji 2001/648/WE (5), dla Włoch w decyzji Komisji 2001/658/WE (6) i dla Portugalii w decyzji Komisji 2001/670/WE (7).
(2) Artykuł 17a ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 przewiduje, że w celu określenia wysokości zaliczki w ramach jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej w odniesieniu do oliwy z oliwek, należy ustalić szacowaną produkcję dla danego roku gospodarczego. Wysokość ta musi zostać ustalona na poziomie, który umożliwi uniknięcie wszelkiego ryzyka nienależnego wypłacania pomocy plantatorom oliwek. Wysokość, o której mowa, dotyczy również oliwek stołowych i wyrażona jest ilością oliwy z oliwek.
(3) W celu ustalenia szacowanej produkcji Państwa Członkowskie muszą przekazać Komisji dane dotyczące prognozowanej produkcji oliwy z oliwek, a tam, gdzie to właściwe, oliwek stołowych dla każdego roku gospodarczego. Komisja może korzystać z innych źródeł informacji. Na podstawie tych informacji należy wyznaczyć dla każdego Państwa Członkowskiego szacowaną produkcję oliwy z oliwek i oliwek stołowych wyrażoną ilością oliwy z oliwek.
(4) W celu określenia wysokości zaliczki należy uwzględnić potrącenia z tytułu działań związanych z poprawą jakości produkcji oliwy z oliwek i oliwek stołowych przewidziane w art. 5 ust. 9 rozporządzenia nr 136/66/EWG i w art. 4a ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1638/98 (8).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. W odniesieniu do roku gospodarczego 2004/2005, szacowana produkcja oliwy z oliwek łącznie z produkcją, o której mowa w ust. 2, wynosi:
- 480 711 ton dla Grecji;
- 1 117 841 ton dla Hiszpanii;
- 3 189 ton dla Francji;
- 951 528 ton dla Włoch;
- 45 050 ton dla Portugalii;
- 33 ton dla Słowenii.
2. W odniesieniu do roku gospodarczego 2004/2005, szacowana produkcja oliwek stołowych wyrażona ilością oliwy z oliwek wynosi:
- 10 900 ton dla Grecji na podstawie współczynnika równoważności 13 %;
- 59 131 ton dla Hiszpanii na podstawie współczynnika równoważności 11,5%;
- 167 ton dla Francji na podstawie współczynnika równoważności 13 %;
- 2 281 ton dla Włoch na podstawie współczynnika równoważności 13%;
- 730 ton dla Portugalii na podstawie współczynnika równoważności 11,5 %.
3. W odniesieniu do roku gospodarczego 2004/2005, wysokość zaliczki z tytułu jednostkowej kwoty pomocy produkcyjnej wynosi:
- 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Grecji;
- 81,50 EUR na 100 kilogramów dla Hiszpanii;
- 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Francji;
- 67,12 EUR na 100 kilogramów dla Włoch;
- 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Portugalii;
- 117,36 EUR na 100 kilogramów dla Słowenii.
Artykuł 2
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 października 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004 (Dz.U. L 161 z 30.4.2004, str. 97).
(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1639/1998 (Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38).
(3) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/607/WE (Dz.U. L 274 z 24.8.2004, str. 13).
(4) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 20. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/607/WE.
(5) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 12. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/607/WE.
(6) Dz.U. L 231 z 29.8.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/607/WE.
(7) Dz.U. L 235 z 4.9.2001, str. 16. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2004/607/WE.
(8) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 32. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004.
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 23 października 2005 r.