Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 245 str. 18
Wersja aktualna od 2005-09-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 245 str. 18
Wersja aktualna od 2005-09-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 16 września 2005 r.

zmieniająca Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsa w Słowacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 3451)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2005/661/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Akt Przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji (1), w szczególności jego załącznik XIV rozdział 5 sekcja B lit. d),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik XIV, rozdział 5, sekcja B, lit. a) do Aktu Przystąpienia z 2003 r. stanowi, że wymagania strukturalne ustanowione w załączniku I do dyrektywy Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie warunków zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa (2) oraz załączniki A i B do dyrektywy Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na wewnątrzwspólnotowy rynek produktów pochodzenia zwierzęcego (3) nie mają zastosowania do zakładów w Słowacji wymienionych w Dodatku (4) do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia aż do dnia 31 grudnia 2006 r. z zastrzeżeniem spełnienia pewnych warunków.

(2) Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/463/WE (5) i 2005/189/WE (6).

(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwych władz Słowacji trzy zakłady mięsne zakończyły proces modernizacji i są aktualnie w pełni zgodne z prawem wspólnotowym. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.

(4) Jeden zakład mięsny z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym, dokonał znacznych postępów w osiągnięciu zgodności z wymaganiami strukturalnymi ustanowionymi prawem wspólnotowym. Jednakże zakład ten nie jest w stanie zakończyć procesu modernizacji w określonym terminie ze względu na wyjątkowe ograniczenia techniczne. Jest zatem uzasadnione przydzielenie mu dodatkowego czasu na zakończenie procesu modernizacji.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. W celu zapewnienia jasności należy go zastąpić.

(6) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. zastępuje się tekstem Załącznika do niniejszej decyzji.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 września 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 236 z 23.9.2003, str. 33.

(2) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33; sprostowanie w Dz.U. L 195 z 2.6.2004, str. 12).

(3) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE.

(4) Dz.U. C 227 E z 23.9.2003, str. 1654.

(5) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 138; sprostowanie w Dz.U. L 202 z 7.6.2004, str. 95.

(6) Dz.U. L 62 z 9.3.2005, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

„Dodatek

o którym mowa w załączniku XIV rozdział 5 sekcja B (1)

Wykaz zakładów, ze wskazaniem braków oraz terminów ich uzupełnienia

Weterynaryjny numer identyfikacyjny

Nazwa zakładu

Braki

Data pełnego dostosowania

GA 6-2

Sered'ský MP a.s.,
Bratislavská 385,
Sered'

Dyrektywa Rady 64/433/EWG:
załącznik I, rozdział I pkt 1 lit. a), b) i g)
załącznik I, rozdział I pkt 11
załącznik I, rozdział II pkt 14 lit. a)

Dyrektywa Rady 77/99/EWG:
załącznik A, rozdział I pkt 2 lit. a), b) i c)
załącznik A, rozdział I pkt 11

31.12.2006

PB 5-6-1

Slovryb a.s., Príbovce Hospodárske stredisko Považská Bystrica-Rybníky, Žilinská 776/3, 017 01

Dyrektywa Rady 91/493/EWG:
załącznik, rozdział III.I pkt 1
załącznik, rozdział III.I pkt 2 lit. a), b), c), d), e) i g)
załącznik rozdział III.I pkt 9

30.11.2006

Weterynaryjny numer identyfikacyjny

Nazwa i adres zakładu

Sektor: mięso

Data dostosowania

Działalność zakładu

Mięso świeże, ubój, rozbiór

Produkty mięsne

Chłodnia

PE 6-10

Colagen Slovakia, s.r.o.
Kúpežná 193
958 04 Partizánske

x

x

30.11.2005

(1) Tekst załącznika XIV, patrz: Dz.U. L 236 z 23.9.2003, str. 915.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00