Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-09-16
Wersja aktualna od 2005-09-16
obowiązujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 16 września 2005 r.
zmieniająca Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsa w Słowacji
(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 3451)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2005/661/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt Przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji (1), w szczególności jego załącznik XIV rozdział 5 sekcja B lit. d),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik XIV, rozdział 5, sekcja B, lit. a) do Aktu Przystąpienia z 2003 r. stanowi, że wymagania strukturalne ustanowione w załączniku I do dyrektywy Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie warunków zdrowotnych dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu świeżego mięsa (2) oraz załączniki A i B do dyrektywy Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na wewnątrzwspólnotowy rynek produktów pochodzenia zwierzęcego (3) nie mają zastosowania do zakładów w Słowacji wymienionych w Dodatku (4) do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia aż do dnia 31 grudnia 2006 r. z zastrzeżeniem spełnienia pewnych warunków.
(2) Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/463/WE (5) i 2005/189/WE (6).
(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwych władz Słowacji trzy zakłady mięsne zakończyły proces modernizacji i są aktualnie w pełni zgodne z prawem wspólnotowym. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(4) Jeden zakład mięsny z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym, dokonał znacznych postępów w osiągnięciu zgodności z wymaganiami strukturalnymi ustanowionymi prawem wspólnotowym. Jednakże zakład ten nie jest w stanie zakończyć procesu modernizacji w określonym terminie ze względu na wyjątkowe ograniczenia techniczne. Jest zatem uzasadnione przydzielenie mu dodatkowego czasu na zakończenie procesu modernizacji.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. W celu zapewnienia jasności należy go zastąpić.
(6) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Dodatek do załącznika XIV do Aktu Przystąpienia z 2003 r. zastępuje się tekstem Załącznika do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 września 2005 r.
W imieniu Komisji |
Markos KYPRIANOU |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 236 z 23.9.2003, str. 33.
(2) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33; sprostowanie w Dz.U. L 195 z 2.6.2004, str. 12).
(3) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE.
(4) Dz.U. C 227 E z 23.9.2003, str. 1654.
(5) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 138; sprostowanie w Dz.U. L 202 z 7.6.2004, str. 95.
ZAŁĄCZNIK
„Dodatek
o którym mowa w załączniku XIV rozdział 5 sekcja B (1)
Wykaz zakładów, ze wskazaniem braków oraz terminów ich uzupełnienia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny | Nazwa zakładu | Braki | Data pełnego dostosowania |
GA 6-2 | Sered'ský MP a.s., | Dyrektywa Rady 64/433/EWG: Dyrektywa Rady 77/99/EWG: | 31.12.2006 |
PB 5-6-1 | Slovryb a.s., Príbovce Hospodárske stredisko Povaská Bystrica-Rybníky, ilinská 776/3, 017 01 | Dyrektywa Rady 91/493/EWG: | 30.11.2006 |
Weterynaryjny numer identyfikacyjny | Nazwa i adres zakładu | Sektor: mięso | Data dostosowania | ||
Działalność zakładu | |||||
Mięso świeże, ubój, rozbiór | Produkty mięsne | Chłodnia | |||
PE 6-10 | Colagen Slovakia, s.r.o. | x | x |
| 30.11.2005 |
|
(1) Tekst załącznika XIV, patrz: Dz.U. L 236 z 23.9.2003, str. 915.”