Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 224 str. 17
Wersja aktualna od 2005-08-26 do dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 224 str. 17
Wersja aktualna od 2005-08-26 do dnia notyfikacji
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 26 sierpnia 2005 r.

zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niderlandach

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 3234)

(Jedynie tekst w języku niderlandzkim jest autentyczny)

(2005/627/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych. (2)

(2) Decyzją Komisji 87/131/EWG (3) zatwierdzono metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Niderlandach.

(3) Ze względu na dostosowania techniczne rząd Niderlandów skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie stosowania od dnia 1 lipca 2006 r. nowego wzoru dla przyrządu HGP 2 stosowanego obecnie na mocy decyzji 87/131/EWG i o zatwierdzenie nowej metody klasyfikacji tusz wieprzowych oraz przedstawił w tym celu informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) W celu zapewnienia jasności, decyzja 87/131/EWG powinna zostać uchylona i zastąpiona nową decyzją.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niderlandach:

a) przyrząd określany jako Hennessy Grading Probe (HGP 2) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 1 Załącznika;

b) przyrząd określany jako VISION system (VCS 2000) oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 Załącznika.

Artykuł 2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł 3

Decyzja 87/131/EWG zostaje niniejszym uchylona.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Niderlandów.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 sierpnia 2005 r.

W imieniu Komisji,

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5.)

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

(3) Dz.U. L 51 z 20.2.1987, str. 50. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 94/566/WE (Dz.U. L 215 z 20.8.1994, str. 27).

ZAŁĄCZNIK

Metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niderlandach

CZĘŚĆ 1

Hennessy Grading Probe (HGP 2)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Hennessy Grading Probe (HGP 2).

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (LED Siemens typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. Wyniki pomiarów są przetwarzane na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 2 oraz podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = p Ŷ loszka + (1 – p) Ŷ wieprz (%)

gdzie:

Ŷ

= przybliżony procent chudego mięsa w tuszy,

Ŷ loszka

= 61,38 – 0,74 X1 + 0,13 X2 (%),

Ŷ wieprz

=59,35 – 0,67 X1 + 0,13 X2 (%),

gdzie:

X1

= grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu,

X2

= grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X1,

p

= 1/ (1 + exp (– η)),

gdzie:

η

= – 3,277 – 0,4580 X1 + 0,3038 X2 + 0,007777 (X1)2 – 0,001792 (X2)2 – 0,002557 X1 * X2

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

4. Jednakże od dnia 1 lipca 2006 r. zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 60,85 – 0,745 X1 + 0,133 X2

gdzie:

Ŷ

= przewidywany procent chudego mięsa w tuszy,

X1

= grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu,

X2

= grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X1

Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ 2

VISION system (VCS 2000)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako VISION system (VCS 2000).

2. Przyrząd VISION system (VCS 2000) jest systemem przetwarzania obrazu do automatycznego określania wartości handlowej półtuszy wieprzowych. System ten jest podłączony do sieci w ramach systemu produkcyjnego uboju, w którym półtusze są automatycznie filmowane za pomocą systemu kamer. Dane graficzne są następnie przetwarzane komputerowo za pomocą specjalnego oprogramowania do przetwarzania obrazów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

x1

-0,02578308

x2

0,01819554

x3

-0,01880347

x4

0,01336851

x5

0,03402026

x6

-0,00431013

x7

0,01399586

x8

-0,01685383

x9

0,03029107

x10

0,00001618

x11

0,00003510

x12

0,00017285

x13

-0,00006323

x14

-0,00007814

x15

0,03852565

x16

0,03703442

x17

0,04915633

x18

0,16952262

x19

-0,07474948

x20

-0,00000064

x21

-0,00000045

x22

-0,00000217

x23

0,00007137

x24

0,00001311

x25

0,00005955

x26

0,00021689

x27

0,00003631

x28

0,00003996

x29

0,00010888

x30

0,00000010

x31

-0,00002481

x32

-0,00003633

x33

-0,00000496

x34

-0,00000991

x35

-0,00000980

x36

-0,00001532

x37

-0,00000254

x38

-0,00000886

x39

0,00064604

x40

-0,00057968

x41

0,00012513

x42

-0,00002055

x43

-0,00000035

x44

-0,00001008

x45

-0,00017158

x46

0,00019477

x47

-0,00329811

x48

0,00018512

x49

0,02520693

x50

-0,02466706

x51

-0,00286098

x52

-0,01983356

x53

-0,00012369

x54

-0,04044495

x55

0,00069282

x56

0,00025689

x57

0,00403378

x58

0,00028090

x59

10,79585085

x60

-0,65106186

x61

-0,29583150

x62

0,16410084

x63

0,06306376

x64

-2,22708974

x65

0,09886817

x66

0,55302524

x67

-1,38136772

x68

-12,51618138

x69

-2,65248635

x70

9,08361318

x71

-0,00003025

x72

-0,00043013

x73

-0,00083619

x74

-0,00013210

x75

0,00002221

x76

-0,00007579

x77

-0,00031534

x78

-0,00001867

x79

-0,00003067

x80

0,00002421

x81

-0,00026088

x82

0,00067359

x83

0,00024535

x84

-0,00000847

x85

0,00003206

x86

0,00007141

x87

0,00006951

x88

-0,04465410

x89

0,01774709

x90

-0,03618843

x91

-0,02700865

x92

-0,02221780

x93

-0,03644020

x94

-0,01766434

x95

0,00516267

x96

-0,02958650

x97

-0,01189834

x98

0,00184860

x99

0,00894691

x100

0,01586154

x101

-0,01265988

x102

-0,00912249

x103

0,02734395

x104

0,13333009

x105

0,18105960

x106

-0,06387375

x107

0,03471900

x108

0,21910356

x109

-0,12423421

x110

0,09408101

x111

0,01363443

x112

0,06193271

x113

-0,02802852

x114

0,02757767

x115

0,00035641

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II niderlandzkiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00