Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-06-01
Wersja aktualna od 2005-06-01
obowiązujący
Alerty
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 832/2005
z dnia 31 maja 2005 r.
w sprawie określenia nadwyżkowych ilości cukru, izoglukozy i fruktozy dla Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Traktat o Przystąpieniu Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji,
uwzględniając Akt Przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 60/2004 z dnia 14 stycznia 2004 r. ustanawiające środki przejściowe w sektorze cukru w następstwie przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji (1), w szczególności jego art. 6 ust. 1 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu uniknięcia zakłóceń na rynkach w sektorze cukru w następstwie przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji ("nowych Państw Członkowskich") do Unii Europejskiej dnia 1 maja 2004 r., artykuł 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 60/2004 stanowi, że ilości cukru jako takiego lub zawartego w produktach przetworzonych, izoglukozy i fruktozy przekraczające ilości traktowane jako normalne zapasy w dniu 1 maja 2004 r. muszą zostać wyeliminowane z rynku w formie cukru jako takiego lub izoglukozy, na koszt nowego Państwa Członkowskiego, którego to dotyczy.
(2) W celu określenia tych nadwyżkowych ilości artykuł 8 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 60/2004 stanowi, że nowe Państwa Członkowskie przekazują Komisji stosowne informacje dotyczące wysokości produkcji, konsumpcji, zapasów, wywozu, przywozu, jak również informacje o systemie ustanowionym w celu identyfikacji nadwyżkowych ilości.
(3) Z reguły uważa się, że nadwyżkowe ilości cukru wynikają z rozwoju produkcji plus przywóz minus wywóz w okresie od dnia 1 maja 2003 r. do dnia 30 kwietnia 2004 r. w porównaniu ze średnimi ilościami dla takiego samego okresu w trzech poprzednich latach. Szczególne okoliczności, w których gromadzono zapasy, zostały również uwzględnione zgodnie z art. 6 ust 1 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 60/2004, szczególnie zmniejszenie ilości zapasów w tym okresie.
(4) Na podstawie informacji od nowych Państw Członkowskich należy określić nadwyżkowe ilości cukru jedynie dla Estonii, Cypru, Łotwy, Malty i Słowacji zgodnie z tą metodą.
(5) Dla określenia nadwyżkowych ilości izoglukozy i fruktozy zastosowano tę samą metodę. W rezultacie żadne nadwyżkowe ilości fruktozy i izoglukozy nie muszą być określone.
(6) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Ilości cukru jako takiego lub zawartego w produktach przetworzonych, przekraczające ilości traktowane jako normalne zapasy w dniu 1 maja 2004 r. i które muszą zostać wyeliminowane z rynku wspólnotowego zgodnie z art. 6 ust 2 rozporządzenia (WE) nr 60/2004, są następujące:
- Estonia: 91464 t,
- Cypr: 40213 t,
- Łotwa: 10589 t,
- Malta: 2452 t,
- Słowacja: 10225 t.
Artykuł 2
[1] Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 31 maja 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 9 z 15.1.2004, str. 8. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 651/2005 (Dz.U. L 108 z 29.4.2005, str. 3).
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 1 czerwca 2005 r.